Óvodások találkozója a Perkő alatt

2024. június 13., csütörtök, Közélet

Az óvodások népi dal- és gyermekjáték-találkozójának adott otthont a kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Ház. Az eseményen a helyi gyermekek mellett a környékbeli települések ovisai vettek részt.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Telt ház volt a kézdiszentléleki művelődési otthonban, amelyet népi ruhába öltözött, csillogó szemű óvodások népesítettek be az óvónénijük kíséretében. Az óvodások népi dal- és gyermekjáték-találkozójának ezúttal a Perkő alatti település adott otthont, a fő szervező szerepét pedig Bartók Enikő Mária óvónő vállalta.

„Ez az esemény hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermekek pozitív élményeket szerezzenek, miközben megismerik és megszeretik a népi kultúra elemeit. Ugyanis a népi játékok a hagyományos népi kultúra részei, melyek általában szájhagyomány útján terjedtek generációról generációra. Ezek a játékok különösen fontosak voltak a falusi közösségekben, ahol az emberek közösen töltötték szabadidejüket és fontos volt számukra a közösségi élmények ápolása” – mondotta a rendezvény fő szervezője megnyitóbeszédében. Közösségépítés, csapatmunka, mozgás, kognitív képességek fejlesztése – ezért fontos ez a szerveződés, ugyanis ezeket mind fejleszti, de ugyanakkor a kulturális identitást is erősíti – hangsúlyozta. Felelevenítette azt is, hogy Kézdiszentléleken néhai Gergely Katalinnak és Gergely Zoltánnak köszönhetően mélyen meggyö­kerezett a néptáncmozgalom, és mára világszerte ismertté vált a Perkő Néptáncegyüttes révén.

A megnyitóbeszédet követően az Apor István-iskola dalnokai ünnepi dalcsokorral köszöntötték az egybegyűlteket, majd a kézdivásárhelyi Manócska, Bambi és Csipkerózsika, a helybeli Hangyaboly és Pitypang Óvoda növendékei, a kővári, ozsdolai és esztelneki óvodások léptek színpadra, miután Zakariás Ágota óvónő a részt vevő gyerekek közreműködésével sorsolás révén eldöntötte a fellépési sorrendet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2024-06-13: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Elkészült a Gyár utca, visszaáll a régi forgalmi rend

Június 17-én, hétfőn 9 órától visszaáll a régi forgalmi rend Sepsiszentgyörgy három utcájában: ismét egyirányúvá válik a Cigaretta utca – a Kós Károly utca felől a Grigore Bălan út felé lehet majd autózni rajta –, a Patak utcában pedig attól kezdve ismét a Cigaretta utcából lehet majd a Kós Károly utcába hajtani, tehát épp ellenkező irányban, mint most.
2024-06-13: Közélet - Hecser László:

Bölönben ellenzékbe szorult a magyarság (Választási eredmények Erdővidéken)

Erdővidéken az RMDSZ szerezte meg a szavazatok döntő többségét, így a helyi képviselő-testületekben is – Bölön kivételével – többségben van. Az Erdélyi Magyar Szövetség és a Magyar Polgári Erő is jelen lesz néhány tanácsban, a Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) Bardocon sikerült egy helyet elcsípnie, a függetleneknek sok babér nem termett. Bölönben szoros versenyben román polgármestert választottak.