Miért nincs magyar községvezetése Bölönnek?

2024. június 20., csütörtök, Közélet

Bölönben 2307 személy volt szavazásra jogosult, közülük 1410-en léptek be a szavazóhelyiségekbe és voksoltak a három polgármesterjelölt valamelyikére. 1367 érvényesen szavazó közül 772-en Alexandru Racolțeát (Pro Európa Roma Párt) támogatták. A magyar jelöltek közül legjobban Ferencz Zoltán (RMDSZ) szerepelt, s gyűjtött 563 szavazatot, Kozma Albert független jelölt nevére mindössze harmincketten ütötték pecsétjüket. Hogy miért nem magyar vezeti az erdővidéki községet a következő négy évben? Ennek kapcsán igencsak megoszlanak a vélemények. Miért nem sikerült a mozgósítás, milyen mértékű volt a szavazatmegosztás, volt-e átszavazás és egyáltalán, megfelelő jelölt volt-e Ferencz Zoltán? – merültek fel a kérdések az eredményhirdetést követő napokban.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Ferencz Zoltán megbízott polgármester úgy véli, elsősorban nem ő vesztett, hanem a bölöni magyarság. Ha valaki jelöltetni szerette volna magát, ezt nyilvánosan elmondhatta volna azon az RMDSZ-közgyűlésen, amelyet nem sokkal a választások előtt tartottak, és rendezhettek volna előválasztást. Amennyiben azon nem őt támogatták volna, biztosan félreáll és az egységes magyar jelölt mellett kampányol. Nem állt fel, nem kért előválasztást senki, ezért ő indult. Számításai szerint még így is nyerhetett volna, ha a magyarok egységesek. Adatai azt mutatják, a Magyar Polgári Erő szavazói nem Kozma Albert független jelöltet, hanem Alexandru Racolțeát támogatták – így kétszeresen hozták őt hátrányba.

Mint mondotta, nincs értelme részleteiben kutatni, mi járult hozzá vereségéhez, de reméli, az ellene áskálódók elgondolkodnak azon, megérte-e számukra, hogy Bölönt örök időkre elveszítette a magyarság. Azért fogalmaz így – mondotta –, mert a statisztikák azt mutatják, évente hetven-nyolcvannal nő a szavazatképes romák száma, a magyarok viszont öregednek és fogynak. Ha most győzött volna, akkor még egészen biztosan a polgármesteri hivatal szervezésében zajlott volna egész sor magyar érdekeltségű rendezvény – március 15-én fel fog szólalni az új polgármester?, a farsangi felvonulás sikeréhez hozzájárul-e? –, de így kétséges.

„Az elmúlt három év eredményeire – területet vásároltunk és beltelkesítettünk, iskolát bővítettünk, rendeztük a központ arculatát, nemrégiben gépet is vásároltunk –  büszke vagyok. Teljesítményemet elismerte a bölöni magyar közösség is: még soha ennyi szavazatot nem kapott egyetlen jelöltünk sem, ezért emelt fővel távozom. A Jóisten segélje Bölönt”! – nyilatkozta a tisztséget megbízott polgármesterként még őszig ellátó Ferencz Zoltán.

 

Nem miattuk született a rossz eredmény

Sem Kozma Albert független polgármesterjelölt, sem a Magyar Polgári Erő megbízott elnöke, Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő nem érzi úgy, hogy az ő szerepvállalásuk miatt vesztette volna el a magyarság Bölön vezetését. Véleményük szerint sokkal inkább hozzájárult ahhoz az, ahogy az RMDSZ kiállt a községben népszerűtlen és megosztónak tartott Ferencz Zoltán mellett, illetve amiképpen összeállította jelöltlistáját.

Kozma Albert szerint az RMDSZ kereshet bűnbakot és mutogathat a vélt hibásokra ujjal is, de elsősorban önvizsgálatot kellene tartania a szövetséget vezetőknek. Amennyiben az RMDSZ megyei vezetősége tényleg azt szerette volna, hogy a legesélyesebb induljon a polgármester-választáson, tájékozódnia kellett volna, milyen a faluban Ferencz Zoltán megítélése, van-e esélye nyerni. Ehelyett a falugyűlésre úgy mentek, hogy Ferencz Zoltán a jelölt, őt és a régi RMDSZ-esek mellett liberálisokból és az Erdélyi Magyar Szövetségtől érkező jelöltekből álló csapatot kell szeretni. Azt viszont a bölöniek nem találták eléggé méltónak arra, hogy megszavazzák: a számok azt mutatják, bő négyszáz magyar inkább otthon maradt, mintsem rájuk adja voksát – mondja. „Függetlenként indultam, nem kötöttem alkut senkivel sem, elenyésző szavazatot kaptam, mégis azzal töltik meg a falut, hogy miattam nincs magyar polgármestere Bölönnek. Be kell látnunk, Bölön nem most esett el, hanem sokkal régebb. A község nemzetiségei közül a magyarság alig huszonhét százalékot tesz ki, a románság pedig hatot, azaz ketten is alig érjük el az egyharmadot. Eddig azért volt magyar vezető, mert az előbbi polgármestereknek sikerült megszólítaniuk, s meggyőzniük a cigányságot, ám Ferencz Zoltánnak esélye sem volt arra” – nyilatkozta Kozma Albert.

Kulcsár-Terza József azt nyilatkozta, egész Erdélyben nem volt olyan eset, hogy miattuk csorbult volna a magyar érdek: ahol úgy érezték, a magyar képviseletnek kára származna jelenlétükből, ott nem indultak. Bölönben sem volt másképp, hiszen jelentkező akadt volna – nem Kozma Albert volt az –, de végül mindegyik fél belátta, nem lenne hasznos a közösségnek. „Mi tanácstagi listát állítottunk, annak jelenléte egészen biztosan nem befolyásolta a polgármester megválasztását, mint ahogy az is biztos, nem álltunk a román jelölt mellé. Az viszont kijelenthető – ez köztudott –, nincs béke a bölöni RMDSZ berkein belül, mint ahogy az is, hogy jelöltjük nem volt megfelelő, százakat nem tudott mozgósítani.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 268
szavazógép
2024-06-20: Közélet - :

A gombászegyesület 25. évfordulójára

A gombák elég későn hívták fel magukra figyelmem, s néprajzosként közelítettem hozzájuk. Jártam az országot keresztül-kasul, s főleg gyalog meg kerékpáron. A gombák viszont sosem tűntek fel nekem. Sehol nem vettem észre őket, csak a szép, érdekes helyeket, sokat olvastam, de a könyvekben sem figyeltem fel rájuk, pedig nélkülük felvenne minket a szemét, nélkülük nincs kenyér, bor, sajt, sokféle gyógyszer, íz, hogy csak pár figyelemre érdemes dolgot mondjak. Nem, mert nem érdekeltek még akkor.
2024-06-20: Jegyzet - László Zsuzsa:

Köszönöm (Kármentő)

Mindig valahogy a személyes történeteim, életérzéseim mentén írogatok. Bocsánat érte, de most is így lesz. A Háromszék napilap ünnepére érkeztem pár perc késéssel (valahogy nekem a késés többször összejön, pedig igyekszem), és meghúztam magam nem túl elöl, egy szabad helyen.