Berlini filmfesztivál

2009. február 7., szombat, Magazin

Tom Tykwer német rendező The International című filmjével nyílt meg csütörtök este az 59. berlini nemzetközi filmfesztivál, közismert nevén a Berlinale. A politikai krimiként jellemzett film Clive Owen és Naomi Watts főszereplésével megdöbbentő brutalitással ábrázolja egy nemzetközi bank bűnös pénzügyi tranzakcióit, a háború, illetve a terrorizmus finanszírozásában vállalt szerepét. A Parfüm rendezőjének újabb filmjét nem véletlenül tűzték a megnyitó programjára, Dieter Kosslick igazgató szerint azért, hogy egyfajta tükörképet mutassanak a világ jelenlegi helyzetéről.

A német főváros egyik leghíresebb terén, a Potsdamer Platzon található Berlinale Palotá­ban a nemzetközi és a hazai filmvilág számos neves sztárja gyűlt össze az egyik legrangosabb nemzetközi kulturális seregszemlének számító fesztivál ünnepélyes megnyitóján. Jelen volt a német kormány több tagja, köztük Bernd Neumann kulturális miniszter és számos parlamenti képviselő is. Az 59. Berlinale minden korábbinál gazdagabb programmal várja a filmszerető közönséget. A fesztivál rangját jelzi, hogy több mint hatezer filmmel jelentkeztek a seregszemlére, s a zsűri ezek közül választotta ki azt a csaknem háromszázkilencvenet, amelyet a február 15-ig tartó rendezvényen bemutatnak. Az idei fesztiválon egyébként több mint ötven ország vesz részt. A Berlinale zsűrijének elnöke Tilda Swinton, az Oscar-díjas brit színésznő. A Berlinale csaknem hatvanéves történetében még soha nem vártak ennyi világsztárt és híres rendezőt a seregszemlére, mint idén: a rendezőkkel kezdve Andrzej Wajdától Costa-Gavrasig és az életműért járó Kamera Díj várományosáig, Claude Chabrolig, a színészek sorában pedig Renée Zellwegertől Kate Winsleten át Michelle Pfeifferig és Leonardo DiCaprióig (lám, micsoda társaságba ,,keveredett" Péter Hilda és Pálffy Tibor! — szerk. megj.).

A fesztivál igazgatója elmondta, hogy a bemutatandó filmek között még soha nem volt annyi világpremier, mint most, s még soha nem volt annyi koprodukció sem, mint az idei fesztiválon. A játékfilmek versenyprogramjában szerepel a Varga Katalin című, a hivatalos jelölés szerint román—brit—magyar koprodukciós film. Az Erdélyben (Háromszéken!) játszódó filmet az angol Peter Strickland rendezte, magyar az operatőre Győri Márk szemé­lyében, és sepsiszentgyörgyi magyar színészek adják a szereplők többségét.

Rögtön a fesztivál elején kezdődött a legtehetségesebb fiatal színészek számára bemutatkozási lehetőséget kínáló Shooting Stars-program, amelynek tíz országból érkező résztvevői között ott van Tóth Orsi, Mundruczó Kornél Delta című filmjének főszereplője is. További Berlinale-sajátosság — s egyben magyar vonatkozás is —, hogy a fesztivál keretében külön filmsorozattal emlékeznek meg a hírhedt berlini fal lebontásának idei 20. évfordulójáról, s a programban Jeles András Kis Valentino és Bódy Gábor Kutya éji dala című filmje, valamint egy rövidfilm, a Vetős János által készített Trabantománia is szerepel.

Bár a játékfilmek hivatalos programjában huszonhat film vesz részt, a fesztivál fődíjáért, az Aranymedvéért tizennyolc alkotás száll harcba, köztük a Varga Katalin.

Pietsch Lajos

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2009-02-07: Magazin - x:

Szentgyörgyi alkotók a díjazottak között (Véget ért a filmszemle)

Az Utolsó idők, Mátyássy Áron filmje kapta a jubileumi 40. Magyar Filmszemle fődíját, az Aranyorsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Gárdos Péter vehette át Tréfa című alkotásáért kedd este a Budapest Kongresszusi Központban. A legjobb szórakoztató közönségfilm díjával Herendi Gábor Valami Amerika 2. című alkotását jutalmazták. A tévéfilm szekció győztes alkotása Ferenczi Gábor A barátkozás lehetőségei című munkája. A díjazott filmek alkotói között sepsiszentgyörgyiek is vannak, a Tréfa egyik főszereplője Váta Loránd színművész.
2009-02-07: Kultúra - x:

A történész és igazának viszontagságai (Demény Lajos életútja) — B. Kovács András

Mivel Bukarestben él, s már nemigen utazgat, a 82 éves székely történészt kevesebb figyelem övezi kolozsvári társainál, pedig teljesítménye a legnagyobbakéval mérhető, méltán fogadta soraiba pár erdélyi társával együtt külső tagként az MTA. Aggasztó hír szólt arról pár éve, hogy kilakoltatás fenyegeti, aztán megtudtuk, hogy meg nem érdemelt meghurcoltatás után ugyan, de lakásgondja megoldódott. Segített a tanítványok mellett Garda Dezső képviselő és az RMDSZ-es szakminiszter is.