Ciprusi vendégmunka — modern rabszolgaság? — Farcádi Botond

2009. február 10., kedd, Közélet

A ciprusi benzinkút előtt

A modern rabszolgasághoz hasonlít a ciprusi vendégmunka: minden azon múlik, milyen földesúrhoz kerül az ember — vallja Luka András, aki közel egy évig benzinkutasként dolgozott Pafosz város közelében. Noha nem bánja, hogy kipróbálta a vendégmunkási sorsot — hiszen pénzt szerzett, és rájött például, hogy kevesebb stresszel is lehet élni —, a fiatalember legközelebb turistaként szándékszik visszatérni a szigetre. Tapasztalatairól mesélve hangsúlyozta: vigyázniuk kell a külföldre készülőknek, a munkaközvetítő ügynökségek által lefestett kép nem mindig egyezik a valósággal, ha pedig gondok adódnak, az aláírt szerződés sem számít túl sokat, többen nagyon rövid idő múlva kénytelenek hazatérni, márpedig az komoly anyagi veszteséget jelent.

Ami a szerződésben nem szerepelt

Luka András 2001-ben a Székely Mikó Kollégiumban érettségizett, majd Pécsett történelem szakos diplomát szerzett. Itthon benzinkutasként dolgozott egy ideig, innen is jött az ötlet, hogy egy barátja javaslatára Cipruson próbáljanak szerencsét, ahol éppen benzinkutakhoz kerestek embert. ,,A pénz kellett, a kalandvágy hajtott, világot akartam látni, és tapasztalatot akartam szerezni, ezért belevágtunk" — magyarázza. Munkaerő-közvetítő ügynökségen keresztül ment ki, a repülőjegyen kívül mintegy 700 eurónyit kellett fizetnie. Az első meglepetés az érkezés után néhány órával érte őket: éjszaka utaztak repülővel, hajnalra kerültek a Pafosz városától körülbelül tizenöt kilométernyire levő benzinkúthoz, átöltöztek, és már munkába is kellett állniuk, jóllehet eredetileg azt ígérték nekik, szállodában alhatnak egy éjszakát, és csak a következő napon kell majd dolgozniuk. ,,Azt nem nagyon magyarázta el a főnök, mit és hogyan kell csinálni, neked kellett rájönnöd, hogy ha ezért is üvölt, másért is, akkor mi a jó. Első munkanap megtanultuk a számokat, a kuncsaftokat kiszolgálni" — ecseteli a kezdeteket. Azon már meg sem lepődtek, hogy — bár a szerződésben foglaltak szerint feladatuk a benzintöltés lett volna — gyakorlatilag mindent el kellett végezniük a kútnál: kocsit mostak, olajat cseréltek, kitakarították az autót, és egyebek. Ráadásul nem volt könnyű dolguk: a műszak reggel hatkor kezdődött, és este hatig, hétig tartott, de előfordult, hogy — például karácsony estéjén — kilenckor még dolgoztak. És bizony nem maradt idő a pihenésre: négyen voltak összesen, a kútnál pedig nyolc pumpa volt. Ráadásul nem úgy működött, mint nálunk, hogy az ügyfelek megálltak, tankoltak, fizettek, és mentek tovább. ,,Képesek voltak fél óráig sorban állni, hogy mi töltsünk nekik. Aztán elvettük a pénzt, rohanás a főnökhöz, bemondtuk, hányas kút, mennyi üzemanyag, kiszámolta a visszajárót, rohanás az ügyfélhez, ablaktisztítás, kedves köszönés. Ez jó esetben. Mert ha rossz helyre állt — ami elég gyakran megtörtént —, akkor kézzel-lábbal magyaráztuk, hogy ha benzines autója van, akkor ahhoz a pumpához álljon, ne a gázoljashoz. Ilyenkor, persze, a főnök is elkezdett üvöltözni" — meséli. Ami viszont meglepő, hogy megbíztak egymásban: sokan csekkel fizettek, mások csak hónap végén. A helyiek meg is mondták: itt senki sem lop, illetve aki igen, az külföldi.

Ami az anyagiakat illeti, Luka András elégedett, nagyjából teljesültek a szerződésben foglaltak. Igaz, a dokumentumban heti 60 munkaóra szerepelt, és ők átlagban 68-at dolgoztak. A túlórát külön nem fizették, de a mosás, olajcsere után kaptak százalékot hónap végén, bejött még a borravaló is. ,,Igaz, ahogy áttértünk az euróra, a százalék elmaradt" — teszi hozzá. A szerződés értelmében emelni kellett volna a körülbelül 700 eurós fizetést, ez azonban csak közel egy év múlva történt meg. ,,Mikor beszélgettünk emberekkel, és mondtuk, mennyit keresünk, azt mondták, hülyék vagyunk. Mások kényelmes munkahelyen kerestek 2000—2500 eurót. De a főnök jólelkű volt. Minden pénteken kaptunk tőle csirkét. De nyolc hónapon keresztül csirkehúst enni? A végén már a kutya sem akarta megenni. Volt ott egy kutya, neki adtuk, mikor már nem bírtuk megenni, de már neki sem kellett" — meséli. Túl sok szórakozási lehetőség nem volt, szabad idejét — vasárnapját — többnyire Pafoszban töltötte, kimentek a tengerpartra, úsztak, napoztak.

