KézdivásárhelyOdaítélték az emlékdíjakat

2024. július 8., hétfő, Közélet

Mezőkövesd és Hatvan testvérvárosok felajánlásából immár tizedik éve minden tanév végén 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülhet két, az anyanyelv ápolásában jeleskedő kézdivásárhelyi tanuló.

  • Fésűs Henrietta, a Kiss Lázár-emlékdíj idei kitüntetettje. Fotó: Facebook / Heni Fesűs
    Fésűs Henrietta, a Kiss Lázár-emlékdíj idei kitüntetettje. Fotó: Facebook / Heni Fesűs

Kézdivásárhely helyi tanácsának művelődési bizottsága a díjazásnál figyelembe vett minden olyan tevékenységet, amely a magyar irodalommal, nyelvvel és kultúrával kapcsolatos, de a nemzetközi, országos vagy megyei versenyeken elért eredményeket is.

Mindkét emlékdíj esetében a pályázat feltételei közé tartozott, hogy a benevező diák kézdivásárhelyi oktatási intézményben folytassa tanulmányait. A Kiss Lázár-emlékdíj várományosának esszét kellett írni egy Kosztolányi Dezső-idézet alapján, mely így szól: „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” Az egyoldalas esszé mellett egy összefoglalót kellett benyújtani mindazokkal az eredményekkel, tevékenységekkel, amelyekkel a pályázó az anyanyelv és irodalom területén jeleskedett (helyi, megyei, országos, nemzetközi versenyek, rendezvények, iskolán kívüli tevékenység, önkéntes munka stb.). A Hatvany Lajos-emlékdíjat azon középiskolás tanulók számára hirdették meg, akik tanulmányaik ideje alatt kiváló eredményeket értek el a magyar nyelv művelése és ápolása területén. Ebben az évben Kovács Hunornak, a Nagy Mózes Főgimnázium X. osztályos tanulójának ítélték oda a díjat, aki számos versenyen ért el kitűnő eredményt, országos és nemzetközi szinten is.

Mezőkövesd önkormányzata 2014-ben ajánlotta fel először a 100 ezer forint értékű Magyar Nyelvért-díjat, amellyel a magyar irodalom és nyelvápolás terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó nyolcadik osztályt végzett tanulókat jutalmazzák. A Kiss Lázár-kitüntetést idén Fésűs Henriettának, a Molnár Józsiás Általános Iskola diákjának ítélték oda, aki a magyar nyelv területén számtalan helyi és országos verseny kimagasló díjazottja volt. Az emlékdíjakat a helyi önkormányzat közbenjárásával kézbesítik a nyerteseknek – adta hírül Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatalának kommunikációs irodája.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1308
szavazógép
2024-07-08: Közélet - :

Guruló turulok Baróton

Immár 19. alkalommal szerveztek találkozót az erdővidéki Turul Motorosok klub tagjai szombaton. Hagyományaikhoz híven idén is Barót központjában gyülekeztek motorkerékpárjaikkal, majd miután leírtak egy kört a városban, a setétpataki panzió felé távoztak, ahol közös szórakozással töltötték tovább az időt.
2024-07-08: Közélet - Bedő Zoltán:

Meghallatni és megértetni az üzenetet (Lelkészszentelés Sepsiszentgyörgyön)

Július 4-én és 5-én a sepsiszentgyörgyi vártemplomi gyülekezet nyújtott otthont az Erdélyi Református Egyházkerület idei közgyűlésének, amely lelkészszenteléssel vette kezdetét. Az ódon falak között fennkölt hangulatban csütörtök délután megtartott érzelemdús ünnepi istentiszteleten tizenegy jelöltet ruháztak fel a teljes mértékű és felelősségű lelkészi szolgálat jogával.