Személyi jövedelemadóNe maradjon az államnak

2024. május 22., szerda, Közélet

Továbbra is nagy számban vannak olyanok, akik nem rendelkeznek a személyi jövedelemadójuk 3,5 százalékának sorsáról, nem ajánlják fel a civil és egyházi szervezetek számára, így tetemes összeg marad az államkasszában, melyet nagy eséllyel nem a helyi közösségek érdekében használnak fel – hívta fel a figyelmet Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere arra kérte a megyeszékhely és közvetve Háromszék lakóit, hogy éljenek a jogukkal, a lehetséges kedvezményezett szervezetek ugyanis hasznos tevékenységet folytatnak, és megérdemlik a támogatást.

  • Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Albert Levente felvétele
    Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Albert Levente felvétele

Antal Árpád szerint tavaly a sepsiszentgyörgyiek 2,6 millió lejről rendelkezhettek volna, de ebből csak mintegy 1,6 millió lej jutott el a civil szervezetekhez, azaz egymillió lej az államkasszában maradt. Az elöljáró szerint minden olyan összeget, amely a központi költségvetésben landol és nem kerül át a helyi civil szervezetekhez, nagy eséllyel nem a helyi közösség érdekében használ fel Bukarest. A polgármester rámutatott, hogy Sepsiszentgyörgyön sok aktív civil szervezet működik (például tanintézetek alapítványai, a szociális szolgáltatások, a sport területén működők, az egyházakhoz kapcsolódók vagy különböző mozgalmak), amelyek közösségi szempontból igen hasznos, esetenként hiánypótló tevékenységet folytatnak, és mindenképp megérdemlik a támogatást. A személyi jövedelemadó 3,5 százalékának a felajánlása egy egyszerű, fontos és hatékony módszer erre. Ezért kérnek mindenkit, hogy  éljen a lehetőséggel.

A polgármester kérését annak kapcsán fogalmazta meg, hogy május 27-e a határidő, míg a magánszemélyek átirányíthatják a 2023-as jövedelemadójuk 3,5 százalékát a civil szervezetnek. Újságírói kérdésre Antal Árpád azt is ismertette, hogy megyeszinten az elmulasztott felajánlások nyomán az államkasszában maradt összeg nagyjából kétszerese a sepsiszentgyörgyinek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 222
szavazógép
2024-05-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kulcsár-Terza József: Szükség van az alternatívára

Az erdélyi magyar pártok közötti megállapodást sajnos csak a Magyar Polgári Erő (MPE) tartja be – állítja Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő. Az MPE ügyvivő elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ők továbbra is tartják magukat az egyezséghez: összefogást szorgalmaznak, ahol arra van szükség (kiemelten az EP-választáson), és versenyt, ahol lehet.
2024-05-22: Belföld - :

Személyivel utazhatunk Törökországba

Recep Tayyip Erdoğan török elnök meghívására Ankarába utazott Marcel Ciolacu miniszterelnök és kormányának több tagja. A kormányfő tegnap találkozott a török elnökkel, aki aláírt egy rendeletet, miszerint a turisztikai célból Törökországba utazó román állampolgároknak elegendő a személyi igazolvány ahhoz, hogy beutazzanak az országba.