Miért rossz a székely narancs?

Az ottani emberek mások, mint mi, nyugodtabbak, pénzük van, nem stresszesek — mondja. Sokszor jött a kuncsaft, azt sem tudta, milyen üzemanyag jár az autójába, kényelmesen álldogált sorban, beszélgetett, háta mögött már felsorakoztak az autók, addig beszélgetett. Egyeseknek kicseréltük a kerekét, csodálkozott, azt sem tudta, van pótkereke. A benzinkút a várostól 15 kilométerre volt, a közelben volt még egy kisebb falu. Szerencsére közvetlenül a munkahely mellett volt a szállás, így ráért csak fél hat körül felkelni. A házban minden márványból volt, hogy nyáron hűtse a lakást. Amúgy nyáron napelemmel nyerték a meleg vizet, télen pedig villannyal fűtöttek, földgáz nem volt. Igaz, a legkisebb hőmérséklet télen is hat fok volt, napközben azonban húsz fölé ment a hőmérő higanyszála. Ciprus különben a vendégforgalomból és a mezőgazdaságból tartja el magát, ipara jóformán nincsen. Ha kimegy az ember, arra is rájön, miért olyan rossz az a narancs, amit itt veszünk meg: mert amikor ott felcsomagolják, még zöld. A fán megért gyümölcsnek egész más az íze — meséli András. Csíki lakó- és munkatársai voltak, sajnos, nem bizonyultak annyira összetartóaknak, mint a románok, bolgárok, arabok, nézeteltérések alakultak ki közöttük, ezért februárban hazajött szabadságra, augusztusban pedig végleg távozott. Azt nem bánta meg, hogy kiment, hiszen tapasztalatot és pénzt szerzett, megismerkedett egy másik mentalitással, rájött, hogy stressz nélkül is lehet élni és haladni. Ennek ellenére legközelebb csak turistaként utazna Ciprusba, a benzinkútnál pedig aprópénzzel fizetne, hogy törlessze a számlát a főnökkel szemben. Bár úgyis a szegény munkáson csattanna az ostor — teszi hozzá. Hiszen olyan a ciprusi vendégmunka, mint a modern rabszolgatartás: attól függ minden, milyen földesúrhoz kerül az ember. Többen is megjárták ugyanis, hogy tiltakoztak, amiért egy-két órát túlórázni kellett, aztán kirúgták őket. A szerződés értelmében ugyan az ügynökség kerít nekik második munkahelyet, sok esetben azonban azt sem lehet bírni, és akkor egyetlen megoldás a hazajövetel. Persze, ez tetemes anyagi kárral jár. Éppen ezért Luka András arra figyelmezteti a külföldre készülőket, alaposan érdeklődjenek utána a dolgoknak, hiszen az ügynökség által bemutatott kép gyakran eltér a valóságtól.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-02-10: Magazin - x:

Grammy-díjak

Öt-öt Grammy-díjat nyert az 51. Grammy-gálán Robert Plant és Allison Krauss a Raising Sand, valamint Lil Wayne Tha Carter III című albuma. A brit Coldplay együttes három díjat kapott, köztük az év daláért és az év rockalbumáért. Plant és Krauss az év felvételéért és az év albumáért járó fődíj nyertese. A sztárok sokaságát felvonultató gálát közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban rendezték a Los Angeles-i Staples Centerben.
2009-02-10: Közélet - x:

Földink, egy vargyasi asszony Budapesten — Sylvester Lajos

A vargyasi Szabó Edit főnővér a budapesti Urológiai Klinikán, az Uro-Onkológiai Centrum férfiosztályán. — Mi földiek vagyunk — fogadott a félemeleti folyosó eligazító pultjánál. Amikor később kérdeztem, honnan tudta, hogy Háromszékről jövök, akkor mondta, hogy nem csak a beszédemből következtetett erre, hanem dr. Joós Lajos adjunktus hívta fel a figyelmét, hogy „egy földink érkezik", mert ő ugyan Budapesten született, de minden felmenője háromszéki, a család Kisborosnyóról való, s egyik könyvem hamarabb megérkezett, mint jómagam a klinikára.