Választási eredmények ErdővidékenBölönben ellenzékbe szorult a magyarság

2024. június 13., csütörtök, Közélet

Erdővidéken az RMDSZ szerezte meg a szavazatok döntő többségét, így a helyi képviselő-testületekben is – Bölön kivételével – többségben van. Az Erdélyi Magyar Szövetség és a Magyar Polgári Erő is jelen lesz néhány tanácsban, a Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) Bardocon sikerült egy helyet elcsípnie, a függetleneknek sok babér nem termett. Bölönben szoros versenyben román polgármestert választottak.

  • Magyar szempontból Bölön elesett a vasárnapi választáson. Albert Levente felvétele
    Magyar szempontból Bölön elesett a vasárnapi választáson. Albert Levente felvétele

Baróton Benedek-Huszár János (RMDSZ) és Derzsi-Ráduly Kázmér (független) közt dőlt el, ki vezeti a várost 2024 és 2028 között. A regnáló polgármester mindegyik körzetben nyert: legnagyobb mértékben, az érvényes szavaztok 85,71 százalékával Bodosban, legkevésbé Baróton, a Gaál Mózes Általános Iskolában berendezett szavazókörzetben támogatták, de itt is 50,17 százalékot szerzett. Benedek-Huszár János összességében 2266 szavazatot kapott, kihívója 1322-t, ez kb. 63 százalék a mintegy 37-tel szemben.

A négy baróti körzet mindegyikében a helyi tanácsra leadott szavazatok legalább a felét szerezte meg az RMDSZ. A legtöbbet (59,17 százalék) a Cimbora Óvoda körzetében lakóktól, a legkevesebbet (51,24 százalék) a Gaál Mózes Általános Iskolában voksolóktól kapta. A Magyar Polgári Erő és az Erdélyi Magyar Szövetség listái esetenként kicsivel húsz százalék felett vagy alatt kaptak szavazatot.

A közigazgatásilag Baróthoz tartozó településeken szintén az RMDSZ volt a legnépszerűbb párt. Százalékban kifejezve a legtöbb támogatót Bodosban tudhatta magáénak (85,31 százalékot), a legkevesebbet pedig Miklósváron (48,82 százalékot). Az Erdélyi Magyar Szövetség a legnépszerűbb Miklósváron volt, ahol a leadott szavaztok 42,35 százalékát gyűjtötte be, a Magyar Polgári Erő „fellegvárának” Köpec számított, ahol támogatottsága 17,6 százalékot ért el. A Parasztpárti Nemzeti Szövetség (ANT) Felsőrákoson húsz szavazót tudott megszólítani, s azzal 6,04 százalékos eredményt ért el ott. A Haladás Kisipari Szövetkezet nyugalmazott igazgatója, a sokáig RMDSZ-elnök Incze István függetlenként indult tanácstagi tisztségért, Baróton 89 voksot gyűjtött, de a falvakban alig néhányan pecsételtek nevére (Bodosban és Miklósváron egyetlenegy szavazatot sem kapott), ami kevés volt a mandátumszerzéshez.

A városi képviselő-testületben az RMDSZ-nek kettővel több helye lesz, azaz tíz tagot juttat közéleti szerephez, az EMSZ viszont sokat veszített, az öt helyett csak két mandátumot szerzett. Az MPE három képviselővel lesz jelen a tanácsban a következő négy eszten­dőben.

Bölönben a megbízott polgármesternek, Ferencz Zoltánnak (RMDSZ) a községközpontban 65,57 százalékkal sikerült felülmúlnia fő kihívóját, Alexandru Racolțát (Pro Európa Roma Párt), de Bölönpatakon esélye sem volt, közel ötszáz szavazattal kapott kevesebbet, így a végső elszámolásnál 209 vokssal a roma pártot képviselő jelölt nyert. A függetlenként versenybe szálló Kozma Albertnek mindössze harminckét támogatót sikerült szereznie.

A bölöni községi tanácsba az RMDSZ, a Magyar Polgári Erő és a Pro Európa Roma Párt jutott be. Bölönben számottevő szavazatot szerzett még a Szociáldemokrata Párt (PSD), Bölönpatakon pedig a Parasztpárti Nemzeti Szövetség (ANT), de összességében az kevés volt a mandátumhoz, s hasonlóképpen kevésnek bizonyult a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága is.

