Választási kiértékelő KézdivásárhelyenIlyen mocskos kampány eddig még nem volt

2024. június 13., csütörtök, Közélet

Tegnap délelőtt a kézdivásárhelyi városháza dísztermében Bokor Tibor újraválasztott polgármester, Tamás Sándor, a megyei önkormányzat és a szövetség háromszéki szervezetének elnöke, valamint Dávid Sándor, az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezetének elnöke sajtótájékoztatón értékelte a helyhatósági és az európai parlamenti választásokat.

  • Tamás Sándor, Szilveszter Szabolcs, Bokor Tibor és Dávid Sándor. A szerző felvétele
    Tamás Sándor, Szilveszter Szabolcs, Bokor Tibor és Dávid Sándor. A szerző felvétele

„Kézdivásárhely győzött, Kézdivásárhelyen győztek az emberek, győzött a szív, a lélek, győzött a demokrácia, és a választópolgároknak köszönhetően győzött az RMDSZ. Pártállástól függetlenül köszönjük a kézdivásárhelyieknek, hogy vasárnap az urnák élé járultak, éltek szavazati jogukkal és az előző választásokhoz viszonyítva sokkal nagyobb számban mentek el szavazni. Egy nagyon nehéz kampányon vagyunk túl, melyben sok minden történt, sok olyasmi, ami a törvényesség határát nemcsak súrolta, hanem jó vastagon át is lépte. Ez van, nincs mit tenni, folytatjuk a munkát” –  mondotta bevezetőként Dávid Sándor, az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezetének elnöke.

A negyedik polgármesteri mandátumát elnyerő Bokor Tibor kifejtette: „Büszke vagyok Kézdivásárhelyre és a kézdivásárhelyi emberekre, és most a lezárult kampány után arra kérek mindenkit, legyen büszke városunkra és csak szépet és jót mondjon erről a gyönyörű kis településről. Köszönetet kell mondjak a választópolgároknak, a csapatomnak, akikkel együtt dolgoztam. Az a rengeteg szavazat, amit vasárnap kaptam, megerősít a munkámban, és biztos vagyok abban, hogy csapatommal együtt ezután is többet és jobban fogunk dolgozni. A kampány során nagyon sok személyes sérelem is ért. Én elég sok kampányban vettem eddig részt, viszont ilyen mocskosban nem volt részem. Mindez megerősített abban, hogy Kézdivásárhelyen egy pozitívan gondolkodó, tenni akaró közösséget kell teremteni” – mondta Bokor Tibor.

Szólt arról is, hogy nagyon bántotta, amikor életében először románellenesnek titulálták. „Soha életemben, ha bárki hozzám fordult, nem az érdekelt, hogy az illető milyen nemzetiségű, ha segíteni tudtam rajta, mindig segítettem, és ezután is ugyanúgy fogok eljárni. Őszintén sajnálom azt, hogy a román közösségnek nem lesz egyetlen képviselője sem a jövendő tanácsban, hiszen sokkal jobban meg tudnánk oldani a felmerülő problémákat, de remélem, hogy levonják a tanulságokat és olyan képviselőt választanak maguknak, aki a helyi románság és nem a saját érdekeit tartja szem előtt”.

A polgármester a tervekről is beszélt. Folytatják az elkezdett munkát, és a napokban új beruházásokat is kezdeményeznek, jövő héten a Kert és 1918. december 1. utcában elkezdődik a víz- és csatornahálózat felújítása, valamint folytatódik az udvarterek rendezése, most a 19-es következik, de remélhetően idén a 14-es és 16-os udvartér is sorra kerül.

Szilveszter Szabolcs alpolgármester úgy látta, hogy vasárnap a józan ész győzött Kézdivásárhelyen. Több mint kétezerrel többen mentek el szavazni, mint négy évvel ezelőtt.

Végezetül Tamás Sándor vonta le az európai parlamenti és helyhatósági választások tanulságait. Elmondása szerint az utóbbi húsz évben a céhes városban nem volt ilyen magas a részvétel, mint június 9-én. Megköszönte a választópolgároknak, hogy elmentek voksolni, és azt mondta, a kézdivásárhelyiek különbséget tudtak tenni a trükkös és a munkás fiúk között. Tisztességesen kell dolgozni négy éven keresztül, és a kampányban rá kell irányítani a figyelmet az elvégzett munkára – tette hozzá. A másik tanulság szerinte az, hogy nem szabad a mások tollával ékeskedni. „Az EMSZ és a román pártszövetség részéről trükközés történt, ami a kampány első percétől megnyilvánult, olyan volt, mint az itt a piros, hol a piros balkáni játékban, van polgármesterjelölt, nincs polgármesterjelölt, van tanácstagjelölt, nincs tanácstagjelölt, a román pártokkal fogunk össze, mégis a magyarokat képviseljük. Ez lehet, hogy bevált délen, de hála Istennek, sem Kézdivásárhelyen, sem a Székelyföldön ezt nem díjazzák az emberek. Ezt az eredmények is igazolják, a kézdivásárhelyi tanácsban az RMDSZ-nek eggyel több képviselője lesz, mint jelenleg, az EMSZ pedig egyet veszített, csupán három képviselőjük lesz” – hangoztatta.

Az AUR előretörésével kapcsolatosan Tamás Sándor arról beszélt, hogy megyénkben sikerült lelassítani, visszaszorítani előretörésüket, de így is jelen lesznek Háromszéken, például Előpatakon öt, Bardocon és Kökösben egy-egy AUR-os került a helyi tanácsba, és ami még soha nem fordult elő, a megyei tanácsban egy képviselőjük lesz. A megyei önkormányzatban megnőtt a román képviselők száma azáltal, hogy a két kisebb magyar párt kiesett, az ő helyüket román pártok képviselői vették át.

Tamás Sándor azt is elmondta, Kézdivásárhelyen még soha nem kapott megyeitanácselnök-jelöltként annyi szavazatot, mint most, ami pontosan 5222 voksot jelent. Megyeszinten sem kapott még ilyen sok szavazatot, hat ellenjelöltje is volt, de így is fölényesen megnyerte a választást 59 877 szavazattal (69,45 százalék).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 222
szavazógép
2024-06-13: Világfigyelő - :

Felszabadulásának 25. évfordulóját ünnepelte Koszovó

Koszovó felszabadulásának 25. évfordulóját ünnepelte tegnap – azt a napot, amikor a szerb csapatok kivonultak a területről.
2024-06-13: Közélet - :

Az önkéntes munka aranyat ér (Kovászna Megyei Vöröskereszt)

Heti öt munkanappal, napi nyolcórás munkaidővel számolva legkevesebb másfél évnyi időt dolgoztak a Kovászna Megyei Vöröskereszt önkéntesei a tavaly májustól számított egy esztendőben – ezt köszönték meg a szervezet vezetői a keddi önkéntes gálán a sepsiszentgyörgyi Orchidea vendéglőben tartott ünnepi eseményen.