Elindítják a hulladékgyűjtő közbeszerzési eljárását

2024. július 2., kedd, Közélet

A baróti városháza készül elindítani az önkéntes hulladékgyűjtő központ megépítésére vonatkozó közbeszerzést. A Technika-telepen megvalósuló beruházás összértéke 3,54 millió lej. A pénteken tartott tanácsülésen két tanácshatározatot is hoztak a tervezettel kapcsolatosan.

  • A baróti városháza. Fotó: Albert Levente
    A baróti városháza. Fotó: Albert Levente

A tanács jóváhagyta, hogy külső szakszemélyzet végezze a projektmenedzselést. Benedek-Huszár János szerint erre azért van szükség, mert a városházának huszonkét folyamatban levő pályázata van, ami miatt a saját alkalmazottak túlterheltek. Mint mondotta, a külsősök bevonása szavatolja, hogy „megfelelő minőségben és időben” történjen meg a pályázat lefolytatása. Többletkiadást nem fog okozni a város számára, mert a beruházás költségvetésének módosításával az megoldható: a különféle kiadások fejezettől és a műszaki ellenőri kiadásokból el lehet venni a szükséges ötvenezer lejt – mondotta a polgármester.

A tanácstagok rábólintottak a közbeszerzési dokumentációra is. A városvezető tájékoztatta a tanácstagokat, tervezői számítások szerint nem haladják meg a beütemezett költségeket, azaz nem kell társfinanszírozást fizetnie az önkormányzatnak. Az összérték 3,54 millió lej, amiből 2,16 millió a hulladékgyűjtő kialakításának az ára. Az oda elhelyezni szükséges eszközöket – ennek értéke 1,3 millió lej – a minisztérium egységesen licitálja a projektben részt vevők számára, szerelteti fel és adja át az önkormányzatoknak.

Barót tanácsa 2022 novemberében hagyta jóvá, hogy a városháza a lakosságtól származó újrahasznosítható hulladék lerakóhelyének kialakítására nyújtson be pályázatot. Azért döntöttek így, mert a lakosság jelezte, szükség lenne rá, mert nincs ahova az építkezési hulladékot tenniük. Igaz, hogy a Tega Rt. ajánl ilyen szolgáltatást, de annak ára meglehetősen magas, ezért a lakásuk felújítását végzők legtöbbször félreesőbb helyeken szórják szét a hulladékot, amivel rombolják a természetet – hangzott el akkor. A beruházás a rezilienciaprogram (PNRR) környezetvédelmi ágán keresztül valósul meg. A városháza a Technika-telepen biztosított a telephely számára egy 1,12 hektáros területet, a lerakót ezen belül, egy 55×44 méteres részen alakítják ki. A költségek nem haladják meg a tervezettet, ezért az önkormányzatnak pénzügyi kötelezettsége sincs, de fedeznie kell a terület közművesítését, azaz a villany bevezetését, a vízvezeték és a csatornahálózatok ki­építését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2024-07-02: Közélet - Iochom István:

Személyi változások a háromszéki plébániákon

Személyi és szervezeti változásokra kerül sor augusztus 1-jétől a gyulafehérvári főegyházmegyében. Több háromszéki plébánia is új plébánost vagy segédlelkészt kap, Kovács Gergely gyulafehérvári érsek június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepén a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban pappá szentelt öt diakónust, a szentelést követően pedig megkapták segédlelkészi kinevezésüket első szolgálati helyükre.
2024-07-02: Közélet - :

Elhunyt Dobos Imre

A sepsiszentgyörgyi színház társulata megrendüléssel búcsúzik Dobos Imrétől, egykori színészétől – áll a Tamási Áron Színház tegnapi közleményében. Az utóbbi évtizedek során Nagyváradon élt művész 1966-ban végzett a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen, utána pedig 1988-ig sepsiszentgyörgyi színész volt.