Az Európai Unió TanácsaMagyarország átvette a soros elnökséget

2024. július 2., kedd, Világfigyelő

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tegnap Brüsszelben hivatalosan is átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét a következő hat hónapra Alexander De Croo belga kormányfőtől.

  • Orbán Viktor és Alexander De Croo. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
    Orbán Viktor és Alexander De Croo. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A találkozón jelen volt Bóka János európai ügyekért felelős miniszter is, aki Facebook-oldalán kijelentette: a magyar elnökség nem lesz hétköznapi elnökség, Európa hajója ugyanis nem jó irányba halad. Ezért a magyar elnökségnek nemcsak technikai feladata, hanem politikai felelőssége is van. Hozzátette: Európában változásra van szükség. Az EU-t a szomszédunkban zajló háború, a sérülékeny biztonsági helyzet, a globális versenytársaktól való leszakadás, az illegális migráció, illetve a demográfiai folyamatok egyaránt súlyos kihívások elé állítják. Európa ezekre a kihívásokra az elmúlt öt évben gyakran elhibázott válaszokat adott.

Az európai parlamenti választások eredménye azt mutatja, hogy az európai polgárok is változást akarnak. Megerősödtek a változás mellett kampányoló pártok és pártcsaládok. Akik azt képviselték, hogy az unió és az integráció jó irányba halad, és arra kértek felhatalmazást, hogy az elmúlt öt év politikáját folytassák, súlyos veszteségeket szenvedtek – fogalmazott a miniszter.

Közlése szerint elnökségük fél évében Magyarország politikai felelőssége, hogy a változás igényét képviselje és annak lehetőségeit felmutassa. „Ezt úgy tehetjük meg, ha vitát kezdeményezünk és alternatívákat fogalmazunk meg ott, ahol ez az igény a legerősebb: a stratégiailag fontos kérdésekben” – mondotta.

A megbeszélés után Orbán Viktor Sulyok Tamás köztársasági elnökkel együtt megtekintette a brüsszeli Magyar Ház nemrég felújított épületét, amely mostantól az elnökségi programok kiemelt helyszíne lesz. Előzőleg Orbán Viktor találkozott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 804
szavazógép
2024-07-02: Belföld - :

Plagizálással gyanúsítják Mircea Geoanăt

Plagizálással gyanúsította meg egy publicista az idei államfőválasztás megnyerésére esélyesnek tartott Mircea Geoanăt, a NATO főtitkárhelyettesét. Emilia Șercan a PressOne.ro portálon tegnap közölt terjedelmes írásában azt állítja: Geoană 2005-ben megvédett, 279 oldalas, Románia euroatlanti integrációjának gazdasági perspektíváit boncolgató doktori disszertációjában legalább 78 oldalnyi szöveg más szerzők munkáinak szó szerinti, hivatkozás nélküli fordítása.
2024-07-02: Világfigyelő - :

Tárgyalni kell a konzervatívokkal (Ursula von der Leyen kinevezéséért)

Az Európai Parlamentben való többséghez és ahhoz, hogy Ursula von der Leyent megválasszák az Európai Bizottság elnökévé, párbeszédet kell indítani a konzervatívokkal – nyilatkozta tegnap Antonio Tajani, a néppárti Hajrá, Olaszország vezetője, külügyminiszter.