Megyei önkormányzatKétharmados többséget szerzett az RMDSZ, ­bejutott az AUR

2024. június 13., csütörtök, Közélet

A tegnap 11 órai, továbbra is csak részleges adatok alapján több mint kényelmes, kétharmados többséget tudhat magáénak a következő négy évre Kovászna Megye Tanácsában az RMDSZ, összesen 22 mandátumot birtokolva a 30 lehetségesből. A testületet, amint az már korábban kiderült, újabb négy évig Tamás Sándor vezetheti. Az RMDSZ-en kívül három politikai alakulatnak sikerült bejutnia a megyei tanácsba, ezek a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), illetve a Románok Egységéért Szövetség (AUR). A másik két magyar pártnak – Erdélyi Magyar Szövetség és Magyar Polgári Erő – nem sikerült megugrania a bejutási küszöböt.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A sajtó rendelkezésére bocsátott nem végleges adatok alapján a megyei választói névjegyzékben szereplő 180 977 személy közül 91 230 szavazott a helyhatósági választásokon, ami 50,4 százalékos részvételt jelent. A leadott szavazatok közül 5908 érvénytelen volt, ami azt jelenti, hogy végül 85 258 voksot vesznek figyelembe. Utóbbiak közül a legtöbbet az RMDSZ listájára adtak le a választópolgárok, azaz 56 730-at, ami 66,54 százaléknak felel meg. A megyei testületbeli helyekre pályázó pártok közül a következő legtöbb szavazatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) szerezte, tanácstagi listájukra a tegnapi részleges adatok alapján 8201 szavazat érkezett, ami 9,61 százalékos támogatottságot jelent. A szociáldemokratákat a PNL követi, önkormányzati listájukra 6906-an szavaztak, ami az érvényes voksok 7,15 százalékát jelenti. A negyedik befutó a megyei testületben az AUR, jelöltlistája 4521 szavazatot kapott, ez 5,3 százalékot jelent.

A többi versenybe szálló alakulat nem szerezte meg az érvényesen leadott szavazatok bejutáshoz szükséges öt százalékát. A két magyar párt közül az EMSZ listájára 3182 voks érkezett, míg az MPE tanácstagjelöltjeire 1750-en szavaztak. Előbbi 3,73 százalékot, míg utóbbi 2,05 százalékot jelent az érvényesen leadott voksokból. A megmérettetésen induló többi román alakulat közül a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) 3405 voksot szerzett, ami 3,99 százalékot tesz ki.

A fenti eredmények alapján a mandátumok a következőképpen oszlanak el: a 30 helyből 21 jut az RMDSZ-nek, négy a PSD-nek, három a PNL-nek, illetve kettő az AUR-nak. A mandátumok számához hozzáadódik az elnök is, azaz az RMDSZ végül 22 szavazattal rendelkezik a testületben.

A megyei önkormányzat elnöki tisztségéért folyó verseny részleges adatai is azt mutatják, hogy toronymagasan győzött Tamás Sándor, az RMDSZ jelöltje, a testület jelenlegi vezetője. Az elnöki székért indulókra valamivel többen – 91 265-en – szavaztak, mint a testületi pártlistákra, az érvénytelen szavazatok száma pedig alacsonyabb volt: 4990, azaz közel ezerrel kevesebb, mint a tanács esetében. A nem végleges adatok szerint az érvényesen leadott szavazatok közül 59 877-et Tamás Sándor kapott meg, ami 69,45 százalékos támogatottságot jelent.

A megmérettetésből másodikként a PNL jelöltje került ki, Olimpiu Stelian Floroian 6661 voksot gyűjtött be vasárnap, ez 7,73 százalékot jelent. A PSD jelöltje, Mike Gabriella 6477 szavazattal a harmadik lett a voksok 7,51 százalékával. A sorban az AUR jelöltje, Dumitru Pogoran következik, akire 4588-an (5,32 százalék) szavaztak. A két kisebb magyar párt közül az EMSZ jelöltje, Fazakas Péter 3634 szavazattal (4,21 százalék) az ötödik lett, őt követi az USR jelöltje 3082 szavazattal (3,57 százalék). A sereghajtó a Magyar Polgári Erő jelöltje, Nagy Gábor Levente, aki a voksok 2,2 százalékát szerezte meg, szám szerint 1899-et.

A politikai erőviszonyokkal kapcsolatosan érdekes adat még, hogy a magyar jelöltekre leadott szavazatoknak a 91,54 százalékát (59 877-et) Tamás Sándor kapta, 5,56 százalékát Fazakas Péter (3634 voks), illetve 2,20 százalékát Nagy Gábor Levente (1899 szavazat).

Fontos ugyanakkor, hogy az érvénytelen szavazatok magas száma miatt nagy valószínűséggel a végleges hivatalos adatok valamelyest változnak. Az érvénytelen voksok a megyei önkormányzati testületi helyekre leadott összes szavazat 6,4 százalékát, míg az elnöki tisztségnél az 5,46 százalékát teszik ki. Előbbi esetében ez két mandátumnyi szavazatot jelent. Az elnöki tisztségért folytatott verseny esetében ugyanakkor a nyertes kilétét nem befolyásolja, legfeljebb csak a végső sorrenden változtathat, ha nagyszámú érvénytelen szavazatról kiderül, hogy mégis figyelembe veszik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 228
szavazógép
2024-06-13: Vélemény - :

Érik a változás Nyugat-Európában? (Geopolitikai jegyzetek)

Érdekesen alakultak az európai parlamenti választások néhány nagyon fontos és nagyon befolyásos nyugat-európai országban. Hollandiában korábban szélsőjobboldalinak nevezett, tulajdonképpen bevándorlásellenes kormány állt fel, most Ausztriában fölényesen nyert egy szélsőjobboldali párt, továbbá Németországban második helyre tört a szintén bevándorlásellenes Alternative für Deutschand (AfD), maga mögött hagyva az Olaf Scholz vezette baloldali, kormányzatban részt vevő pártot. De az igazi nagy változás Franciországban következett be, ahol a szintén szélsőségesnek mondott Marie Le Pen migrációellenes és szuverenista pártja olyan vereséget mért a Macron-féle centrista kormánypártra, hogy Franciaországban előrehozott választások következnek a hónap végén. Fel kell tennünk a kérdést: mi okozta ezt a jelentős változást az unió több meghatározó országában?
2024-06-13: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Elkészült a Gyár utca, visszaáll a régi forgalmi rend

Június 17-én, hétfőn 9 órától visszaáll a régi forgalmi rend Sepsiszentgyörgy három utcájában: ismét egyirányúvá válik a Cigaretta utca – a Kós Károly utca felől a Grigore Bălan út felé lehet majd autózni rajta –, a Patak utcában pedig attól kezdve ismét a Cigaretta utcából lehet majd a Kós Károly utcába hajtani, tehát épp ellenkező irányban, mint most.