MozimániaHarc a túlélésért, egy áruház története

2024. július 3., szerda, Magazin

A fattyú

Bastarden (Ida Jessen regényéből) / 2023 / rendező: Nikolaj Arcel. Mindig nagy ünnep, ha a hazai mozikban a giga költségvetésű blockbuster filmek áradatában felszínre bukkan egy-egy európai produkció is. Különösen nagy öröm, ha ez egy olyan többszörös díjnyertes alkotás, aminek egy Hollywoodban is befutott, ismert sztár a főszereplője. 

Számomra ez a film volt az utóbbi hónapokban, amelynek nézése közben a több mint két óra alatt egyszer sem néztem az órámra. Nehéz volt megszólalni a film után. Ámulatba ejtő, kiváló alkotás. Annyi mindenről szól egyszerre, hogy nem egyszerű egy dolgot kiemelni, de ha kell, akkor azt mondanám, hogy oktatófilm a szívós kitartásról. Egy mestermű, ami a lehető legjobbkor talált meg. Fix, hogy idén top 10-es nálam.

1755-ben Ludvig Kahlen kapitány elindul, hogy teljesítsen egy lehetetlennek tűnő küldetést: meg akarja hódítani a zord, lakhatatlan dán vidéket. A férfi célja, hogy kolóniát építsen a dánok és a norvégok királya, V. Frigyes nevében. De egy könyörtelen helyi földesúr másképp gondolkodik és arrogánsan azt hiszi, hogy ez a föld kizárólag az övé. Kahlen keményfejű és úgy érzi, a király megbízása és saját elszántsága elegendő ahhoz, hogy sikerrel járjon. Az összecsapás elkerülhetetlennek tűnik a két fél között, a kapitányt ráadásul az érzelmei is fűtik, miután rátalál élete szerelmére.

Röviden erről szól ez a film, amit Dánia az idei Oscar-mezőnybe is benevezett. A fattyúban minden együtt van ahhoz, ami miatt szeretjük a kosztümös-kardozós hollywoodi történeteket, mégis meg tud maradni ízig-vérig dán filmnek. Ármány, szerelem, bosszú, viszálykodás, parókák, abroncsos szoknyák és lőporfüst: a film nagyon jól bemutatja a kor körülményeit, a kiskirályok mindenhatóságát, az egyszerű emberek kiszolgáltatottságát. Az alkotás külön értéke a jól összeválogatott szereplőgárda. Szinte mindenki, a legkisebb mellékszereplőig – természetesen Mads Mikkelsennel az élen, akinek nagyon fekszik ez a szerep. A zene igényes, ráadásul kellően passzol a mozi hangulatához, amelyet a bosszú határoz meg, sőt, egynémely jelenete már-már horrorfilmekbe illően kegyetlen és véres, valamint egy vérengzős finálé ígérete, amit meg is kapunk. Fájdalom, kínzás, éhezés, gyilkosság és minden rossz, amit csak el lehet képzelni.

Az élet küzdelmes, kegyetlen és igazságtalan, de talán sosem volt még olyan szépen fényképezve, mint itt. Ebben a moziban nincs happy end, aki győz, az is mindent elveszít. Végre nagyon jó rendezéssel sikerült kiemelkedő történelmi filmet össze­hozni. Én csak ajánlani tudom.

 

Hang nélkül

Quiet Place: Part II / amerikai thriller, sci-fi, horrorfilm / 2020 / Rendező: Michael Sarnoski. Kevés sikerfilmről mondható el, hogy a folytatás legalább olyan jól összejött, mint az 1-es opusz. Az első részhez méltón most sem a brutalitáson van a hangsúly, hiszen egy-egy jól időzített, darabjaira robbanó ajtó vagy felröppenő madár éppen úgy ránk hozza a frászt, mint maguk a szörnyek. Evelyn (Emily Blunt) magára maradt három gyermekével. 2020-ban járunk, posztapokaliptikus környezetben. A család számára világossá válik, hogy egyedül nem vehetik fel a harcot az ellenséges lényekkel, ezért útra kelnek, hogy további túlélőket keressenek. 

 

Álmok háza

Das Haus der Träume / 2022 / német / dráma, romantikus, sorozat, történelmi film / RTL+, valamint Epic Drama streaming. Az épületeknek, a helyeknek meg van a maguk története, akárcsak a Jonaß üzletközpontnak, amely az Álmok házában újra életre kel. A történetet és a helyszínt egyaránt a valóság inspirálta: a berlini Torstraße 1-ben állt az az áruház, amelyik a 20-as években nyílt meg, és a történelemben az első, amely hitelalapon működött. A nemzetiszocialisták hatalomra jutását követően azonban a Jonaß tulajdonosait deportálták, az épület pedig a Hitlerjugend főhadiszállásává vált. A II. világháborút követően a kommunista párt központjaként üzemelt, végül 1996-ban visszavándorolt az eredeti tulajdonos örököseihez, akik aztán befektetőknek adták el azt: a nívós épület 2010 óta egy privát klubnak és hotelnek ad helyet.

A 1920-as évek Berlinje káprázatos hely, nehéz idők járnak, melyet nyomor és bűnözés fémjelez. Vicky a jobb élet reményében érkezik a városba; állást keres, eladónőként vállal munkát az újonnan alapított áruházban, a Jonaßban, amelyiknek alapítói éppúgy küzdenek a túlélésért, mint Vicky. Amikor Vicky beleszeret a látszólag nincstelen zongoristába, Harry-be, nem tudja, hogy ő nem más, mint a főnöke, és az áruház tulajdonosának, Arthurnak a fia. Hormann szerint a történet két főhőse háborút megjárt szülők gyermekeként a színtiszta örömöknek élnek, mindketten megtapasztalják a szerelmet: hogy szeressék magukat, szeressék egymást. Hogy ez a szerelem a politikailag és társadalmilag is felzaklatott következő évtizedekben is kitart-e: erről mesél az Álmok háza.

Dancs Árpád

(Utolsó írása közlésével búcsúzunk állandó külső munkatársunktól.
A Háromszék szerkesztősége)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 809
szavazógép
2024-07-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2024-07-03: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

KOMOLYZENEI FESZTIVÁL. Július 4–7. között tartják a megyeszékhelyen a SepsiClassic komolyzenei fesztivált. Jegyköteles programok mellett a rendezvény műsorában ingyenes szabadtéri koncertekre, zenetörténeti előadásokra, műhelymunkákra és filmvetítésekre is sor kerül. A jegyek ára 40 és 30 lej között váltakozik, kedvezményesen a tanulók és nyugdíjasok 20 és 15 lejért válthatnak belépőt.