Belföldi hírek — Farkas Réka

2009. február 13., péntek, Belföld
Elmarasztalták Romániát

Keményen bírálja Romániát az Európai Bizottság tegnap közzétett jelentése, amely az igazságügyi reform, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc eredményeit tekinti át. A Brüsszelben ismertetett időközi jelentés — amelyből szankciók nem következnek — azt ajánlja Bukarestnek, hogy adjon új lendületet az igazságügyi reformoknak és a korrupció elleni fellépésnek.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter megállapította, hogy a jelentés a romániai reform néhány legújabb fejleményét már nem rögzíthette, de ennek ellenére objektívnek nevezte a dokumentumot. Brüsszel részben amiatt elégedetlen, hogy Románia a mai napig sem rendelkezik EU-tagállamhoz méltó polgári és büntetőjogi törvénykönyvvel. Predoiu közölte, hogy a kormány a jövő héten ismét benyújtja a parlament elé a törvénykönyvek módosítására vonatkozó jogszabályokat. Úgy véli, hogy a parlamentnek belátható időn belül el kell fogadnia ezeket, és júniust nevezte meg határidőként. Roberta Anastase, a képviselőház elnöke is objektívnek nevezte a jelentést. Brüsszel egyebek között azt is sérelmezi, hogy a parlament megakadályozta egyes törvényhozók ellen a bűnvádi eljárás megindítását.

Főügyész marad Daniel Morar

Újabb három évig töltheti be a korrupcióellenes ügyészség vezetői tisztségét Daniel Morar, miután Traian Băsescu államfő aláírta tegnap a kinevezéséről szóló elnöki rendeletet. Az Európai Bizottság a romániai igazságszolgáltatás helyzetéről készített korábbi jelentéseiben dicsérő szavakkal illette a korrupcióellenes ügyészség munkáját, s a brüsszeli illetékesek nyilatkozataikban egyértelművé tették, hogy a terület uniós figyelemmel kísérésének majdani megszüntetéséhez kívánatos lenne, hogy Morar továbbra is megmaradjon a korrupcióellenes ügyészség élén.

Tiltakoztak a juhászok

Az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal előtt tüntetett tegnap háromszáz juhtenyésztő és pásztor. Azt a rendeletet kifogásolják, amely számlaképességre kötelezi őket, és arra, hogy becsomagolják és felcímkézzék a túrót, amit a piacon árulnak. Így sokkal több adót is kell fizetniük — állítják. A rendelet február elsején lépett életbe, a juhászok az eltörlését kérik. A gazdák azzal fenyegetnek, hogy márciustól lezárják a határátkelőket is, mivel elégedetlenek az ágazatnak kiutalt költségvetéssel.

Rákszűrési programot indítanak

Idén két rákszűrési programot indít el a tárca: egyet a méhnyakrák és egyet a mellrák szűrésére — jelentette be Kolozsváron Ion Bazac egészségügyi miniszter. A tárca hetvenmillió euróval finanszírozza a két programot. Bazac a kolozsvári Rákkutató Intézet orvosaival tartott találkozón kijelentette, tetemes részt kell biztosítani a rákmegelőzésre. Elmondta, reméli, hogy el tud majd indítani egy másik új programot is a röntgenkezelés fejlesztése érdekében. Gabriel Bănceanu, a Szülészet-Nőgyógyászat Romániai Szervezeté­nek alelnöke a múlt év októberében kijelentette, közel kétezer nő hal meg évente Romániában méhnyakrákban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-02-13: Közélet - x:

Napirendre kerül a kisebbségi törvény

A kormány felkéri a parlamentet, hogy június végéig fogadja el a kisebbségitörvény-tervezetet. A jogszabályt a szenátus elutasította, és körülbelül két éve vesztegel a képviselőházban, az összevont három szakbizottság asztalán.
2009-02-13: Közélet - x:

Külföldi hírek — Simó Erzsébet

Folytatódik a szlovákiai névháború
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) tíz napon belül elkészíti azt a beadványt, amellyel az alkotmánybíróságon támadja meg a pozsonyi parlament által február elején elfogadott módosított tanügyi törvényt. Az SNS tárgyalni akar a kérdésről koalíciós partnerével, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) is, hogy támogassa a beadványt. Mindkét pártnak meggyőződése, hogy a módosított oktatási törvény, amely a kisebbségi iskolák tankönyveiben lehetővé teszi a földrajzi nevek kétnyelvű — előbb kisebbségi, aztán szlovák nyelvű — használatát, alkotmányellenes.