Külföldi hírek — Váry O. Péter

2009. február 6., péntek, Közélet
Az EP Koszovó elismerését kéri

Az Európai Parlament minimális szavazattöbbséggel — 289 igen, 265 nem vokssal, 21 tartózkodás mellett — úgy foglalt állást, hogy Koszovó függetlenségét helyes lenne elismerniük azoknak az uniós tagállamoknak is, amelyek ezt eddig nem tették meg.

Az EP tegnapi strasbourgi ülésnapján elfogadott dokumentumban ugyanakkor méltatják, hogy Belgrád beleegyezett az EU jogi-igazságügyi missziójának, az EULEX-nek a koszovói jelenlétébe. A Szerbiától csaknem egy éve függetlenné vált Koszovó ügyében előterjesztett határozati javaslatot nagy többséggel szavazták meg. A független Koszovót eddig 54 állam, köztük a 27-ből 22 EU-tagország ismerte el, Ciprus, Görögország, Románia, Spanyolország és Szlovákia nem.

Szabotál a szlovák tanügyminiszter

Ján Mikolaj szlovák oktatásügyi miniszter jelezte, hogy nem kívánja végrehajtani a héten elfogadott módosított oktatásügyi törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kisebbségi tankönyvekben két nyelven tüntessék fel a szlovákiai földrajzi neveket. A Szlovák Nemzeti Párt már bejelentette, hogy a módosított jogszabályt alkotmányellenesnek tartja, és az alkotmánybíróság elé viszi. Amíg az alkotmánybíróság nem hozza meg döntését, Mikolaj az új tankönyvek szerzőitől bizonyítékokat fog követelni arra nézve, hogy az általuk javasolt magyar megnevezések általánosan elfogadottak, és azokat használták a minisztérium által 2002—2006 között jóváhagyott tankönyvekben is. A Sme szerkesztőségi jegyzetében ,,szabotőrnek" minősítette az oktatási minisztert.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-02-06: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Elfogadta a kormány a költségvetést
Jóváhagyta tegnapi ülésén a kabinet a költségvetési törvényt, így az várhatóan már ma a parlament asztalára kerül — jelentette be tegnap Emil Boc. A kormányfő közölte: a büdzsétervezettel együtt jóváhagyták a válságellenes csomagot is, amelyről az elmúlt hetekben egyeztettek a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal.
2009-02-06: Közélet - x:

Zöldszám a vandalizmus ellen (Kóbor kutyák, levert közlekedési táblák) — Váry O. Péter

És mellékesen a módfelett elszaporodott kóbor kutyák eredetének kiderítéséért. Mert az semmiképp sem lehetsé­ges, hogy Sepsiszentgyörgyön olyan ebszaporulat legyen, mely az utcákon feltűnő falkákat kitermelhetné, különösen, mert a sintérek havonta több tíz állatot fognak meg, és mégis: egyik napról a másikra tucatjával tűnnek fel kifejlett egyedek, látszik rajtuk a helyismeret hiánya, eltévedten csatangolnak a legforgalmasabb utcák közepén — csak az lehet e jelenségre a magyarázat, hogy valahonnan importálják a városba a kutyákat.