Concordia: Késve tájékoztattak az útzárról

2024. július 8., hétfő, Belföld

Az Olt völgyének lezárása után igénybe vehető alternatív közlekedési útvonalak nem tudják zökkenőmentesen átvenni a forgalmat, így az exporttermékek késni fognak – közölte pénteken a Concordia Munkáltatói Szövetség.

  • Fotó: Facebook / Cristian Pistol
    Fotó: Facebook / Cristian Pistol

A szervezet arra reagált, hogy Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter szerdai bejelentése szerint mától a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető 7-es országutat. „Sajnálatos az a mód, ahogyan tudomásunkra jutott, hogy egy hónapra lezárják az Olt völgyét, Románia legforgalmasabb tranzitútvonalát. Erről már az év elején, legalább 2–3 hónappal korábban értesülnünk kellett volna” – idézte a Concordia közleménye a munkáltatói szövetség elnökét. Radu Burnete szerint az országútszakasz lezárása után igénybe vehető alternatív közlekedési útvonalak nem tudják majd zökkenőmentesen átvenni a forgalmat, így az exporttermékek késni fognak. „A tranzitútvonaltól függő gyáraknak lelassul a nyersanyagbeszerzésük. A fogyasztók millióit kiszolgáló üzletek nem fogják időben megkapni a termékeiket. A fuvarozóknak magasabbak lesznek a költségeik, és sok gondot okoz majd a szerződésekben vállalt szállítási határidők betartása” – részletezte.

A Concordia elnöke szerint, ha időben értesülnek az Olt völgyének lezárásáról, „vállalkozások tízezreinek lett volna ideje felkészülni erre az eseményre”: úgy tervezik meg a termelést, hogy ebben az időszakban kevesebb szállításra legyen szükség, vagy növelik a készleteiket, esetleg újratárgyalják a szerződéseket, felülvizsgálják a kötelezettségvállalásaikat. Burnete álláspontja szerint a forgalom éjszakai engedélyezése nem oldja meg a gazdasági szereplők problémáit. A szervezet elnöke szerint „az utolsó pillanatban” is egyeztetniük kellene a hatóságoknak az érintett ágazatok képviselőivel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 814
szavazógép
2024-07-08: Belföld - :

Sánchez: Európa a szélsőségességgel küzd

A szélsőségesség és a populizmus veszélyére figyelmeztetett Pedro Sánchez spanyol kormányfő szombaton Bukarestben a Szocialista Internacionálé (IS) európai tagozatának ülésén. Kijelentette, hogy csak a szocialisták képesek megállítani a szélsőjobb előretörését Európában.
2024-07-08: Belföld - :

Pénzt kapnak az egyetemek

Több szerződést írt alá Ligia Deca tanügyminiszter szombaton Kolozsváron az egyetemi infrastruktúra korszerűsítésére, összesen 256 millió lej értékben.