Sánchez: Európa a szélsőségességgel küzd

2024. július 8., hétfő, Belföld

A szélsőségesség és a populizmus veszélyére figyelmeztetett Pedro Sánchez spanyol kormányfő szombaton Bukarestben a Szocialista Internacionálé (IS) európai tagozatának ülésén. Kijelentette, hogy csak a szocialisták képesek megállítani a szélsőjobb előretörését Európában.

  • Fotó: Facebook / Marcel Ciolacu
    Fotó: Facebook / Marcel Ciolacu

A 132 szocialista, szociáldemokrata és munkáspártot tömörítő világszervezet szombaton Bukarestben tartotta európai tagozatának ülését, amelynek a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt a házigazdája. Pedro Sánchez az IS elnökeként érkezett Bukarestbe, ugyanakkor Marcel Ciolacu kormányfővel diplomáciai találkozóra is sort kerítettek a kormánypalotában.

A spanyol kormányfő az IS ülésén azt mondta: Európa a szélsőségesség és a populizmus erős hullámával küzd, amit csak a szocialisták képesek megállítani. Úgy fogalmazott: eljött „az igazság pillanata”, amikor a szocialistáknak fel kell emelkedniük, és meg kell állítaniuk a szélsőjobb előretörését, miután ezt senki más nem fogja megtenni helyettük, ők „az utolsó védvonal”. „Rajtunk múlik, hogy Európa ne adja fel az elveit” – mondta Sánchez. „Meg kell erősítenünk a demokráciát, és harcolnunk kell azok ellen, akik hazugsággal és félretájékoztatással egész társadalmakat tesznek tönkre” – jelentette ki Sánchez. Úgy vélte, a szocialista ideológia sikeres, amit a nagy-britanniai választások eredményei is bizonyítanak, és kifejezte abbéli reményét, hogy Franciaországban is hasonló győzelmet aratnak ennek hívei.

Marcel Ciolacu az IS közép- és kelet-európai regionális elnökeként arról beszélt, hogy valódi és nemcsak fél-, hanem teljes megoldásokat kell keresni a jelenlegi súlyos problémákra. Emlékeztetett, hogy a PSD nagy aránnyal nyerte meg a június 9-i romániai EP- és helyhatósági választásokat, részben, mert kampánya az életszínvonalról és a gazdaság helyzetéről szólt. Az idei év fő kihívásának nevezte az ukrajnai és a moldovai helyzetet is, rámutatva arra: Romániának mindkét állam felé ki kell mutatnia szolidaritását, hiszen bár Moldova nem áll fegyveres háborúban, hibrid háború zajlik ellene. Aláhúzta: kormányfőként az ukrajnai gazdasági helyzetet is próbálta segíteni, miután meggyőződése szerint Ukrajnának meg kell nyernie a háborút, különben Vlagyimir Putyin orosz elnök előbb-utóbb minden államban „megsokszorozódik”.

Marcel Ciolacu beszámolója szerint hivatali kollégájával beszélt a Spanyolországban élő román állampolgárok kettős állampolgárságának kérdéséről is, és azon meggyőződésének adott hangot, hogy az év végére sikerül rendezni azt. A spanyol hatóságok adatai szerint 2024. január elsején 1,12 millió román állampolgár lakott Spanyolországban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 813
szavazógép
2024-07-08: Szabadidő - :

Mit főzzünk ma? (Szabolcsi töltött káposzta)

Hozzávalók: 1 fej édes káposzta, 20 db tormalevél, 50dkg sertéshús apró kockákra vágva, fél kg vöröshagyma, 1 db paprika, 4 dl ecet (3 liter vízhez), 1 dl olaj, 2 ek. sertészsír, 1 üveg házi paradicsomlé, 30 dkg rizs, só, bors, ételízesítő, pirosarany, 2 dl tejföl.
2024-07-08: Belföld - :

Concordia: Késve tájékoztattak az útzárról

Az Olt völgyének lezárása után igénybe vehető alternatív közlekedési útvonalak nem tudják zökkenőmentesen átvenni a forgalmat, így az exporttermékek késni fognak – közölte pénteken a Concordia Munkáltatói Szövetség.