Tavaink és gondjaink

2024. július 22., hétfő, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Tombol a nyár, és miközben egyik hőségriadó a másikat éri, immár hivatalosan is megkezdődött a turisztikai főszezon. De hol hűsöljön a háromszéki polgár a forró júliusi (és majd az augusztusi) napokon? A sepsiszentgyörgyi strand még a helybelieknek járó kedvezményekkel is drága mulatság ahhoz, hogy mindennap fürödjön a család, hétvégeken pedig sokan is vannak. Meg hát a klórozott víz és a színes műanyag berendezés sem mindenkinek vonzó, amikor szabad természet is van elérhető közelségben, hűvös erdőkkel és vegyszermentes vizekkel.

Már amennyi maradt belőlük. Hét éve még három fürdésre alkalmas tavunk is volt, most pedig egy maradt. A legszebbet, a Szent Anna-tavat – amely ugyan Hargita megyéhez tartozik, de legalább annyi háromszéki is járt oda fürdeni és málnát, áfonyát szemelgetni, barátokkal találkozni – elvitte az ördög: habár a fürdést már hat éve betiltották, a víz minősége egyre rosszabb, a felelőtlenül betelepített halak teljesen tönkretették, a hatóságok pedig semmit nem tesznek a tó elmocsarasodása ellen. Most már csak azért érdemes odamenni, hogy a saját szemünkkel lássuk a pusztulást, amit az ember okozott és amit nem tud helyrehozni. Tanul ebből valaki valamit?

Harmadik éve már annak is, hogy a Rétyi-tóban sem tudunk fürdeni. Két éve az elburjánzott hínár miatt nem lehetett, tavaly a gáterősítéssel sok víz megszökött, idén egyharmadára apadt a víztükör. Ez a tó azonban megmenthető, és az önkormányzat mindent el is követ, hogy ismét feltöltse, a hínárt természetes módon (halakkal) kordában tartsa, partját is rendezze, egyszóval megfelelő körülményeket teremtsen. Nem lesz soha olyan a környezete, mint a hegyi tavaknak, de kellemes hellyé lehet alakítani, és a Nyírrel együtt már valóban élményt nyújthat. Szurkoljunk ennek.

Mert az egyetlen megmaradt tavunk, a besenyői épp az ellenpéldája annak, ami lehetne. Hiába a szép környezet és a nagy vízfelület, a gondozatlanság, igénytelenség riasztó. Annak, aki a nyolcvanas, kilencvenes években is kijárt a Sepsiszentgyörgyről biciklivel is könnyen elérhető, zöldellő völgybe, majdnem olyan szomorú a mostani látvány, mint a Szent Anna-tóé. Egyszerűen nem tudjuk megérteni, hogy miért nem lehet egy olyan civilizált, fürdőszobával, mosogatóval, ivókúttal felszerelt partot kialakítani itt is, mint például a zetelaki víztározónál (hogy ne az ausztriai vagy magyarországi tavakkal hasonlítsuk össze magunkat, pedig van, ahol a kevesebből is többet hoznak ki), ahol füves sátorozóhelyek, napos és árnyékos részek, játszótér, elkerített labdázópálya, mászófal és motormentes bérelhető sporteszközök (biciklik, vízibiciklik, csónakok, tutajok, kajakok, kenuk) várják a látogatókat, van lángos, kürtős, kicsit hátrább egy vendéglő is, és mindez madárcsicsergés, nem bömbölő hangszórók mellett. A közelében vadaskert, vízesés, bobpálya (Hargita megyében már hat működik, és építik a hetediket), lovarda, kilátó... Kár, hogy 130 kilométernyire van. Túl messze ahhoz, hogy meghonosítsuk a jó példát?

Víz ugyanis lenne még. Kisebb tavak léteznek a Sepsiszentgyörgy környéki falvak határában és Erdővidéken is, de vagy bekerített horgásztavak, vagy rendezetlen, elvadult bányagödrök ezek. Egyedül a kőröspataki van rendbe téve, de az is el van zárva mindennemű közönségtől, azt sem tudni, miért. Pedig milyen jó lenne csak úgy kikarikázni munka után egyet úszni, pihenni a fák alatt és testben-lélekben felfrissülve hazamenni. Érne annyit, mint a szabadság, amely úgyis rövid. A nyár azonban hosszú. És egyre forróbb...

 

Fotó: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2024-07-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Idén sem fürdünk a Rétyi-tóban

Elkezdődött a Rétyi-tó vízzel való feltöltése, de ezen a nyáron még nem tudják annyira megemelni a vízszintet, hogy fürdeni lehessen benne – tudtuk meg Réty község polgármesterétől. A kétharmadrészt kiszáradt tó nem csak a turistáknak hiányzik, a vendéglátóknak is nagy kiesést jelent.
2024-07-22: Közélet - :

Viperák a Tündérvölgyben

Befogtak két viperát a Kovászna fölötti Tündérvölgyben, a kemping környékén, közölte a Kovászna Megyei Dózsa György Csendőr-felügyelőség hétfőn.