Külföldi hírek — Simó Erzsébet

2009. február 13., péntek, Közélet
Folytatódik a szlovákiai névháború

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) tíz napon belül elkészíti azt a beadványt, amellyel az alkotmánybíróságon támadja meg a pozsonyi parlament által február elején elfogadott módosított tanügyi törvényt. Az SNS tárgyalni akar a kérdésről koalíciós partnerével, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) is, hogy támogassa a beadványt. Mindkét pártnak meggyőződése, hogy a módosított oktatási törvény, amely a kisebbségi iskolák tankönyveiben lehetővé teszi a földrajzi nevek kétnyelvű — előbb kisebbségi, aztán szlovák nyelvű — használatát, alkotmányellenes.

Ivan Gasparovic államfő azt követően is elutasította a jogszabály aláírását, hogy azt a parlament újra megszavazta, ám másodszor már nincs vétójoga az államfőnek, ezért a törvény április elsején életbe lép. Az SNS teljes mértékben támogatja Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter (SNS) álláspontját: amíg nem születik meg az alkotmánybírósági határozat a párt beadványáról, addig a kisebbségi tankönyvekben ne legyenek kétnyelvű földrajzi megnevezések. A kormánypárt úgy változtatta meg az MKP javaslatát, hogy a kisebbségi tankönyvekben csak azok a földrajzi megnevezések lennének kétnyelvűek, amelyek az adott kisebbség körében közismertek és általánosan használtak. Kiindulási alapnak a 2002 és 2006 közötti kisebbségi tankönyvek szolgálnának.

Az újságírók nem kémek

A Nemzetközi Sajtószövetség (IPA) tegnap tiltakozott amiatt, hogy az Európai Bizottság egy belső — de kiszivárgott — anyagában az újságírókat is azon kategóriába sorolta, amelynek tagjai kémkedni próbálnak a testület ellen. ,,Elítéljük ezt az általánosítást" — mondta Lorenzo Consoli, a Brüsszelben dolgozó külföldi újságírókat tömörítő IPA elnöke. ,,Fennáll az a veszély, hogy az újságírókat veszélyforrásnak tekintik majd, csak azért, mert a munkájukat végzik" — tette hozzá. Az Európai Bizottság biztonsági főnökének figyelmeztetését — amelyet eredetileg nem a nyilvánosságnak szánt — a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap szivárogtatta ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-02-13: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Elmarasztalták Romániát
Keményen bírálja Romániát az Európai Bizottság tegnap közzétett jelentése, amely az igazságügyi reform, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc eredményeit tekinti át. A Brüsszelben ismertetett időközi jelentés — amelyből szankciók nem következnek — azt ajánlja Bukarestnek, hogy adjon új lendületet az igazságügyi reformoknak és a korrupció elleni fellépésnek.
2009-02-13: Belföld - x:

Hírsaláta

PERREL FENYEGETI BOCOT. Călin Popescu Tăriceanut azzal vádolja az új hatalom, hogy az általa aláírt szerződéssel teljhatalmat adott a Sterling Resources kanadai cégnek a hágai Nemzetközi Bíróság által Romániának megítélt fekete-tengeri kontinentális talapzat kőolaj- és földgáztartalékai fölött. Tăriceanu mindezt a leghatározottabban elutasította, és közölte, bepereli Emil Boc miniszterelnököt, és nem szimbolikus kártérítést fog követelni. (Manna.ro)