Egyforma értékű támogatást az unióban

2024. július 9., kedd, Gazdakör

Az uniós agrárminiszterek június 24-i munkaülésén Florin Barbu román agrárminiszter szorgalmazta, hogy alkalmazzák a konvergencia elvét és kerüljön be egy hivatalos állásfoglalásba.

  • Fotó: Pixabay.com
    Fotó: Pixabay.com

A konvergencia elve arra vonatkozik, hogy a mezőgazdasági támogatások lehetőleg egyforma értékűek legyenek minden tagországban, illetve azon országokban nőjenek, ahol jelenleg a gazdák az uniós átlag alatt kapnak támogatást a mezőgazdasági területekre.

Románia az uniós csatlakozás éveiben nagyon rosszul járt a területalapú közvetlen támogatások értékének kiszámításakor. 1998 és 2002 között szárazság volt, így a hektáronkénti átlag búzatermés 2,7 tonna volt, ezt szorozták meg 63 euróval tonnánként, és így jött ki a 170 eurós átlag támogatás. De lássuk, a hivatalos adatok tükrében jelenleg mekkora közvetlen támogatást kapnak az uniós országok. Románia az utolsó előtti helyen áll az átlagos 204 euróval hektáronként, az utolsó Lettország 193 euróval. A magyarországi gazdák 269 eurót kapnak, a bolgárok 211 eurót. A legnagyobb támogatást a sajátos helyzetben levő máltai gazdák kapják: 1083 eurót, a görögök 487, a dánok 321, a ciprusiak 358, az olasz gazdák pedig 348 eurót. A német gazdákat 248 euróval támogatják, a franciákat 268, a spanyolokat 232, az osztrákokat pedig 269 euróval. Az uniós átlag 261 euró hektáronként.

Természetesen a konvergencia elvének bevezetése, alkalmazása már most kemény vitákat szült, hiszen az átlagon felüli segítséget kapó országok nem támogatják a konvergencia szó használatát sem, mivel az azt jelentené, a 2027-től életbe lépő új közös agrárpolitikában tőlük vennének el uniós pénzeket, hogy növeljék a kisebb támogatást kapó országok gazdáinak részesedését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 816
szavazógép
2024-07-09: Gazdakör - Incze Péter:

Kovászna megye messze lehagyott mindenkit (Vidékfejlesztési pályázatok)

Örvendetes hírt kaptunk Cătălina Savintól, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónőjétől: a megyék között Háromszék országos első a vidékfejlesztési év első három negyedévében a pályázati kifizetések értékénél.
2024-07-09: Gazdakör - Incze Péter:

Egy alintézkedésnél elfogyott a pályázható pénz

A 4.1.1-es intézkedés keretében a növénytermesztő vállalkozásoknál, illetve a takarmányt is termelő vegyes gazdaságoknál elfogyott a pályázható pénz, de a növénytermesztő szövetkezetektől, valamint a cukorrépa-termesztőktől továbbra is várják a pályázatokat.