El kell távolítani a kétnyelvű táblákat Nagypatakon

2024. június 19., szerda, Belföld

A Brassói Táblabíróság hétfőn meghozott jogerős ítélete szerint el kell távolítani a kétnyelvű helységnévtáblákat Nagypatak községben.

  • Fotó: Googlemaps
    Fotó: Googlemaps

A Brassói Táblabíróság ítélete kötelezi a Kovászna megyei önkormányzatot, hogy szerelje le a település bejáratainál elhelyezett román és magyar nyelvű helységnévtáblákat. Azt is előírja továbbá, hogy csak az állam nyelvén, azaz románul feliratozott helységnévtáblákat helyezzen ki.

A zömében románok által lakott Nagypatakon kihelyezett kétnyelvű helységnévtáblák miatt a Nemzet Útja Egyesület megyei szervezete tett panaszt 2022 augusztusában Kovászna megye prefektúráján. Indoklásuk szerint a táblák törvényt sértenek, mivel a községben a magyarok aránya nem éri el a közigazgatási törvény által előírt 20 százalékos nyelvhasználati küszöböt.

A táblabíróság mostani döntésével részben jóváhagyta a prefektúra óvását, amelyben az alapfokon eljáró Kovászna Megyei Törvényszék ítéletét kifogásolta.

A hétfőn meghozott ítéletet a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma is üdvözölte, és a törvényesség, a nemzeti egység fontos győzelmének nevezte. Facebook-oldalukon azt írták, hogy a Kovászna megye zömében románok által lakott részében kihelyezett kétnyelvű táblákat a román polgármesterek és civil szervezetek is kifogásolták.

A román civil szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a megye területét „etnikai kritériumok” alapján jelöljék, ezért a civil fórum „tovább harcol” a törvény betartásáért és a román nemzeti egységért – írták.

Az 1065 lakosú Nagypatakon a legutóbbi népszámláláson 21-en vallották magukat magyarnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 224
szavazógép
2024-06-19: Riport - Józsa Zsuzsanna:

Negyvenedik Európassió Kongresszus

Nagyszabású rendezvény zajlott Csíkszeredában június 6–9. között, amelyre közel egy éven át készültek a szervezők. A 40. Európassió Kongresszusra Európa 12 országából érkeztek küldöttek, akik 32 passiójátszó csoportot képviseltek. A 150 résztvevő és a többnapos rendezvény történelmi jelentőséggel bírt, hiszen egy európai színvonalú, felemelő ünnepségsorozatnak lehettünk tanúi. A rendezvény fővédnöke Semjén Zsolt, Magyarország nemzet- és egyházpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese volt. Svella Adél, a rendezvény koordinátorának elmondása szerint a kongresszus ötszáz személy közreműködésével zajlott. A változatos program azzal a céllal jött létre, hogy bemutassák vallási és kulturális örökségünket, népi hagyományainkat, természeti és gasztronómiai értékeinket. Mindenki megtapasztalta a székely vendégszeretetet, és barátként távozott.
2024-06-19: Belföld - :

Bajorország támogatja Románia csatlakozását

Románia teljes körű schengeni csatlakozásának fontosságát hangsúlyozta Markus Söder bajor miniszterelnök a Marcel Ciolacu román kormányfővel közösen tartott tegnapi sajtótájékoztatón Münchenben. Rámutatott, látszik a fejlődés Romániában a biztonsági intézkedések terén, és a korrupció elleni küzdelemben is nagy előrelépést tett az ország, ezért Bajorország támogatja a teljes körű schengeni csatlakozását.