Ferencz Zoltán bölöni megbízott polgármestertől úgy értesültünk, hivatalosan még nem számolták  ki, hogy kinek hány mandátum jut, de az bizonyos, a legnagyobb frakciót a Pro Európa Roma Párt fogja adni (hat vagy hét helyet szerez a tanácsban), a második az RMDSZ lesz (öt tanácstaggal), a Magyar Polgári Erőnek egy vagy két hely jut a helyi képviselő-testületben.

Bacon községben elég egyértelműen kikapott az immár harmadik mandátumának végéhez közeledő Simon András. Nagy István Csongor (független) mindegyik körzetben nyert. Leginkább a nagybaconiak támogatták (610 szavazattal 244 ellenében), legkevésbé pedig a magyarhermányiak, ahol 206-an pecsételtek nevére, 172-en viszont a tisztségben levő községvezetőt támogatták. Az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltje, Keresztes István mindegyik körzetben csak szimbolikus támogatásban részesült, összesen 31 szavazatot kapott.

Pontosan nem tudni, milyen lesz a nagybaconi tanács összetétele. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az RMDSZ-nek tizenegy tanácstagja lesz, az Erdélyi Magyar Szövetségnek pedig kettő. Viorel Păștină-Gherghut (106), Vinczi Csaba (45) és Benkő János (73) bár jól szerepelt, az nem lett elegendő a mandátumszerzéshez.

Nagyajtán az egyetlen polgármesterjelölt Bihari Edömér volt, a község két településéről összesen 601 szavazatot kapott. Nagyajtán a szavazatok 80,22 százalékát begyűjtve az RMDSZ tarolt, de Középajtán már korántsem számít ennyire népszerűnek: a Nemzeti Liberális Pártra (46), a Szociáldemokrata Pártra (41), az Erdélyi Magyar Szövetségre (34) és Benkő Blanka független jelöltre (28) összességében többen szavaztak, mint az RMDSZ-re, amelynek 139 voksot (48,09 százalék) sikerült szereznie. A következő négy esztendőben a tanácsban az RMDSZ-t heten képviselik, a liberálisok, a szociáldemokraták és az Erdélyi Magyar Szövetség egy-egy tagot küld a helyi képiselő-testületbe, ahol helyet kap Benkő Blanka, a közösségi feladatvállalásáról ismert, függetlenként induló fiatal közgazdász, aki mindkét faluban szerzett szavazatot.

Vargyason Imets Lajos tisztségben levő polgármesternek nem volt kihívója, nem meglepő tehát, hogy százszázalékos eredménnyel folytatja tevékenységét. Vargyason a tanács zömét az RMDSZ adja (az 517 voks nyolc mandátumot hozott), az Erdélyi Magyar Szövetségnek (148 szavazat) két tanácstagja lesz, s helyi képviselőként dolgozhat a kilencvenkilenc szavazatot begyűjtő, magát függetlenként megmérettető Papuc Levente Constantin.

Bardocon hivatalosan nyílt verseny volt, hiszen három polgármesterjelölt is indult, de egy pillanatig sem volt kétséges, hogy Balázsi Dénest (RMDSZ) Samuil Borzoș vagy Tókos Ernő nemhogy legyőzni, de megszorongatni sem tudja. A 2000-től tisztségben levő polgármester 1951 szavazatot, azaz a leadott érvényes szavazatok 86,29 százalékát megszerezve nyert.

Bardocon szinte csak az RMDSZ szerzett mandátumot: a tizenhárom községi képviselői helyből tizenkettőt vitt el. Bejutott viszont a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) egy képviselője is. A legutóbbi négy évben még két tanácstagot adó Erdélyi Magyar Szövetség és az egy képviselővel rendelkező Magyar Polgári Párt viszont kiesett a testületből.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2024-06-13: Közélet - Bartos Lóránt:

Óvodások találkozója a Perkő alatt

Az óvodások népi dal- és gyermekjáték-találkozójának adott otthont a kézdiszentléleki Petőfi Sándor Művelődési Ház. Az eseményen a helyi gyermekek mellett a környékbeli települések ovisai vettek részt.
2024-06-13: Máról holnapra - Mózes László:

Kisebbség és többség Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön előzmény nélküli helyzet alakult ki az önkormányzati választások után. Nemcsak azért, mert Antal Árpád ötödször lesz polgármester, igen magas, 82,25 százalékos szavazati aránnyal, hanem azért is, mert az önkormányzati képviselő-testület kizárólag az RMDSZ színeiben bejutottakból áll.