Számonkérte az Európai Bizottságot Vincze Loránt

2024. június 13., csütörtök, Világfigyelő

Az Európai Bizottság adósa az őshonos nemzeti kisebbségeknek, elmulasztotta a jogalkotást és a bizottság elnöke nem tartotta be az ígéretét. Ezt ki kell javítani és új alapokra kell helyezni a kisebbségvédelem ügyét, 50 millió őshonos kisebbséghez tartozó európai polgár is megérdemli az egyenlőséget és a jogvédelmet – az RMDSZ közleménye szerint erről Vincze Loránt az Európai Néppárt első brüsszeli frakcióülésén beszélt, amelyen jelen volt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

  • Fotó: Facebook / Vincze Lóránt
    Fotó: Facebook / Vincze Lóránt

Az RMDSZ újraválasztott európai parlamenti képviselője emlékeztetett arra, hogy az Európai Néppárt egyelőre nem egységes a néppárti elnökjelölt, Ursula von der Leyen támogatásában, ez látszott a bukaresti kongresszus szavazásán. Az egység megteremtéséig még sok a tennivaló. Vincze Loránt az ülésen beszámolt az RMDSZ hatalmas választási győzelméről, amelynek nyomán 100 ezer szavazattal növelte korábbi támogatóinak számát, erős megbízást adva két európai parlamenti képviselőjének. Emlékeztetett, hogy huszonhét tagállamban a más-más körülmények között elért győzelmeknek köszönhetően lett az Európai Néppárt frakciója a legnagyobb az Európai Parlamentben.

Vincze Loránt hangsúlyozta: „A Néppárt királycsináló szerepbe került, azonban nem királyválasztásra van szükség, hanem a polgárok prioritásait a középpontba helyező okos politizálásra. A polgárok többsége nem ideológiai döntést hozott, hanem a középpártoknak adott megbízást pragmatikus, józan politizálásra. Ebben a prioritás többek között a gazdák támogatása, a kohéziós politikák folytatása, a határvédelem és biztonság, valamint az európai versenyképesség visszaszerzése. Az Európai Néppárt lehetősége most az, hogy széles középpárti szövetséget köt, egyaránt figyelve a tőle jobbra és balra álló frakciókra, de kizárva a megegyezésekből a zöldeket, a bal- és jobboldali szélsőséget” – mondta el felszólalásában Vincze Loránt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-06-13: Világfigyelő - :

Se pénzt, se embert nem ad Magyarország a háborúhoz

Magyarország az orosz–ukrán háború kapcsán garanciát kapott arra, hogy az ország területén kívül nem kell részt vennie katonai akcióban, és nem kell se pénzt, se embert adnia a háborúhoz, továbbá Magyarország területét nem lehet felhasználni a háborúba történő bekapcsolódás céljából – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott tegnapi budapesti sajtótájékoztatón.
2024-06-13: Világfigyelő - :

Felszabadulásának 25. évfordulóját ünnepelte Koszovó

Koszovó felszabadulásának 25. évfordulóját ünnepelte tegnap – azt a napot, amikor a szerb csapatok kivonultak a területről.