Plagizálással gyanúsítják Mircea Geoanăt

2024. július 2., kedd, Belföld

Plagizálással gyanúsította meg egy publicista az idei államfőválasztás megnyerésére esélyesnek tartott Mircea Geoanăt, a NATO főtitkárhelyettesét. Emilia Șercan a PressOne.ro portálon tegnap közölt terjedelmes írásában azt állítja: Geoană 2005-ben megvédett, 279 oldalas, Románia euroatlanti integrációjának gazdasági perspektíváit boncolgató doktori disszertációjában legalább 78 oldalnyi szöveg más szerzők munkáinak szó szerinti, hivatkozás nélküli fordítása.

  • Fotó: Facebook / Mircea Geoană
    Fotó: Facebook / Mircea Geoană

Az oknyomozó újságíró szerint a NATO főtitkárhelyettese, aki 2005-ben a Szociáldemokrata Párt (PSD) néhány hónapja megválasztott elnöke, Románia szenátora volt, többtucatnyi oldalt vett át doktori dolgozatába a Bill Clinton és George W. Bush amerikai elnökök által az Egyesült Államok Kongresszusa elé terjesztett éves jelentésekből, anélkül, hogy a forrást legalább a felhasznált források listáján feltüntette volna.

Șercan szerint 12 év doktori tanulmányok után Mircea Geoană a dolgozat mindössze 1,4 százalékába tömörítette mondanivalóját az általa választott euroatlanti integrációs témával kapcsolatban, amelyről egyébként Románia korábbi washingtoni nagyköveteként, majd az ország külügyminisztereként feltehetően értékes, közvetlen tapasztalatokkal is rendelkezett. Ehelyett oldalak tucatjait szentelte az amerikai gazdaság evolúciójának, az amerikai jegybank monetáris politikájának, a szabad versenyt veszélyeztető vállalati összeolvadásoknak és a New York-i tőzsdén tapasztalható jelenségeknek.

A PressOne szembesítette Mircea Geoanăt a bizonyítékokkal, aki a lap szerint tagadta, hogy plagizált volna, és azt állította: „jóhiszeműen, a korabeli szabályok betartásával, szorgos munkával” készítette el doktori dolgozatát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 804
szavazógép
2024-07-02: Belföld - :

Kiszivárogtatott érettségi tételek

Szolgálati titok megsértésének gyanújával büntetőeljárást indítottak tegnap a hatóságok a közösségi oldalakra kiszivárgott román érettségi tételek ügyében.
2024-07-02: Világfigyelő - :

Magyarország átvette a soros elnökséget (Az Európai Unió Tanácsa)

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tegnap Brüsszelben hivatalosan is átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét a következő hat hónapra Alexander De Croo belga kormányfőtől.