Felszabadulásának 25. évfordulóját ünnepelte Koszovó

2024. június 13., csütörtök, Világfigyelő

Koszovó felszabadulásának 25. évfordulóját ünnepelte tegnap – azt a napot, amikor a szerb csapatok kivonultak a területről.

  • Fotó: Facebook / Albin Kurti
    Fotó: Facebook / Albin Kurti

Koszovóban 1998–1999-ben fegyveres összecsapások voltak a szerbek és a koszovói albánok között. A NATO 1999. március 24-én indított légicsapás-sorozatot Jugoszlávia ellen. A koszovói nemzetközi békefenntartó erők, a KFOR katonái 1999. június 12-én vonultak be Koszovóba. E támadással vetettek véget Slobodan Milošević jugoszláv elnök koszovói albánok elleni erőszakkampányának. Az akkor már csupán Szerbiából és Montenegróból álló országot 78 napig bombázták, a hadművelet legfőbb célja az volt, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát Koszovóban, ahol a szerbek etnikai tisztogatásba kezdtek az albánok ellen. Az 1998–1999-es koszovói háború folyamán a becslések szerint 10–12 ezer ember vesztette életét Koszovóban, többségük albán nemzetiségű volt, 1600 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. Koszovó kilenc évvel később, 2008. február 17-én kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök tegnap a koszovói hadsereg ünnepi felvonulásán vett részt, ahol kijelentette, a koszovói haderő még soha nem volt ilyen erős és ilyen jól felfegyverzett, és soha korábban nem állt ennyire készen arra, hogy megvédje az ország területét és szuverenitását, valamint az ott élőket. A miniszterelnök a parlament ünnepi ülésén is felszólalt, ahol kiemelte, az ország célja az európai uniós és a NATO-csatlakozás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2024-06-13: Világfigyelő - :

Számonkérte az Európai Bizottságot Vincze Loránt

Az Európai Bizottság adósa az őshonos nemzeti kisebbségeknek, elmulasztotta a jogalkotást és a bizottság elnöke nem tartotta be az ígéretét. Ezt ki kell javítani és új alapokra kell helyezni a kisebbségvédelem ügyét, 50 millió őshonos kisebbséghez tartozó európai polgár is megérdemli az egyenlőséget és a jogvédelmet – az RMDSZ közleménye szerint erről Vincze Loránt az Európai Néppárt első brüsszeli frakcióülésén beszélt, amelyen jelen volt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
2024-06-13: Közélet - Iochom István:

Ilyen mocskos kampány eddig még nem volt (Választási kiértékelő Kézdivásárhelyen)

Tegnap délelőtt a kézdivásárhelyi városháza dísztermében Bokor Tibor újraválasztott polgármester, Tamás Sándor, a megyei önkormányzat és a szövetség háromszéki szervezetének elnöke, valamint Dávid Sándor, az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezetének elnöke sajtótájékoztatón értékelte a helyhatósági és az európai parlamenti választásokat.