Nemzetközi elfogatóparancsot adhatnak kiÚj antiszemitizmust emleget ­Netanjáhú

2024. május 22., szerda, Világfigyelő

Joe Biden nevetségesnek, Benjámín Netanjáhú egész Izrael ellen irányuló lépésnek tekinti az elfogatóparancsot. Bár Biden bírálja Netanjáhú gázai politikáját, a nemzetközi büntetőbíróság főügyésze által kezdeményezett elfogatóparancsot mindketten elítélik.

  • Biden és Netanjáhú üdvözlik egymást. Fotó: Facebook / Benjámín Netanjáhú
    Biden és Netanjáhú üdvözlik egymást. Fotó: Facebook / Benjámín Netanjáhú

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától az izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere, valamint a Hamász három legfőbb vezetője ellen. Az amerikai elnök közleménye szerint Izrael és a Hamász között semmilyen alapon nem lehet párhuzamot vonni. Korábban Izrael és a Hamász is tiltakozott a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének elfogatóparancsa ellen.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koor­dinátora hétfőn tartott sajtóbeszélgetésén hangsúlyozta, hogy amerikai álláspont szerint az ügyben a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs jogköre. Nevetségesnek nevezte egyenértékűnek tekinteni a Hamász által tavaly október 7-én elkövetett cselekményeket és az izraeli hadsereg cselekedeteit.

John Kirby arról is beszélt, hogy Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a hétvégén Izraelben is tárgyalt, ahol találkozott Joáv Galant védelmi miniszterrel, akinek ismételten kifejtette az amerikai aggályokat az izraeli hadsereg Gázai övezetben, különösen Rafah városában tervezett műveletével kapcsolatban. John Kirby beszámolt arról is, hogy Jake Sullivan Szaúd-Arábiában is tárgyalt. A megbeszélések témája a szaúdi–izraeli kétoldalú megállapodás volt, amelyet úgy jellemzett, hogy már közel áll a véglegesítéshez. Hozzátette, hogy egy ilyen megállapodásnak valamilyen válasszal kell szolgálnia a palesztinok felé is, és az amerikai álláspont szerint csak a kétállami megoldás (Izrael mellett a független palesztin állam létrehozása) lehet a válasz. Mindazonáltal megállapította: Joe Biden elnök is elismeri, hogy ez a közeli jövőben nem fog megvalósulni.

Benjámín Netanjáhú úgy fogalmazott: Izrael miniszterelnökeként „undorral” utasítja vissza az ügyész Izrael és a Hamász „tömeg­gyilkosai közötti összehasonlítását”. „Ez a valóság teljes eltorzítása. Éppen így néz ki az új antiszemitizmus, amely a nyugati egyetemi campusokról a hágai bíróságra költözött” – tette hozzá. „Izraeli polgárok, egy dolgot ígérek nektek: kudarcot vall a kísérlet, hogy megkössék a kezünket… Nyolcvan éve a zsidó nép nem tudott védekezni ellenségeivel szemben, de ennek vége. Izrael miniszterelnökeként megígérem, hogy semmilyen nemzetközi fórum nyomása vagy döntése nem akadályoz meg bennünket abban, hogy lecsapjunk a minket elpusztítani vágyókra” – közölte Netanjáhú.

Ugyanakkor Franciaország nyugati szövetségeseivel ellentétben támogatásáról biztosította a Nemzetközi Büntetőbíróságot. „Izraelt illetően a bíróság előzetes tárgyaló kamarájának kell majd döntenie arról, hogy kiadja-e ezeket az elfogatóparancsokat, miután megvizsgálta az ügyész által a vádak alátámasztására előterjesztett bizonyítékokat” – áll a francia külügyminisztérium hétfőn késő este kiadott közleményében. Hozzátették: Franciaország minden helyzetben támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, annak függetlenségét és a büntetlenség elleni küzdelmet. A nyilatkozat jelentős szakadékot jelent Franciaország és nyugati szövetségesei, nevezetesen az Egyesült Államok álláspontja között. Franciaország azon kevés nyugati ország egyike volt, amelyek hajlandóak voltak keményebb álláspontot képviselni Izraellel szemben, többek között bírálta Amerika azon döntését, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában korán megvétózta a tűzszüneti határozatokat és azonnali tűzszünetet követelt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 217
szavazógép
2024-05-22: Kultúra - :

Magyar vígjáték, tinidráma, bűnügyi dokumentumfilm (Mozimánia)

Lefkovicsék gyászolnak
Vígjáték, dráma / Rendezte: Breier Ádám. Egy olyan film a zsidóságról, amelyben nem a közösen átélt tragédiák (a holokauszt vagy az izraeli–palesztin konfliktus) hozzák a film alaphangulatát, hanem a tipikus pesti zsidó lét, mivel ebben a közösségben rengeteg humor is lakozik. Így lesz a Lefkovicsék gyászolnak egy mindenki által átélhető, univerzális és igazán szerethető történet. A két férfin (apa és fia) keresztül két világ feszül egymásnak, a tét a család egyesülése.
2024-05-22: Világfigyelő - :

Eszméleténél van és kommunikál Robert Fico

Továbbra is eszméleténél van és kommunikál Robert Fico szlovák miniszterelnök – írta meg a felvidéki Új Szó a kormányhivatal tájékoztatása alapján. A kormányfő tegnap reggel CT-vizsgálaton esett át.