Csatornázzák Kommandót

2024. május 22., szerda, Közélet

Elkezdték a község mintegy hat kilométeres szennyvízcsatorna-hálózatának kiépítését Kommandón. A beruházás összértéke 5 443 700 lej áfával, ebből a községi önkormányzat költségvetéséből fedezendő önrész 249 470 lej. A munkálatok kivitelezője a sepsiszentgyörgyi Tricomserv Kft.

  • Bodor János felvétele
    Bodor János felvétele

Az An­ghel Saligny-programban támogatott munkálatok elkezdésére Kocsis Béla polgármester május 15-én adta ki az utasítást. Amint az elöljáró tájékoztatott: mintegy hat kilométer szennyvízcsatornát fektetnek le a Nagy-Bászka folyó által kettészelt település mindkét oldalán. A kiépítendő szenny­vízhálózathoz egy ülepítőállomás is tartozik, amelyet a futballpálya mögött, a Nagy-Bászka és a Toplica-patak kanyarulatánál építenek fel, valamint két szivattyúállomást, amelyek a falu alacsonyabban fekvő pontjairól a szennyvizet felnyomják a szennyvíztisztító állomásra.

Ottjártunkkor a település Kovászna felőli faluvégén – az erdészeti hivatal egykori erdeigyümölcs-begyűjtő központja előtt – a csatornaépítők már javában dolgoztak. A munkálatok kivitelezésére egy év áll rendelkezésükre, tudtuk meg, de Kocsis Béla polgármester szerint a határidő eltolódhat, ugyanis Kommandón hamarább beköszönt a tél és később tavaszodik, ezért ezzel is számolni kell. A polgármester elmondta: ha elkészül az új csatorna, ez egy újabb nagy lépést jelent előre az infrastruktúra fejlesztése terén, amely nem csak a helybeliek komfortjának növelése, hanem a turizmus fejlesztése szempontjából is fontos.

Mivel Kommandó jövőjét csakis a turizmus fejlesztése biztosítja, eddig is arra törekedtek, hogy a községet „építsék és szépítsék”, mondta a polgármester. Hozzátette: az előző években aszfalt- és kockakő burkolattal pontra tették az utcákat, korszerű vízhálózatot építettek ki, amely a legtisztább hegyi források vizével látja el a fogyasztókat. „A beruházásokat folytatjuk, hiszen az elkövetkezőkben Kommandó turisztikai faluként képzeli el a jövőt, ehhez pedig nélkülözhetetlen a modern infrastruktúra” – mondta az elöljáró.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-05-22: Közélet - Bartos Lóránt:

Aszfaltoztak Lemhényben

Sikerült végére járni annak a munkálatnak, melyet pár évvel ezelőtt kezdett el a lemhényi önkormányzat: tegnap leöntötték a hiányzó aszfaltszőnyeget a Felsőlemhényen áthaladó községi úton.
2024-05-22: Máról holnapra - Mózes László:

Cirkusz a parlamentben, avagy a tettlegesség eredője

Egy liberális és egy volt liberális politikus szorongatja egymást a parlament épületében, pontosabban, verekednek – e nem túlzottan fontos, ám mégis beszédes hírt láthatta, hallhatta, olvashatta megrökönyödve tegnap a hazai hírkövető. Hogy efféle banánköztársasági jelenetek lehetségesek a törvényhozás házában, azért maguk a többségi honatyák is felelősek, hiszen a szélsőséges szólamok előretörésével elfogadták és megtűrték a vitatható, agresszív megnyilvánulásokat.