Hiánypótló kézikönyv a Turul Irodától

2024. július 2., kedd, Közélet

Hiánypótló kiadványt, egy nonformális oktatási módszertani segédanyagot jelentetett meg a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda. A magyar mellett hamarosan román és angol nyelven is elérhető lesz a könyv.

  • Játékismertető a kézikönyvből. A szerző felvétele
    Játékismertető a kézikönyvből. A szerző felvétele

A Lélekkel nevelés című módszertani könyv tulajdonképpen a Turul Iroda által működtetett Berde Mózsa Kör több mint tíz évet felölelő foglalkozásainak esszenciája, az oktatók tevékenységének, tapasztalatainak összegzése. A kiadvány mindazok segítségére lehet, akik civil szervezeteken, egyházakon belül vagy akár gyermekjóléti intézményekben szerveznek gyermekeket célzó tevékenységeket, foglalkozásokat, de óvodákban, iskolákban oktató pedagógusoknak szintén hasznára válhat.

Furus Levente, a Turul Iroda vezetője a Székely Nemzeti Múzeumban tartott múlt heti ismertetőn elmondta, a mintegy százoldalas módszertani segédanyag a Berde Mózsa Kör keretében tevékenykedő oktatók munkája révén állt össze: egy tanítási évet ölel fel, hónapokra, évszakokra lebontva kínál változatos foglalkozásokat, feladatokat. Az igényes kivitelezésű kiadványból mintegy háromszázat magyar nyelven jelentettek meg, és egy-egy példányt eljuttatnak a háromszéki iskolákhoz, az érdeklődők ugyanakkor megvásárolhatják a Turul Iroda székhelyén jelképes összegért. A román, illetve angol nyelvű verzió (egyelőre 30–30 példány) jövő héttől lesz elérhető – részletezte Furus Levente.
A Berde Mózsa Kört vezető Rétyi Zsuzsa a bemutatón a foglalkozások szerkezetéről, felépítéséről beszélt. Elmondta, úgy állították össze a könyv anyagát, hogy a foglalkozások révén fokozatosan csapattá, közösségé kovácsolódjanak össze a gyermekek, Furus Levente pedig megjegyezte, igyekeztek ugyanakkor az önkéntességre, a csapatépítésre, a civil attitűdre összpontosítani – mindezek a kiadványban is nagy hangsúlyt kaptak.

A 7–13 éves korcsoportot megcélzó módszertani könyvből a bemutatón első kézből kaptak ízelítőt az érdeklődők, Rétyi Zsuzsa Németh Zsolt kézdivásárhelyi tanítóval karöltve hívta játékra a résztvevőket, az élménypedagógiai módszer segítségével kipróbálhattak egy foglalkozást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 796
szavazógép
2024-07-02: Közélet - :

Múzeumok éjszakája Baróton

Szombat este Erdővidék Múzeumába várták a gyógynövények, a népi gyógyászat iránt érdeklődőket. A rendezvényt a Múzeumok éjszakája programsorozat keretében tartották, kiállítással, előadással Erdővidék neves botanikusairól, valamint filmvetítéssel is egybekötve.
2024-07-02: A múlt hét - Kuti János:

A nagy szócsata (A múlt hét)

A múlt héten egy nyílt tévévitában összecsapott az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Joe Biden és a volt elnök, Donald Trump. Öt hónap múlva aztán majd kiderül, hogy melyiküket választják meg kettőjük közül a világ legerősebb államának fejévé. (Különben köztudott, hogy fejétől büdösödik a hal.)