KármentőKöszönöm

2024. június 20., csütörtök, Jegyzet
László Zsuzsa

Mindig valahogy a személyes történeteim, életérzéseim mentén írogatok. Bocsánat érte, de most is így lesz. A Háromszék napilap ünnepére érkeztem pár perc késéssel (valahogy nekem a késés többször összejön, pedig igyekszem), és meghúztam magam nem túl elöl, egy szabad helyen.

Akkor is elmentem volna, ha nem lenne kötődésem immár hat éve az újsághoz, külső munkatársként. De így mégis kicsit más érzéssel huppantam le egy szabad székre. Mint aki valahová tartozik. Mert az ember legtöbb esetben gyermekkorától fogva folyton közösségben él, így szocializálódik, megszokja és legtöbb esetben igénye is van rá. Eddigi életem leghosszabb ideje alatt jómagam is közösségekhez tartoztam. Voltam boldog óvodás, néha kevésbé boldog  iskolai, aztán egyetemi (bocsánat, akkor még főiskolai) közösségi elem. Majd több színháznál társulati tag, és voltam később szabadúszó színészként előadásokra összeverődött csapatok közösségében. Voltam a szakmámtól elkanyarodva, egészen más területek közösségében, és mindegyikért hálás vagyok. Fontos tapasztalásokkal, remek emberekkel való találkozásokkal járt. És minden új helyzetben, bármennyire szokatlannak, idegennek tűnt, előbb vagy utóbb megtaláltam a kötődéseket. Közösséghez tartozóként keltem reggel, feküdtem este. Két éve saját döntés mentén újra „szabad” vagyok. Magamnak kell megszerveznem, terveznem a napokat, értelmet keresnem, találnom minden egyes percnek. És nem panaszkodom, egészen jól működöm magammal ebben, a már nem is annyira (megint) új helyzetben.

Szóval, ott tartottam, hogy megérkezem a Háromszék ünnepére. Leülök és követem a vetített képeket, megrendülten nézem a már nem köztünk lévő, nagyszerű embereket, akik közül nem egyet szerencsém volt személyesen is ismerni. De meghatódom, és büszke vagyok, amikor többször feltűnik a nagybátyám egy fényképen, aki sok évig grafikai szerkesztője volt a szentgyörgyi napilapnak. És eszembe jut a gyermek- és fiatalkorom, amikor megtisztelő, és igen hangulatos élmény volt a mindenkori szentgyörgyi újságírók, költők, írók társaságában üldögélni, figyelni. Akik nem akárhogyan, nem a legáldásosabb időkben, de mégis nem akármilyen szinten élhetőbbé tették az életünket. Évtizedek múltán, más helyeken élve, hazatértem. És lehetőséget kaptam a szentgyörgyi Háromszék napilapnál írogatni. Remek, elhivatott emberek folytatják, amit folytatni kell. Ezt nem azért mondom, hogy jó pontot szerezzek és megtartsanak külső munkatárs­ként. És azt sem azért mondom, hogy milyen meglepett és megilletődött voltam, amikor a széksorokból maguk közé szólítottak. De egy kicsit újra közösségben éreztem magam.

Nem is akármilyenben. Kö­szönöm.

 

Fotó: Ferencz Ancsa / Pamaphoto

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 274
szavazógép
2024-06-20: Közélet - Hecser László:

Miért nincs magyar községvezetése Bölönnek?

Bölönben 2307 személy volt szavazásra jogosult, közülük 1410-en léptek be a szavazóhelyiségekbe és voksoltak a három polgármesterjelölt valamelyikére. 1367 érvényesen szavazó közül 772-en Alexandru Racolțeát (Pro Európa Roma Párt) támogatták. A magyar jelöltek közül legjobban Ferencz Zoltán (RMDSZ) szerepelt, s gyűjtött 563 szavazatot, Kozma Albert független jelölt nevére mindössze harmincketten ütötték pecsétjüket. Hogy miért nem magyar vezeti az erdővidéki községet a következő négy évben? Ennek kapcsán igencsak megoszlanak a vélemények. Miért nem sikerült a mozgósítás, milyen mértékű volt a szavazatmegosztás, volt-e átszavazás és egyáltalán, megfelelő jelölt volt-e Ferencz Zoltán? – merültek fel a kérdések az eredményhirdetést követő napokban.
2024-06-20: Közélet - Fekete Réka:

Adományt gyűjtenek a folytatásért (Nők a gyermekekért)

A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) család- és gyermeksegítő ágazatának legsikeresebb programját, az ingyen ebéddel járó délutáni oktatás idei tanévét a Nők a gyermekekért klubszerű közösségnek is köszönhetően sikeresen zárták, de már gyűjtenek a folytatásra, ráadásul szeretnék bővíteni a kedvezményezettek jelenleg ötszázötven gyermeket jelentő táborát. A támogatásgyűjtő kampány szinte folyamatos, de a napokban különösen abban bíznak, hogy a június 25-i határidőig több cég is felajánlja a jövedelemadója 20 százalékát a DKA által segített gyermekeknek.