Köpec, a rózsák faluja

2024. május 22., szerda, Közélet

A rózsák napjai címmel szerveztek kiállítást és vásárt a hétvégén a Köpec határában található Flórakert Kft.-nél, amely a négyfalusi Yurta Prod kertészeti cég alegységeként 35 erdővidéki munkást foglalkoztat.

  • A Flórakert Kft.-nek köszönhetően a hétvégén Köpec a rózsák falujává vált. A szerző felvétele
    A Flórakert Kft.-nek köszönhetően a hétvégén Köpec a rózsák falujává vált. A szerző felvétele

A nyílt napok keretében az érdeklődők megcsodálhatták a rózsákat, előadásokon ismerkedhettek termesztésük fortélyaival, tombolajátékon vehettek részt, a hasznos kertészeti ajánlatokon túl pedig ajándékokban is részesültek. A látogatókat borral, üdítővel, süteményekkel kínálták, apróbb ajándékokat osztogattak.

Magdó János, a cég vezetője elmondta, 30 évvel ezelőtt a Brassó megyei Négyfaluból gazdabolthálózatként indultak, a kitartó munkának köszönhetően mára már szakterületükön országos elsőkként tartják számon őket, 500 áruházba szállítanak termékeket. Ami pedig a ró­zsákat illeti, termesztésükben két világszínvonalú nemesítővel is együttműködnek. A köpeci alegység 2021-ben indult, ma már több csarnokuk van, 15 hektáron foglalkoznak rózsa, gyümölcsfák és díszcserjék termesztésével. „A fejlődést alkalmazottaink odaadásának köszönhetjük. A Köpecen 2021-ben elültetett mag ma már mélyre nyúló gyökerekkel rendelkezik, és szép jövő elé nézünk” – fogalmazott Magdó János.

A rózsákról, a rózsater­mesztésről fia, ifj. Magdó János tartott előadást, melyet sok látogató követett figyelemmel. Megtudhattuk tőle, hogy a rózsákat többféleképpen osztályozzák, egyik ilyen a biológiai osztályozás, mely szerint vannak polyantha (törpe-) rózsák, ahová jellegzetesen az egy száron több rózsafejet növesztő parkrózsák is tartoznak, a teahibridek, melyek Kínából származnak, és általában vágott virágokként használják őket, aztán vannak a floribunda rózsák, melyek az előbbi kettő keverékei. És persze ezentúl számos altípus, rengeteg elnevezéssel: futórózsák, félfutórózsák, nosztalgiarózsák, talajtakaró rózsák, bokorrózsák és megannyi más. Tény: a rózsa a virágok királynője – összegzett.

Tókos Huba kertészmérnök a rózsák termesztésének fontosabb tudnivalóit ismertette és tanácsokkal látta el a látogatókat. Beszélt arról, hogyan ültessük, miként metsszük a rózsákat, szót ejtett a rózsa betegségeiről, kártevőiről is.

A fóliasátor alatt néhány kiállított rózsa is megtekinthető volt, az ismeretekkel felvértezett vásárlók pedig végül a rózsakertben választhatták ki és vásárolhatták meg a kedvenc rózsatövet.

Böjte Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 214
szavazógép
2024-05-22: Közélet - Nagy D. István:

Kevés meglepetés várható Sepsiszéken (Önkormányzati választások)

A háromszéki belső szórványnak számító Előpatak és Hidvég községeket is figyelembe véve két közigazgatási egységben biztos, míg további háromnál lehetséges a váltás a polgármesteri tisztséget illetően Sepsiszéken. Ezek Előpatak, Illyefalva, Kökös, Maksa, illetve Uzon. A többi községben egy kivétellel kizárólag a jelenleg is tisztségben lévő RMDSZ-es elöljárók indulnak egy újabb mandátumért. Ami a községi képviselő-testületi helyeket illeti, itt már valamivel változatosabb a kép, három községet leszámítva az RMDSZ mellett más pártok is indítanak jelölteket.
2024-05-22: Közélet - Bartos Lóránt:

Aszfaltoztak Lemhényben

Sikerült végére járni annak a munkálatnak, melyet pár évvel ezelőtt kezdett el a lemhényi önkormányzat: tegnap leöntötték a hiányzó aszfaltszőnyeget a Felsőlemhényen áthaladó községi úton.