Villáminterjú Sebestyén Melinda színésszelSzékely népballadák színpadon — Váry O. Péter

2009. január 31., szombat, Közélet

Egy kalap, egy kabát, egy szék. Zene, hangulatba hozó, s később is. Fények, játék árnyakkal, sejtelmekkel, érzésekkel. A balladák pedig: hűségről és hűtlenségről, féltékenységről, házasságtörésről, a szerelem fény- és árnyoldalairól. A fények, a hangok, a mozdulatok irányítója Sebestyén Melinda, ki Párjavesztett című egyéni műsorához egy olyan műfajt választott, mely manapság nem igazán divatos (?) — a balladát. Hogy miért éppen e sajátos, számtalan költőnket is foglyul ejtő műfajt? Erről kérdeztük egyik előadása után a Tamási Áron Színház művésznőjét.

Molnár Gizi néni szerettette meg velem a balladákat, már diákkoromban is volt egy műsorom, kb. másfél órás, de abban minden volt, Arany-ballada, népballada, Bartók Vadászkolindája.

— Általában, mikor egyéni műsort készít egy színész, nem találomra választ ki valamit, hanem belső indíttatása, esetleg életének alakulása vezeti egy műfajhoz, egy szerzőhöz.

Az élet megérlelt erre, sok évnek kellett eltelnie, hogy ide érjek, lehet, tíz évvel ezelőtt nem tudtam volna így elmondani ezeket a balladákat. És ez nem csak az előadás módjára érvényes, hiszen valamikor kiálltam a színpadra, és elmondtam egy balladát, de ma már korszerűvé kell tenni úgy, hogy megtartsuk hagyományát, archaikusságát. Ebben segített Török Viola rendező és a zene, amit Hána László írt. Kipróbáltuk teljesen másképp is, végül azt kellett eldönteni, a mozgáson legyen-e a hangsúly, mert a balladákat nagyon szépen el lehet táncolni, vagy a szövegen, és a mozgás csak a kifejezés eszköze legyen. Mert egy-két balladát el lehet mozdulatlanul is mondani, de mind a kilencet ma már nem.

— Hogyan tovább?

— Az az igazság, hogy nincs ballada. Kerestem ballada-előadást, ötletekért, és hogy lássam, hogyan mondanak ma balladát. Mostanában azonban sehol sem mondanak balladát, Magyarországon végképp nem. Azt szeretném, hogy minél több diák láthassa az előadást, nagyon örülnék, ha a tanárok is ráharapnának, és elhoznák a diákjaikat, hiszen a középiskolában tanítják a balladákat.

— Talán érdemes volna elvinni az iskolákba, meg persze vidékre is az előadást.

— Sepsiszentgyörgyön fölöslegesnek tartom más helyszínre elvinni. Vidékre el lehet, sőt, el is szeretnék menni, mert szerintem falun is örülnének, ha hallhatnák a balladákat. Kovásznára már hívtak, Baróton milyen rég nem volt a színház. Elvinni több helyre, igazából ott jó, ahol nem nagy a terem.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-01-31: Közélet - x:

Pénzügyi megszorítás vagy etnikai és politikai kérdés? (Andrei Mureşanu Színház) — Váry O. Péter

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház megmarad, az más kérdés, hogy ha a jelenlegi vezetés nem tudja menedzselni, másik kell — jelentette ki Antal Árpád András polgármester a társulat vezetősége által indított sajtóhadjáratra reagálva. Időközben a román színházban kitört a palotaforradalom, néhány alkalmazott nyílt levélben kéri az igazgató állítólagos visszaéléseinek kivizsgálását.
2009-01-31: Közélet - x:

Helytelenül írnak diákjaink — Fekete Réka

Az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny országos döntőjét tartották tegnap a sepsiszentgörgyi Mikes Kelemen Főgimnáziumban. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és a házigazda iskola szervezésében, az oktatási minisztérium kisebbségi főosztálya támogatásával szervezett vetélkedőre tizenhárom megyéből és Bukarestből érkeztek magyar középiskolás diákok.