Mai levelünkVissza az erdőt!

2009. február 11., szerda, Közélet

Nemcsak figyelemmel, de örömmel is olvassuk a visszaszolgáltatásokban érdekelt — és mindeddig kisemmizett — sorstársaimmal együtt a témáról közölt írásaikat. Kiemelném Kisgyörgy Zoltánt, aki falujárásai közben nem felejti el megkérdezni: a birtoklevelekkel hogy állunk?

Az utóbbi időben azonban mintha lanyhult volna az érdeklődés. Múlt hétfői lapszámukban olvasom a baconi híreket — sajnos, ebben sem említik a közösség egyik fontos gondját, az erdők visszaszolgáltatását.

Márpedig a jó időkben ehhez az önkormányzathoz tartozó falvak — Magyarhermánytól Szá­razajtáig — gazdái birtokolták az erdővidéki erdők jó részét, a Dél-Hargitától a Baróti-hegységig. Mindezekből az egykori magánerdőkből — a közbirtokosságok kivételével — máig szinte semmit sem kaptak vissza, habár a kéréseket a polgármesteri hivatal már jó másfél éve továbbította a felettes szervekhez.

Újra felmerül a kérdés: milyen tevékenysége volt vezetőinknek két évtizeden keresztül a nem kevés fizetések és juttatások ellenében, amiket idáig (a mi pénzünkből, persze) szó nélkül vágtak zsebre?

Időközben a kérvényezők — megunva a sok hercehurcát — jó része már itthagyta ezt a cudar világot, a rongyos élettel együtt, így ha majd visszakerülnek ezek a javak az örökösöknek, illetéket kell fizetniük utánuk, külön pénz a kimérésre és végül a telekkönyvezésre.

Akinek meg nem lesz minderre pénze (honnan is lenne, hiszen nem jár lopni), az majd elkótyavetyéli bagóért. (Nem szóvirág, nálunkfelé egy négyzetméter szántóföld nem éri el egy pakk szivar — na jó, jó — egy csomag cigaretta árát!)

Így majd mindezt felvásárolhatja egy idegen földekről idecseppent jöttment vigéc, akihez majd elszegődhetnek a gyermekeink éhbérért szolgának — hogy dolgozhassanak a nagyapjuk földjén és erdejében —, és munka után kihajthatják őket tapsolni, hogy ország-világ láthassa, mennyi jót hozott nekünk ez a balkáni demokrácia.

Tölgyes Lajos

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-02-11: Közélet - x:

Aggódnak a föld miatt - Hecser László

Tevékenységét értékelte a Magyar Polgári Párt vargyasi szervezete. A helyi elnök, Román Attila szerint mérlegük pozitív, hiszen az RMDSZ-többség ellenére az alpolgármester kilétét ők döntötték el, s néhány határozattervezetet is kezdeményeztek, aminek hamarosan a község látja hasznát. Úgy határoztak, Németh Árpádot jelölik megyei küldöttnek, s Román Attila mellett ő képviseli a vargyasiakat az Országos Tanácsban is.
2009-02-11: Közélet - x:

Mikós diákok sikerei

Szerző Péter, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium XII. osztályos tanulója az országos fizikaolimpián második helyezést ért el, és beválogatták az országos keretbe, mely közelebbről nemzetközi versenyen vesz részt.