Személyivel utazhatunk Törökországba

2024. május 22., szerda, Belföld

Recep Tayyip Erdoğan török elnök meghívására Ankarába utazott Marcel Ciolacu miniszterelnök és kormányának több tagja. A kormányfő tegnap találkozott a török elnökkel, aki aláírt egy rendeletet, miszerint a turisztikai célból Törökországba utazó román állampolgároknak elegendő a személyi igazolvány ahhoz, hogy beutazzanak az országba.

  • Recep Tayyip Erdoğan és Marcel Ciolacu. Fotó: gov.ro
    Recep Tayyip Erdoğan és Marcel Ciolacu. Fotó: gov.ro

A törökországi hivatalos közlönyben közzétett elnöki rendelet szerint a turisztikai céllal Törökországba utazó vagy átutazóban levő román állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól, ha ott-tartózkodásuk nem haladja meg a 90 napot.

A román kormány közleménye szerint a delegáció hivatalos látogatása kulcsfontosságú a két ország közötti stratégiai partnerségi szerződés 2011-es aláírása óta, mert megtartja első ülését a török–román felső szintű stratégiai együttműködési tanács.

Az ankarai elnöki palotában tartott hivatalos megbeszéléseket követően a kormányfő rámutatott, a felső szintű stratégiai együttműködési tanács létrejöttével megtartott keddi együttes kormányülés kétségkívül az eddigi legfontosabb momentum a két ország közötti kapcsolatban stratégiai partnerségi szerződésük 2011-es aláírása óta. „Ez nagy előrelépés, amely még közelebb hozza egymáshoz országainkat és nemzeteinket stratégiai, gazdasági és társadalmi szempontból is” – fogalmazott.

Ciolacu hangsúlyozta, Törökország Románia legfontosabb EU-n kívüli kereskedelmi partnere, egyik legfőbb szövetségese a NATO-n belül, stratégiai partnere a régióban, „jó szomszéd és barát”.

A Törökországban tartózkodó román kormányfő tegnap ellátogatott Mustafa Kemal Atatürk mauzóleumához is. Marcel Ciolacut és a küldöttség tagjait díszőrség fogadta az Anýtkabirnál. A látogatók végigvonultak az Oroszlánok útján, majd koszorút helyeztek el a Török Köztársaság alapítójának síremlékénél. A miniszterelnök írt a mau­zóleumnál kihelyezett emlékkönyvbe is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 224
szavazógép
2024-05-22: Közélet - Nagy D. István:

Ne maradjon az államnak (Személyi jövedelemadó)

Továbbra is nagy számban vannak olyanok, akik nem rendelkeznek a személyi jövedelemadójuk 3,5 százalékának sorsáról, nem ajánlják fel a civil és egyházi szervezetek számára, így tetemes összeg marad az államkasszában, melyet nagy eséllyel nem a helyi közösségek érdekében használnak fel – hívta fel a figyelmet Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere arra kérte a megyeszékhely és közvetve Háromszék lakóit, hogy éljenek a jogukkal, a lehetséges kedvezményezett szervezetek ugyanis hasznos tevékenységet folytatnak, és megérdemlik a támogatást.
2024-05-22: Belföld - :

Soltész Miklós: Mások pusztítanak, a magyar kormány ment

Miközben mások embereket pusztítanak a háborúban, nekünk lelkeket, gyerekeket és családokat kell menteni – jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára tegnap Zilahon.