Egy alintézkedésnél elfogyott a pályázható pénz

2024. július 9., kedd, Gazdakör

A 4.1.1-es intézkedés keretében a növénytermesztő vállalkozásoknál, illetve a takarmányt is termelő vegyes gazdaságoknál elfogyott a pályázható pénz, de a növénytermesztő szövetkezetektől, valamint a cukorrépa-termesztőktől továbbra is várják a pályázatokat.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) június 25-étől fogadja a pályázatokat a 4.1.1-es intézkedésre. Összesen 310,5 millió euróra lehet pályázni, ebből 61 millió eurót a cukorrépa-termesztőknek különítettek el sajátos gépeik megvásárlására. A fennmaradó összeget megosztották: a növény- és takarmánytermesztő mezőgazdasági cégek, engedélyezett fizikai személyek (PFA-k), egyéni és családi vállalkozások 198 millió euróra, a szövetkezetek és termelői csoportok pedig 51,5 millió euróra pályázhatnak. Az intézkedés keretében a növénytermesztésben használatos gépek vásárolhatók meg, de állatokat is tartó vegyes farmok esetében a takarmány előállításához szükséges gépek is beszerezhetők. A június 25. és július 24. közötti időszakban a növénytermesztők, illetve a takarmányt is termelő vegyes gazdaságok 90 és a feletti pontszámú pályázatokat tölthettek fel. A kiírásban szereplő 198 millió euró pár nap alatt elfogyott, a múlt hét elején a vidékfejlesztési ügynökség számítógépes rendszere ennél a fejezetnél leállt és nem engedte további pályázatok feltöltését. Összesen 1130 pályázatot tettek le 312 millió euró értékben, tehát a pályázatok több mint egyharmadánál nem lesz pénz a kifizetésre. Kovászna megyéből 13 pályázatot sikerült feltölteni a számítógépes rendszer leálltáig.

Ugyanezen időszakban (június 25. és július 24. között) a répatermesztőknél és azok egyesületeinél a minimális letevési pontszám 75, a növénytermesztési szövetkezeteknél, illetve termelői csoportoknál 88 pont. A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy a múlt hét végéig a cukorrépa-termesztők mindössze 4 pályázatot tettek le 2,6 millió euró értékben, az egyik pályázó pedig Kovászna megyei. A növénytermesztő szövetkezeteknél a hét végéig 16 pályázatot töltöttek fel 21,1 millió euró értékben. Örvendetes, hogy itt is az egyik pályázó megyebeli szövetkezet. Tehát ez utóbbi két alintézkedésnél van még bőven pályázható pénz. A pályázatok letevésének határideje szeptember 24-e, természetesen, ha időközben el nem fogy a pályázható keretösszeg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 819
szavazógép
2024-07-09: Gazdakör - Incze Péter:

Egyforma értékű támogatást az unióban

Az uniós agrárminiszterek június 24-i munkaülésén Florin Barbu román agrárminiszter szorgalmazta, hogy alkalmazzák a konvergencia elvét és kerüljön be egy hivatalos állásfoglalásba.
2024-07-09: Gazdakör - Incze Péter:

Hamarosan újra lehet pályázni a biztosítási összegek megtérítésére

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy az országos ügynökség honlapján (www. afir.ro) július 2-án közvitára bocsátották a 17.1-es intézkedés ideiglenes pályázati eligazító füzetét. Ez az intézkedés eddig elég népszerű volt a megyében, évente 50–60 gazdálkodó, illetve mezőgazdasági cég élt a lehetőséggel és igényelte a biztosítási összeg részleges megtérítését.