Honismereti emléktúra a 34. Csoma Napokon

2024. április 12., péntek, Közélet

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum, a Zöld Nap Egyesület és a Turisztikai Információs Iroda, illetve a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület összefogásával szerveztek tegnap mintegy 25 kilométeres honismereti gyalogtúrát Kézdivásárhelyről Kovásznára, amelynek végén a résztvevők csatlakoztak a 34. Csoma Napok fáklyás felvonulásához.

  • A kézdivásárhelyi református temetőben Bálint Gábor sírjánál dr. Borcsa János irodalomtörténész és -kritikus a nyelvzseni életét és munkásságát ismertette. Fotó: Iochom István
    A kézdivásárhelyi református temetőben Bálint Gábor sírjánál dr. Borcsa János irodalomtörténész és -kritikus a nyelvzseni életét és munkásságát ismertette. Fotó: Iochom István

A gyülekező 9 órakor Kézdivásárhelyen a felújított volt székely katonanevelde udvarán volt, tekintettel arra, hogy Kőrösi Csoma Sándor 1835-ben száz aranyat küldött haza Indiából, hogy az összegből ösztöndíjat létesítsenek a tanintézmény diákjai számára. Indulás előtt dr. Dimény Attila fő muzeológus tartott rövid eligazítást, elmondva azt is, hogy a gyalogtúra alkalmával Kőrösi Csoma Sándoron kívül a nyujtódi Jakabos Ödön (1940–1979) utazóra és a szentkatolnai Bálint Gábor (1844–1913) nyelvészre is emlékeznek.

Onnan a zarándokok a református temetőbe mentek, ahol Bálint Gábor sírjánál dr. Borcsa János irodalomtörténész és -kritikus a nyelvzseni életét és munkásságát ismertette. Ugyanott a zarándokok Jakabos Ödön kriptájánál is megálltak, majd Fortyogófürdő felé indultak. A temetőbe a gyalogtúra résztvevőit dr. Jakabos Éva és dr. Jakabos Sára, Jakabos Ödön húgai is elkísérték.

A hatvannégy fős, zömében a Gábor Áron Szakképző Líceum, a Bod Péter Tanítóképző és a Nagy Mózes Főgimnázium diákjaiból és tanáraikból álló zarándokcsoport a céhes várost elhagyva Szentkatolna felé vette az irányt, ahol megtekintették a Bálint Gábor emlékét őrző szobrokat és a nevét viselő iskolát, majd Gelence érintésével Haraly­ban felkeresték a római katolikus templomot és temetőt. Zabolán megnézték a Csángó Néprajzi Múzeumot, illetve a kazettás mennyezetéről híres református templomot.

A zarándokok délután fél hatkor érkeztek meg Kovásznára. A fürdővárosban körbejárták a városközpont nevezetességeit, majd csatlakoztak a 19 órától kezdődő fáklyás felvonuláshoz, amely a 34. Csoma Napok ünnepélyes megnyitója is egyben.

Bodor János, Iochom István

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2024-04-12: Közélet - :

Csoma élete és lelkivilága diákok alkotásain (Csoma Napok)

A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület rajzpályázatot hirdetett Láttad-e te Kőrösi Csoma Sándort? címmel V–XII. osztályos diákoknak. A felhívásra Kézdivásárhely, Kovászna, Zabola, Sepsiszentgyörgy és Székelyvarság középiskoláiból közel félszáz diák válaszolt, a különböző technikával alkotott munkákat Deák Barna és Vetró András képzőművészek zsűrizték.
2024-04-12: Máról holnapra - Farkas Réka:

Egy összefogás csődje

Most, a választások küszöbén sokat hallunk az összefogás fölöttébb hasznos voltáról, több párt is ily módon próbálja megsokszorozni erejét. A magyar közösség esetében nem kétséges, ez az egyetlen járható út: verseny az önkormányzati voksoláson, ahol ezt a magyarság számbeli aránya megengedi, közös indulás minden más országos vagy európai szavazáson. Még így is nehéz lesz átlépni a bűvös ötszázalékos küszöböt.