MozimániaMagyar vígjáték, tinidráma, bűnügyi dokumentumfilm

2024. május 22., szerda, Kultúra

Lefkovicsék gyászolnak
Vígjáték, dráma / Rendezte: Breier Ádám. Egy olyan film a zsidóságról, amelyben nem a közösen átélt tragédiák (a holokauszt vagy az izraeli–palesztin konfliktus) hozzák a film alaphangulatát, hanem a tipikus pesti zsidó lét, mivel ebben a közösségben rengeteg humor is lakozik. Így lesz a Lefkovicsék gyászolnak egy mindenki által átélhető, univerzális és igazán szerethető történet. A két férfin (apa és fia) keresztül két világ feszül egymásnak, a tét a család egyesülése.

Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de nehéz természetű bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és ott alapított családot is. Budapestről csak az édes­anyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. Innen jön a film humora, amely a zsidó témájú filmekben annyira szokatlan.

Érdemes megnézni ezt az üdítő nyáreleji filmet, mert a főszereplő Szabó Kimmel Tamás alakítása felejthetetlen. A kritika szerint a Made in Hungaria szívtiprójának vagy az Apró mesék vonzó, férfias szélhámosának karakterei után pályája legjobb alakítását nyújtja Lefkovics Ivánként.
 

Hogyan szexeljünk?

Dráma / Rendezte: Molly Manning Walker. Az alkotás autentikusan mutatja be a fiatalok fesztelen, már-már szabályok nélküli életét, míg a csillogó felszín alatt a Z generáció érzelmi és szexuális kiszolgáltatottságának legmélyére ás. A három legjobb barátnő, Tara, Skye és Em a gimi utáni nyáron egy görög tengerparti városban, a fiatalokkal teli Maliában veti bele magát az éjszakai életbe. A trió életük legjobb és legintenzívebb nyarában reménykedik, de nem mérik fel a döntéseik súlyát. Klubok, társasági összejövetelek, alkohol és persze a pasik folyamatos áradata vezet végig a filmen.

Molly Manning Walker rendező joggal érdemelte ki a 76. Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának fődíját a Hogyan szexeljünk című debütáló játékfilmjével. A film már a nyitó perctől kezdve hatalmas energiával „dübörög”.
 

Garfield

Animáció / Rendezte: Mark Dindal. Garfield most is nagyon vicces és nagyon garfiel­des. Ő a világ leghírhedtebb macskája. És talán a legkövérebb is. Lusta, lassú, imád nassolni. Békés élete most fenekestől felfordul, ugyanis színre lép egy rég nem látott rokon: az apja. Úgy alakul, hogy ő és hű társa, a macska legjobb barátja, Ubul kénytelenek kalandos vándorútra indulni. Igen, és ez egy olyan kaland lesz, ahol néha gyalogolni, esetleg futni kell... Az új nagy kaland gyerekeknek és felnőtteknek is egyformán mókás, poénos és játékos animációs film!
 

Az Asunta-ügy (Netflix)

Dráma, dokumentumfilm / Rendezte: Jacobo Martinez. A játékfilmes eszközökkel, szereplőkkel bemutatott dokumentumfilm egy nyugtalanító bűneset, az azt követő nyomozást és ítéletet, Asunta Basterra meggyilkolásának történetét tárja fel. A gyilkosság 2013-ban Spanyolországot és a világot is sokkolta.

Egy fiatal kínai lány megdöbbentő esetéről szól a sorozat, akinek örökbefogadó szüleit gyilkossággal vádolják. Asunta még csak 13 éves volt, mikor bejelentették eltűnését. Ő volt az első kínai gyermek, akit Santiago városában fogadtak örökbe, és az elsők egyike egész Galíciában. A kislány meggyilkolása diplomáciai problémákat is eredményezett Spanyolország és Kína között. Az ügyészek állítása szerint a szörnyű gyilkosságot mindkét szülő fondorlatosan kitervelte. Asunta meggyilkolásának indítékát azonban soha nem tárták fel teljesen a per során, mindkét szülő fenntartotta ártatlanságát. A gyilkossággal kapcsolatos közvélemény széles körben elterjedt médiaspekulációk után megosztott lett. Bizonytalanság, féligazságok, kétségek és elfogultság lengi körbe ezt az esetet. Mindemellett jól ábrázolja az igazságtalanságokat is, ami egy jó adag feszültséget is hoz. Szerintem egy jól összerakott dokumentumfilm, érdemes megnézni.

Dancs Árpád

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 219
szavazógép
2024-05-22: Kultúra - :

Telihold és Shakespearia (FLOW Nemzetközi Táncfesztivál)

Ötödik kiadásához érkezett a 2015-ben útnak indított FLOW Fesztivál: a júniusban esedékes rendezvény előadásaira már lehet jegyet váltani a biletmaster.ro oldalon, illetve a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában. Idén hét táncprodukció, egy műhelymunka-bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált – a következő hetekben ezekkel a produkciókkal ismerkedhetünk meg lapunkban.
2024-05-22: Világfigyelő - :

Új antiszemitizmust emleget ­Netanjáhú (Nemzetközi elfogatóparancsot adhatnak ki)

Joe Biden nevetségesnek, Benjámín Netanjáhú egész Izrael ellen irányuló lépésnek tekinti az elfogatóparancsot. Bár Biden bírálja Netanjáhú gázai politikáját, a nemzetközi büntetőbíróság főügyésze által kezdeményezett elfogatóparancsot mindketten elítélik.