ErdővidékAkad már biztos győztes

2024. május 22., szerda, Közélet

Nagybaconban és Bardocon a regnáló RMDSZ-es polgármestereknek több kihívójuk is akad, Vargyason és Nagyajtán viszont egyetlen név, a tisztségben levő községvezetőké lesz a szavazólapokon. Több helyen is indulnak a tanácstagi helyekért román pártok, és független jelöltekben sincs hiány.

  • Bardocon három polgármesterjelölttel készülnek a választásokra. Fotó: Albert Levente
    Bardocon három polgármesterjelölttel készülnek a választásokra. Fotó: Albert Levente

Nagybaconban hárman is polgármesterek lennének: indul a tisztségben levő, RMDSZ-es Simon András, Nagy István Csongor falugazdász és a Magyar Polgári Erő (MPE) színeiben Keresztes István. Az RMDSZ tizenhét nevet tartalmazó listáját Simon András vezeti, az MPE nyolc jelöltet nevesített, annak élén Gecse Csaba Attila található, független jelöltként Viorel Păștină-Gherghut, Vinczi Csabát, Benkő Jánost és Nagy István Csongort vette nyilvántartásba a helyi választási bizottság.

Bardocon hárman is jelentkeztek polgármesternek. A tisztséget jelenleg Balázsi Dénes tölti be, ő az RMDSZ színeiben újra indul, kihívói Samuil Borzoș (AUR) és Tókos Ernő (MPE). Az RMDSZ tanácstagi listáján tizenkilencen vannak és Tókos Jenő vezeti, az EMSZ-nek Tókos Sándor személyében egyetlen jelöltje van, a Magyar Polgári Erő négy tagot jelölt, listavezetőjük Tókos Ernő, az AUR tizenötös listájának elején Samuil Borzoș található.

Vargyason csak egy jelölt, a tisztséget betöltő RMDSZ-es Imets Lajos indul a polgármester-választáson. Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tizennégy nevet tartalmazó listáját Csiki Ferenc vezeti, az RMDSZ-ét Farkas Sándor. Papic Levente Constantin függetlenként szerezne tanácstagi mandátumot.

Nagyajtán is egyetlen polgármesterjelölt, a feladatot jelenleg is ellátó RMDSZ-es Bihari Edömér neve kerül fel a szavazólapokra. Teljes, tizennégy nevet tartalmazó tanácstagi listát csak az RMDSZ tett le, annak első helyén Bihari Edömér szerepel. Az Erdélyi Magyar Szövetség tizenegyes listáján az első Gyárfás Éva, a Nemzeti Liberális Pártén (PNL) tizenketten vannak, élen Brotea Zoltánnal, a Szociáldemokrata Pártén (PSD) hárman, itt Mihail Bersan a listavezető. A Parasztpárti Nemzeti Szövetség (ANT) listáján mindössze egy név, a Bihari Zoltán Lóránté szerepel, Benkő Blanka független jelöltként méretteti meg magát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-05-22: Máról holnapra - Mózes László:

Cirkusz a parlamentben, avagy a tettlegesség eredője

Egy liberális és egy volt liberális politikus szorongatja egymást a parlament épületében, pontosabban, verekednek – e nem túlzottan fontos, ám mégis beszédes hírt láthatta, hallhatta, olvashatta megrökönyödve tegnap a hazai hírkövető. Hogy efféle banánköztársasági jelenetek lehetségesek a törvényhozás házában, azért maguk a többségi honatyák is felelősek, hiszen a szélsőséges szólamok előretörésével elfogadták és megtűrték a vitatható, agresszív megnyilvánulásokat.
2024-05-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kulcsár-Terza József: Szükség van az alternatívára

Az erdélyi magyar pártok közötti megállapodást sajnos csak a Magyar Polgári Erő (MPE) tartja be – állítja Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő. Az MPE ügyvivő elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ők továbbra is tartják magukat az egyezséghez: összefogást szorgalmaznak, ahol arra van szükség (kiemelten az EP-választáson), és versenyt, ahol lehet.