Cirkusz a parlamentben, avagy a tettlegesség eredője

2024. május 22., szerda, Máról holnapra
Mózes László

Egy liberális és egy volt liberális politikus szorongatja egymást a parlament épületében, pontosabban, verekednek – e nem túlzottan fontos, ám mégis beszédes hírt láthatta, hallhatta, olvashatta megrökönyödve tegnap a hazai hírkövető. Hogy efféle banánköztársasági jelenetek lehetségesek a törvényhozás házában, azért maguk a többségi honatyák is felelősek, hiszen a szélsőséges szólamok előretörésével elfogadták és megtűrték a vitatható, agresszív megnyilvánulásokat.

Florin Roman sértett félként azt kifogásolja, hogy miután vitába keveredett egykori párttársával, Dan Vîlceanu független, de továbbra is jobboldali képviselővel – a félreállított Sorin Cîțu volt pénzügyminisztere –, Vîlceanu kirángatta őt az alsóház plenáris üléséről, s vitájuk tettlegességig fajult. Az ülésterem melletti folyosó kamerái valóban rögzítették, amint Vîlceanu erőteljesen, indulatosan szorongatja néhány másodpercig Romant, utóbbi pedig később orrsérülésekre panaszkodott, s törvényszéki orvoshoz is fordult, hogy eljárást indíthasson „huligán” képviselőtársa ellen. Közösségi oldalán Roman azt írta, Vîlceanu térdével orron rúgta, míg a volt pénzügyminiszter elismerte, hogy összeszólalkoztak, ám azt cáfolta, hogy verekedtek volna. Csak vállon ragadta és kivezette a teremből, magyarázta, hozzátéve, valójában Roman provokálta.

Siralmas cirkusz. Választási kampányban különösen kínos az efféle primitív megnyilvánulás, meg is szólalt a liberális pártelnök, elfogadhatatlannak nevezve a fizikai erőszakot, kiváltképp a parlament falai között. Nicolae Ciucă a hatás kedvéért még azt is hozzáfűzte, kínjában vélhetően: „Erkölcsi kötelességünk, hogy a szabályok betartásával példát mutassunk a tisztességes és civilizált magatartásról.” Szavai nevetségesek, hiszen ami történt, minden, csak nem példamutatás. Hiszen a szavazók azt látják, hogy miközben az EP-választásokra a szociáldemokratákkal közösen készülődő liberálisok ráncigálják egymást, a szövetséges szociáldemokraták jó hírekkel állnak elő: Marcel Ciolacu pártelnök, miniszterelnök éppen Törökországból üzeni, hogy könnyítették a belépést az országba, a nyaralni vágyók személyazonossági igazolvánnyal is odautazhatnak. Botrány az egyik pártban, siker a másikban.

Úgy kezdődött, hogy a komám visszaütött – felmerülhet, érvényes-e vagy sem ez esetben e mondás. Nem alaptalanul, hiszen Fehér megyei liberális képviselőként Florin Roman már maga mögött tudhat néhány botrányt. A magiszteri dolgozatát érintő plágiumvád miatt mondott le kérészéletű tárcavezetői tisztségéről 2021 decemberében – húsz napig volt csupán kutatásért és digitalizációért felelős miniszter –, de azt is füllentette, hogy könyvet írt, illetve állította, hogy a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett volna közgazdasági diplomát, ezt maga a tanintézmény rektora cáfolta. Veretes magyarellenessége viszont bizonyosság, az évek során minden alkalmat megragadva hangsúlyosan és látványosan ágált az erdélyi magyar közösség anyanyelv- és jelképhasználata ellen. Emlékezetes marad, amint 2020-ban román népzenét bőgetve kérte a képviselőházi szakbizottságoktól, ne vegyék napirendre, illetve utasítsák el az RMDSZ által előterjesztett és a szenátus által hallgatólagosan elfogadott új közigazgatásitörvény-tervezetet.

A harsány politikus tehát újabb botrányba keveredett. Joggal kifogásolja a tettlegességet, hiszen ez elfogadhatatlan, ám ezzel együtt elfogadhatatlan az a magatartás is, amelyet ő maga is büszkén és határozottan képvisel.

 

Florin Roman gyulafehérvári liberális képviselő kampányol. Fotó: Facebook / Florin Roman

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-05-22: Közélet - Bodor János:

Csatornázzák Kommandót

Elkezdték a község mintegy hat kilométeres szennyvízcsatorna-hálózatának kiépítését Kommandón. A beruházás összértéke 5 443 700 lej áfával, ebből a községi önkormányzat költségvetéséből fedezendő önrész 249 470 lej. A munkálatok kivitelezője a sepsiszentgyörgyi Tricomserv Kft.
2024-05-22: Közélet - Hecser László:

Akad már biztos győztes (Erdővidék)

Nagybaconban és Bardocon a regnáló RMDSZ-es polgármestereknek több kihívójuk is akad, Vargyason és Nagyajtán viszont egyetlen név, a tisztségben levő községvezetőké lesz a szavazólapokon. Több helyen is indulnak a tanácstagi helyekért román pártok, és független jelöltekben sincs hiány.