Lenape legendaA pillangók teremtése

2024. május 31., péntek, Kiscimbora

Réges-régen, amikor a Föld még új volt, a Teremtő lenézett teremtményeire, és boldogan gyönyörködött bennük.

  • Juhász Petra rajza
    Juhász Petra rajza

A világ szép volt, és az emberek boldogok. De ahogy telt az idő, az emberek elkezdtek öregedni és meghalni, és ez szomorúságot hozott a világra. De nemcsak a világra, a Teremtőre is, így egy nap úgy döntött, hogy valami újat alkot. Eljött a földre és elkezdte egy zsákba gyűjteni a teremtés színeit. Az égből vett egy kis kéket, a fák közül hasított egy kis zöldet, a Naptól kért egy kis sárgát, a naplemente égboltjából pirosat, narancsot és bíbort vett; a kisgyerekektől begyűjtötte fogaik fehérjét és szemük barnáját. Végül elvette a dalt a szárnyasoktól, és azt is beletette a zsákjába. Megrázta a zsákot, hogy jól összekeveredjen benne minden, és elment az emberekhez, hogy átadja nekik új teremtményét. Az emberek köré gyűltek, hogy lássák, mit hozott nekik. A Teremtő kinyitotta a zsákot és tarkabarka pillangók ezreit bocsátotta a levegőbe. Az emberek elégedettek voltak, a gyerekek ugrándoztak örömükben, miközben a pillangók táncoltak és énekeltek körülöttük. A boldogság és az öröm pedig visszatért a világba. De nem minden teremtmény volt boldog. A madarak a Teremtő elé járultak és így szóltak:
– Nagy Teremtő! A dal volt az, ami megkülönböztetett minket mindenkitől. Ez volt az egyetlen dolog, ami csak a miénk volt, ami a teremtésben senki másnak nem adatott meg. Nem helyes, hogy ezt elvetted tőlünk.
A Teremtő elgondolkodott a madarak kérésén, kinyújtotta a kezét, és visszavette a szárnyasok dalait a pillangóktól. És azóta így is van.
A madarak azóta is énekelnek, a pillangók pedig csendben hordozzák a teremtés minden színét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 720
szavazógép
2024-05-31: Kultúra - Demeter J. Ildikó:

Babaróka és Zsálya hercegnő bátorsága

Kisgyermekes szülők jól tudják, hogy hét közben felkölthetetlen csemetéjük hét végén már hajnalban felveri a házat: ezért is volt jó ötlet bábjátékos mesemondással indítani a vasárnap reggelt a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál jól elkerített, hangulatosan berendezett játszóterén, ahol Kiss Judit Ágnes író, költő, tanár kötötte le a párnákra, babzsákokra letelepedő óvodások figyelmét.
2024-05-31: Kiscimbora - :

A görbe nyírfa (Tatár mese)

Élt egyszer réges-régen egy igen furfangos szegény ember, aki messze földön híres volt arról, hogy mindig a helyén van a nyelve, senki sem tud túljárni az eszén. Ugyanezen a vidéken élt egy gazdag ember is, aki folyton dicsekedett az eszével, és magát tartotta a legokosabb embernek.