A múlt hétA nagy szócsata

2024. július 2., kedd, A múlt hét
Kuti János

A múlt héten egy nyílt tévévitában összecsapott az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Joe Biden és a volt elnök, Donald Trump. Öt hónap múlva aztán majd kiderül, hogy melyiküket választják meg kettőjük közül a világ legerősebb államának fejévé. (Különben köztudott, hogy fejétől büdösödik a hal.)

Az általános vélemény szerint az említett szópárbajt Trump nyerte, és Biden szereplése (aki be is volt rekedve, és főleg a szópárbaj elején eléggé összefüggéstelenül, zavarosan, suttogva beszélt) katasztrofális volt. Be is vallotta, hogy nem beszél, nem vitázik olyan könnyen, mint régen. (Hogy vajon Ronald Reagen idejére gondolt, vagy még korábbi, más nevek fémjelezte időszakokra, nem tudni.) Azt mondta: „Biden (becsület)szavamat adom, nem jelentkeztem volna ismét elnöknek, ha teljes szívemből és teljes lelkemből nem hinném, hogy el tudom végezni ezt a munkát”. (Mármint az elnöki teendőket.) Persze ez vitát váltott ki, mert a 81 éves elnököt öregnek tekintik. Trump sem sokkal fiatalabb, de ő „csak” 78 éves! Most az elnök demokrata párti pártolói is azon gondolkodnak, hogy nem kellene-e talán-talán mégis egy fiatalabb elnökjelöltet indítani.

A két párbajozó a csatában kíméletlenül vádolta és hazugozta egymást. Trump Bident palimadárnak, pályatévesztettnek titulálta, aki alkalmatlan az elnökségre, gyenge vezetőnek tartja, míg ellenfele Trumpot züllött alaknak, csavargó kandúrnak „becézte”, az igazságszolgáltatás ügyfelének, aki „egy romlott ember erkölcsi értékével” rendelkezik. Köztudott, hogy egy felnőtt filmes színésznő (szép titulus egy pornósztárnak) nagy pénzt kapott Trumptól egy „kalandjuk” elhallgatásáért. A volt elnök (aki ellen több vádat is emeltek) azt állította, hogy ő nem tett semmi rosszat, az igazságszolgáltatás az, ami „manipulált”, majd felemlegette, hogy Biden fiának is problémái vannak a törvénnyel. (Ezzel azt sugallta, hogy alma nem esik messze a fájától.) Azt is mondta Trump, hogy ha ő maradt volna az elnök, akkor az ukrajnai háború ki sem tör, és ha ő lesz, akkor rögtön véget vet annak. (Hogy milyen véget, arról nem beszélt.) Trump tagadta, hogy köze lenne a 2021. januári capitoliumi támadáshoz, ami amiatt robbant ki, mert nem értett egyet a választás eredményével. Most azt mondta, hogy a győztestől függetlenül el fogja ismerni a választások eredményét, hogyha azok „korrektek, szabadok lesznek”. Jelenleg a demokrata pártiak és az igazi demokraták attól tartanak, hogy ha a republikánus Trump lesz az elnök, akkor vége a világ legdemokratikusabb országában a demokráciának. Különben azt rebesgetik, hogy Amerikában az lesz az elnök, akit a fegyvergyárosok akarnak, és ha Trump azt mondja, hogy ő véget vet az ukrajnai háborúnak, akkor lehet, azok inkább neki vetnek véget.

Trump jelezte, hogy tesztelni kellene Joe Biden képességeit is, mert ő már két képességvizsgán (kognitív teszten) is átment.

Erről jutott eszembe, hogy az autóvezetéshez is orvosi vizsgát kell tenni. Jó lenne elrendelni, hogyha valaki egy országot akar vezetni, akkor annak is bár egy pszichológiai vizsgán át kelljen menni. Mikor legutóbb lejárt a jogosítványom, az orvosi vizsgán kikérdeztek egészségi állapotomról. Megnézték látok-e, fülembe suttogtak, hogy lássák hallok-e, fél lábra állítottak behunyt szemmel stb. A legérdekesebb az volt, amikor az egyik orvosnő lerajzolt egy kört, amelyről kiderült, hogy egy órát jelképez, amelyen négy vonalka jelezte a tizenkettes, hármas, hatos és kilences számot, és a doktornő azt mondta, hogy a mánusokat úgy rajzoljam fel, hogy az óra fél kilencet mutasson. Sikerült! Utólag tudtam meg, hogy ezzel azt tesztelte, nem szenvedek-e Alzheimer-kórban. (Asztalán egy halom ilyen papíróra volt.)

Ha az autóvezetéshez ennyi vizsgálat szükséges, akkor nem ártana, ha egy országot (vagy pláne a szabad világot) vezetni akarótól bár annyi képesség elvárható legyen, ami egy autó vezetéséhez szükséges. Sőt, jó lenne, ha egyéb pszichikai teszteknek is alávetnék a hatalomra ácsingózókat. Megvizsgálni, hogy normálisak-e, diktátori hajlamuk van-e, véletlenül se legyenek önimádók, hataloméhesek, hazugok, és főleg ne legyenek magukat mindentudónak és mindenhatónak, tévedhetetlennek hívők...

Az igaz, hogy ha nem rendelkeznének a felsorolt tulajdonságokkal, akkor lehet, hogy nem is jelentkeznének be állam- és kormányfőknek.

Végül is, lehet, mégis jobb, ha nem tesztelik ilyen szempontból őket, mert a végén még vezérek nélkül maradnánk.

 

Fotó: Facebook / Donald J. Trump

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 869
szavazógép
2024-07-02: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Hiánypótló kézikönyv a Turul Irodától

Hiánypótló kiadványt, egy nonformális oktatási módszertani segédanyagot jelentetett meg a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda. A magyar mellett hamarosan román és angol nyelven is elérhető lesz a könyv.
2024-07-02: Közélet - :

Bocsárdi László előadása kapta a fődíjat (Kisvárdai színházi fesztivál)

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadása nyerte el a fődíjat a szombaton zárult Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválján. A produkciót Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészeti igazgatója rendezte.