Csoma NapokCsoma élete és lelkivilága diákok alkotásain

2024. április 12., péntek, Közélet

A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület rajzpályázatot hirdetett Láttad-e te Kőrösi Csoma Sándort? címmel V–XII. osztályos diákoknak. A felhívásra Kézdivásárhely, Kovászna, Zabola, Sepsiszentgyörgy és Székelyvarság középiskoláiból közel félszáz diák válaszolt, a különböző technikával alkotott munkákat Deák Barna és Vetró András képzőművészek zsűrizték.

  • Fotó: Ferencz Boglárka
    Fotó: Ferencz Boglárka

A díjkiosztó ünnepségre a 34. Csoma Napok keretében kerítettek sort, a megjelent alkotókat és kísérőtanáraikat Konnát Rita, a művelődési ház kulturális referense  köszöntötte, majd Ferencz Éva, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület elnöke üdvözölte a jelenlevőket és röviden összefoglalta a pályázat célját. Mint mondta: a három évtizedes hagyománnyal rendelkező Csoma Napokat idén, Kőrösi Csoma születésének 240. évében középiskolás tehetségek bevonásával kívánták gazdagítani. Ezért arra gondoltak, hogy megszólítják az ifjú nemzedéket: alkossanak képet Kőrösi Csoma Sándorról. Idén a rajzzal kapcsolatos alkotási technikákban biztatták a diákokat, hogy kipróbálják magukat, de a továbbiakban szándékukban áll bővíteni a palettát más művészeti ágak irányában is.

A zsűri tagjai úgy értékelték, a pályázatra beküldött rajzok, festmények és az egyéb technikával készült munkák változatosak, örömet szerzett számukra, hogy több alkotás érinti az „üzenethordozást”, melynek hatása a Kőrösi Csoma életébe és lelkivilágába való belemélyülés révén jött létre.

A beküldött alkotásokat két kategóriában díjazták. Az V–VIII. osztályos kategória első díjazottja: Ardelean Georgiana Renáta, Nagy Mózes Elméleti Líceum – Kézdivásárhely; második: Péter Vanda, Kőrösi Csoma Sándor Líceum – Kovászna; harmadik: Gál Bíborka, 1-es számú Általános Iskola – Zabola. Dicséretben részesült Fábián Sára, Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola – Székelyvarság. A IX–XII. osztályosok csoportjának első díjazottja Kardos-Bors Ágoston, Plugor Sándor Művészeti Líceum – Sepsiszentgyörgy; második: Fodor Anett Bíborka, Plugor Sándor Művészeti Líceum – Sepsiszentgyörgy; harmadik: Ferencz Fanni Abigél, Plugor Sándor Művészeti Líceum – Sepsiszentgyörgy és Izsán Bernadett, Kőrösi Csoma Sándor Líceum – Kovászna. Dicséretben részesült Ilyés Handra Blanka, Nagy Mózes Elméleti Líceum – Kézdivásárhely.

A fődíjnak számító különdíjat Debreczi Orsolya, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulója nyerte, aki 2024. július 29. – augusztus 10. között részt vehet a kászonjakabfalvi Udvartér alkotótáborban.

A díjazott munkákat az irányító tanárok beleegyezésével az egyesület digitalizálja, és képeslapot fog készíteni belőle. A díjkiosztó rendezvényen közreműködött a Boldog Apor Vilmos Gyermekközpont SICTON zenekara. A kiállítás június 15-ig tekinthető meg a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa-termében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2024-04-12: Belföld - :

Hírsaláta

ERDŐIRTÁSSAL VÁDOLJÁK AZ IKEÁT. A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet azzal vádolja a svéd IKEA vállalatot, hogy részt vesz a romániai ősi erdők bútorgyártás céljából történő kiirtásában. A Greenpeace vizsgálata megállapította, hogy a svéd vállalatnak bedolgozó cégek közül több is ősi erdőkből származó fát használ fel bútorgyártásra.
2024-04-12: Közélet - :

Honismereti emléktúra a 34. Csoma Napokon

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum, a Zöld Nap Egyesület és a Turisztikai Információs Iroda, illetve a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület összefogásával szerveztek tegnap mintegy 25 kilométeres honismereti gyalogtúrát Kézdivásárhelyről Kovásznára, amelynek végén a résztvevők csatlakoztak a 34. Csoma Napok fáklyás felvonulásához.