Sepsi Jazz & Blues FesztiválMuzsikált az ’56-os emlékpark

2024. július 2., kedd, Közélet

Dzsessz- és blueskedvelők lakták be és muzsikált a hétvégén a sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékpark: a Sepsi Jazz & Blues Fesztivál harmadik kiadása zajlott péntektől vasárnapig. És ha igaz, amit Harry Tavitian állított szombat este, hogy a dzsessz a szabadságról szól – márpedig ha valaki, ő csak tudja –, akkor aligha lehet jobb helyszínt találni a rendezvénynek, mint az ezen eszményért életüket áldozó hősöknek szentelt városközponti, de mégis csendes tér az emlékművel, a barátságos zöld udvarral, a megannyi kulturális rendezvény létrejöttében szerepet vállaló Kónya Ádám Művelődési Házzal, a háttérben a művészeti líceum épületével.

  • Harry Tavitian felidézte Kiss Béla emlékét is fellépése során. Fotó: Toró Attila
    Harry Tavitian felidézte Kiss Béla emlékét is fellépése során. Fotó: Toró Attila

E muzsikáló tér minden fellépő előadása során más-más arcát mutatta: vibrált az energiától a helyi Blúz Bend fellépésekor péntek délután, hogy aztán a beköszönő alkonyattal összhangban lággyá és álmodozóvá váljék Snétberger Ferenc és Tony Lakatos koncertjén, Harry Tavitian és Cserey Csaba produkcióján pedig nagyvárosi esték hangulatát hozza. De hangzott a tér egzotikusnak is például a magyar népzenei elemek és a marokkói gnawa ötvözetéből ízelítőt adó Tariqua előadásán, az olasz-amerikai-román Roberto Morbioli Band fellépése pedig mintha Szent Iván-éji hosszúságúvá varázsolta volna a szombat estét, hogy aztán vasárnap Berti Barbera és Nicu Patoi duója nemcsak tartalmasnak, de szellemesnek hasson, a végén pedig a számos helyi zenésszel fellépő Tasi Nóra az otthon, Sepsiszentgyörgy varázsára és értékeire világítson rá. Nem csupán az említettek, de minden fellépő produkciója tartogatott meglepetéseket, és megható pillanatokban sem volt hiány: Harry Tavitian péntek esti fellépését például azzal indította, hogy felidézte a négy éve elhunyt Kiss Béla képzőművész, tanár emlékét, aki még a kommunizmus éveiben vezette a sepsiszentgyörgyi dzsesszklubot, gyermekek, diákok, fiatalok százaival szerettette meg a jazzt. E műfaj lelke pedig nem az improvizációkban, zenei hangszerelésben, más technikai elemekben rejlik, hanem a szabadságban – hangoztatta a legendás muzsikus néhai Kiss Béla emlékét idézve.

Egyébként éppen a Harry Tavitian és Cserey Csaba fellépésével zárult pénteki nap volt a fesztivál csúcspontja látogatottság szempontjából, mintegy 200-an vettek részt az eseményeken, de szombaton és vasárnap is sokan kilátogattak a rendezvényre. Mely túl azon, hogy megtalálta saját, sepsiszentgyörgyi közönségét, kisugározni is látszik, hiszen számos olyan látogatója volt, akik távolabbról, Brassóból, Kolozsvárról érkeztek. Teljesülni látszik tehát a fesztivál küldetése, hogy minél több emberrel szerettessék meg a jazz és a blues műfaját, és ez meglátszik abból is, hogy sok fiatal arcot lehetett látni az emlékparkban.

A visszajelzések pozitívak, a közönség értékelte a programot, a fellépők nagyon szerették a rendezvény hangulatát – összegezte a fesztivált lapunk kérésére Lázár-Prezsmer Endre főszervező, aki további örömteli híreket is megosztott. A Sepsi Jazz & Blues Egyesület által Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával és a Kónya Ádám Művelődési Házzal partnerségben szervezett rendezvény a Román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) és a MOL – Új Európa Alapítvány Határtalan Nyár támogatási programjának kiemelt finanszírozásával jött létre, ennek is köszönhető, hogy idén először háromnaposra bővült a program. Mi több, a megnyert pályázatoknak köszönhetően további események várják a műfaj kedvelőit: a július 14–21. között zajló dzsessz­tábor részeként műhelygyakorlatok mellett további koncertek lesznek, de egészen szeptember végéig terveznek még előadásokat – magyarázta Lázár-Prezsmer Endre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 800
szavazógép
2024-07-02: Közélet - :

Elhunyt Dobos Imre

A sepsiszentgyörgyi színház társulata megrendüléssel búcsúzik Dobos Imrétől, egykori színészétől – áll a Tamási Áron Színház tegnapi közleményében. Az utóbbi évtizedek során Nagyváradon élt művész 1966-ban végzett a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen, utána pedig 1988-ig sepsiszentgyörgyi színész volt.
2024-07-02: Máról holnapra - Nagy D. István:

Mert káoszból sosem elég?

Rég nem számít újdonságnak, hogy szinte minden román kormánynak a társadalom alappilléreit jelentő oktatás és az egészségügy úgymond mostohagyermekei, és ennek megfelelően viszonyul mindkét ágazathoz. E hozzáállásnak köszönhetően az egészségügyben legalábbis menetrendszerűen megismétlődnek bizonyos jelenségek, amelyek miatt a rendszerben dolgozóknak folyamatosan főhet a fejük.