Hírsaláta

2024. április 12., péntek, Belföld

ERDŐIRTÁSSAL VÁDOLJÁK AZ IKEÁT. A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet azzal vádolja a svéd IKEA vállalatot, hogy részt vesz a romániai ősi erdők bútorgyártás céljából történő kiirtásában. A Greenpeace vizsgálata megállapította, hogy a svéd vállalatnak bedolgozó cégek közül több is ősi erdőkből származó fát használ fel bútorgyártásra.

  • 140 évesnél idősebb erdőket irtanak ki. Fotó: Facebook / Greenpeace Romania
    140 évesnél idősebb erdőket irtanak ki. Fotó: Facebook / Greenpeace Romania

A szervezet jelentése szerint az IKEA a romániai Kárpátok utolsó természetes erdeiből szerzi be a fát, beleértve a Natura 2000 védett területek erdeit is, a 140 évnél idősebb erdőkből származó 30 terméket pedig 13 országban árulják. A környezetvédő szervezet szerint a romániai vállalatok és a hatóságok a korlátozások miatt nem hajlandók öreg vagy természetes erdőnek minősíteni, ezért a Kárpátok erdeinek mindössze 2,4 százaléka (1700 négyzetkilométer) védett a fakitermeléstől, habár a hivatalos adatok szerint mintegy 7 százaléka idősebb 120 évnél; becslések szerint azonban Románia az elmúlt húsz évben elvesztette ősi erdőinek felét. Az IKEA azonnali kivizsgálást ígért, szabálytalanság esetén pedig azonnali lépéseket, beleértve a kereskedelmi kapcsolatok megszüntetését is. (Agerpres)

APÓSÁT-ANYÓSÁT IS ELÍTÉLTÉK. Alapfokon három év, illetve két év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a marosvásárhelyi törvényszék Cătălin Cherecheș volt nagybányai polgármester anyósát és apósát. A bíróság elrendelte továbbá 50 000 euró elkobzását G. C.-től, „amely a vádlott által F. H. G. R. bírónak F. H. R. közvetítésével eljuttatott pénzösszeg”. Az ítélet megfellebbezhető. A többrendbeli vesztegetés elfogadása miatt ötévi letöltendő börtönre ítélt Cherecheş feleségének szülei azért kerültek bíróság elé, mert az anyósa az ítélet kimondása előtt 50 000 eurót adott át a veje ügyében illetékes bíró egyik rokonának előlegként; férjét bűnrészességgel vádolják. Maga Cherecheș a jogerős ítélet kihirdetése előtti éjszakán egy rokona személyi igazolványával külföldre szökött; néhány nap után Németországban fogták el, múlt héten pedig Romániába szállították, jelenleg a bukaresti Rahova börtönben ül. (Krónika)

ONLINE DOLGOZÓ HONATYÁK. Jön a kampány, ezért a parlamenti képviselők egy része otthonról dolgozik a nyárig: a képviselőház költségvetési és pénzügyi szakbizottságának mind a 31 tagja testületileg kérte, hogy a mostani törvényhozási ülésszak hátralevő részében – amely június végéig is eltarthat – távmunkát végezhessen. Azaz ne legyenek jelen Bukarestben, a parlament épületében, a bizottság munkálatain. A képviselőház állandó bizottsága jóvá is hagyta a PNL-s bizottsági elnök által előterjesztett kérést, amit azzal indokoltak, hogy közeledik az európai parlamenti és az önkormányzati választások kampánya, ők pedig így a kampánymunkálatokban is részt vehetnek. Nem ők egyedül: az információtechnológiai és távközlési szakbizottság húsz tagja részben online, részben jelenléti, vagyis hibrid üzemmódban fog dolgozni júniusig. Csak nehogy a többi szakbizottság is vérszemet kapjon, mert a végén kiderül, hogy a parlamenti munka kiválóan végezhető online is, tehát nem kell egy halom pénzt rákölteni. (Főtér)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 799
szavazógép
2024-04-12: Belföld - :

Lezárult a jelölési időszak (EP-választások)

Tizenöt párt, választási és politikai szövetség nyújtotta be a Központi Választási Irodához (BEC) az európai parlamenti választásokon induló jelöltjeinek listáját. Emellett hét független jelöltet is iktattak – derül ki a BEC honlapján közzétett adatokból.
2024-04-12: Közélet - :

Csoma élete és lelkivilága diákok alkotásain (Csoma Napok)

A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület rajzpályázatot hirdetett Láttad-e te Kőrösi Csoma Sándort? címmel V–XII. osztályos diákoknak. A felhívásra Kézdivásárhely, Kovászna, Zabola, Sepsiszentgyörgy és Székelyvarság középiskoláiból közel félszáz diák válaszolt, a különböző technikával alkotott munkákat Deák Barna és Vetró András képzőművészek zsűrizték.