BarótCsörtét nyert Benedek-Huszár János

2024. június 19., szerda, Közélet

A Benedek-Huszár János baróti polgármester és Bán István független tanácstag közti állandó viaskodás újabb fejezte zárult le a hónap elején. A városi elöljáró közösségi oldalán tudatta, hiába jelentette fel őt érdekkonfliktus miatt bő két éve a tanácstag az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI), a hatóság a vádat nem találta megalapozottnak. Bán István szerint nem az ANI megállapítása a fontos, hanem a lényegi kérdés, ami miatt az ügynökséghez kellett fordulnia: milyen szerepe volt a polgármesternek a saját felesége, Benedek-Huszár Erika iskolaigazgatóvá való kinevezésében.

  • Fotó: Facebook / Benedek-Huszár János
    Fotó: Facebook / Benedek-Huszár János

Benedek-Huszár János bejegyzésében arról írt, hogy Bán István 2022. január 26-án azért jelentette fel az ügynökségnél, mert összeférhetetlenséget vélt felfedezni abban, hogy a polgármester a tanintézmények vezetőtanácsában tölt be tisztséget, feleségét, Benedek-Huszár Erikát pedig a Gaál Mózes Általános Iskola igazgatói tisztségébe nevezték ki. Emiatt az elmúlt két és fél évben az ANI különböző helyi és megyei intézményektől kért ki dokumentumokat, neki személyesen pedig Bukarestben kellett kihallgatásokon részt vennie. Megkönnyebbüléssel vette kézhez a vádat megalapozatlannak kimondó okiratot, így az elkövetkezőkben nem kell erejét és idejét „a rosszindulat, a tudatlanság és a butaság által szült vádakkal szembeni védekezésre” fordítania. „Amikor a városvezetői tisztségre jelentkeztem, a bizalommal, hittel, jó szándékkal végzendő munkára vállalkoztam, és meg sem fordult a fejemben, hogy lesz az önkormányzatban, egyáltalán bizalmat kaphat a választóktól olyan ember is, aki ahelyett, hogy tanácstagként a város ügyeinek az előmozdítását, a közösségépítést tartaná feladatának, feljelentések sorát írogatja ellenem különféle intézményekhez. A vasárnap megkapott új meghatalmazással továbbra is dolgozni akarok, hogy kihozzuk a várost a Székelyföld átlaga alatti elmaradottságból. Ezt nem könnyíti meg, hogy nem csupán én, de munkatársaim egy része is a hátunkban érezzük a nekem szánt kés hegyét, s munkavégzés helyett igazunkat megvédendő száz oldalakat szkennelünk, fénymásolunk, kihallgatásokra járunk, nyilatkozatokat írunk” – fogalmazott közösségi oldalán az elöljáró.

 

Fotó: Facebook / Bán István

 

Bán István szerint Benedek-Huszár János bejegyzésében nem a lényegi kérdésről beszél, hanem ferdít és féligazságot közöl. Két éve azért volt kénytelen több helyen is jogorvoslatot keresni, mert a polgármester aktívan részt vett felesége, Bán Annamária, a Gaál Mózes Általános Iskola igazgatójának elmozdításában és Felsőrákosra való helyezésében. Mint mondotta, Benedek-Huszár Erika saját magának állított ki minősítési igazolást, ami miatt a tanfelügyelőség kizárta az igazgatói versenyvizsgáról, ám végül csak célt ért a Benedek-Huszár házaspár, miután a tanügyminisztériumi államtitkárságig mentek, hogy „elsimítsák” az ügyet. Ezért fordult nem csak az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséghez, hanem például az ügyészséghez is, mely még mindig vizsgálódik. „A polgármester folyamatosan mocskolódik, próbál besározni – legutóbb a Régió Rádió­ban, amelynek szerkesztője azóta sem vette a fáradságot, hogy megkérdezzen engem mint másik felet, miként látom a helyzetet – és ellehetetleníteni, ám arról egy szót sem szól, hogy ő milyen jogtalanságokat követ el. Bírósági ítélet szerint – tudtommal nem fellebbezett, azaz a márciusi ítélet jogerőre emelkedett – a mai napig tartozik nekem egy lejemmel és nyilvános bocsánatkéréssel” – nyilatkozta Bán István.

A két fél között közel négy éve történt az első összetűzés. 2020-as helyhatósági választási kampányában Benedek-Huszár János azzal vádolta ellenfelét, a szintén független jelöltként induló Bán Istvánt, hogy jelszavát és programját nem maga írta, hanem magyarországi politikusoktól másolta, s felszólította, távozzon a közéletből. A Baróti Szabó Dávid Középiskola és Gaál Mózes Általános Iskola összevonásának vitáján szintén ellentétes állásponton voltak. Idén tavasszal zárult az a per, melyet Bán István azért indított, mert Benedek-Huszár János a 2022 novemberében tartott tanácsülésen azzal vádolta a független tanácstagot, hogy egyetemi oklevelét és doktori címét „plagizált dolgozatokkal és pénzért vásárolt dolgozatokkal szerezte meg”. A polgármester nem tudta állítását bizonyítani, Bán Istvánnak pedig egy lej erkölcsi kártérítést ítélt meg a törvényszék, Benedek-Huszár Jánost pedig kötelezte, nyilvánosan kérjen bocsánatot. Erre a perre utalt mostani nyilatkozatában a független tanácstag.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 208
szavazógép
2024-06-19: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Az erdélyi magyar politika jövőjéről

A június 9-i választási eredmények megerősítették: a kétezres évek vége felé még látványosan pluralizálódó erdélyi magyar politikába húsz év után visszatérni látszik az RMDSZ hegemóniája. De vajon mit mutatnak e számok az erdélyi magyar politika jövőjéről? Van-e, lesz-e még alternatíva mind­azok számára, akik valamilyen okból kifolyólag, ideológiai, világnézeti meggyőződésből vagy éppen bizonyos vezetők személyével kapcsolatos ellenérzések miatt elégedetlenek a szövetséggel?
2024-06-19: Közélet - :

Hátulról ütötték el

Két hasonló közúti balesetről tájékoztatott a Kovászna megyei rendőrség tegnap. Mindkét esetben hátulról hajtottak bele egy-egy balra kanyarodni készülő gépkocsiba.