Hírsaláta

2009. február 13., péntek, Belföld

PERREL FENYEGETI BOCOT. Călin Popescu Tăriceanut azzal vádolja az új hatalom, hogy az általa aláírt szerződéssel teljhatalmat adott a Sterling Resources kanadai cégnek a hágai Nemzetközi Bíróság által Romániának megítélt fekete-tengeri kontinentális talapzat kőolaj- és földgáztartalékai fölött. Tăriceanu mindezt a leghatározottabban elutasította, és közölte, bepereli Emil Boc miniszterelnököt, és nem szimbolikus kártérítést fog követelni. (Manna.ro)

OMILK BE A HATÁRON A FEGYVER. Hatvan Walter P-22 típusú gázpisztolyt és ötven más önvédelmi fegyvert találtak a határőrök egy bolgár állampolgár csomagjaiban a Bécs—Bukarest nemzetközi járaton Kürtösön. A gázpisztoly nem minősül halálos fegyvernek, de fegyvertartási engedély szükséges hozzá, a 42 éves bolgár férfinál viszont nem volt. A határőröknek azt mondta, őrző-védő céget szeretett volna létrehozni Bulgá­riában, ahhoz vásárolta az arzenált. Az ügyet jelenleg a szervezett bűnözés elleni ügyészek vizsgálják. (Realitatea)

NŐ AZ INGATLANADÓ. Jelentősen emelné a kormány a lakás- és telekadót — adja hírül a Cotidianul. A pénzügyminiszter felfedezte, hogy 2002 óta nem aktualizálták a lakások árát, s mivel az elmúlt hét évben hatszorosára emelkedtek, úgy véli, az ár függvényében kiszámított adót is növelni kell. A jelek szerint nem hatszorosára, hanem 23 százalékkal — írja a bukaresti napilap.

KÖTELEZŐ A GÁZDETEKTOR. Már egy éve életbe lépett a gazdasági és kereskedelmi minisztérium 713-as számú rendelete, amelynek értelmében gázdetektorokat kell beszerelni azokba a lakásokba, ahol az egyéni hőközpont olyan helyiségben található, amelynek ablakai négy milliméternél vastagabbak vagy különleges felépítésűek — szekurizált vagy termopán típusúak. Marosvásárhelyen az E.ON Gaz megkezdte az ellenőrzést, és három hónap áll a lakók rendelkezésére, ellenkező esetben büntetést kell fizetniük. A kötelező detektor nem olcsó mulatság, egy egyszerűbb, földgázszivárgást észlelő műszer 150 és 600 lej között szerezhető be, ehhez járul még a beszerelés költsége. A komplexebb, szén-monoxid-felhalmozódást is jelző készülék ára elérheti a négyezer lejt is. (Vásárhelyi Hírlap)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-02-13: Közélet - x:

Külföldi hírek — Simó Erzsébet

Folytatódik a szlovákiai névháború
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) tíz napon belül elkészíti azt a beadványt, amellyel az alkotmánybíróságon támadja meg a pozsonyi parlament által február elején elfogadott módosított tanügyi törvényt. Az SNS tárgyalni akar a kérdésről koalíciós partnerével, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) is, hogy támogassa a beadványt. Mindkét pártnak meggyőződése, hogy a módosított oktatási törvény, amely a kisebbségi iskolák tankönyveiben lehetővé teszi a földrajzi nevek kétnyelvű — előbb kisebbségi, aztán szlovák nyelvű — használatát, alkotmányellenes.
2009-02-13: Közélet - x:

Kevesebb jut idén az oktatásnak (Készül Sepsiszentgyörgy költségvetése) — Fekete Réka

Tavalyhoz képest tizenöt százalékkal kevesebb jut anyagi költségekre, a beruházások terén elsőbbséget élveznek a már megkezdett munkálatok, újak megkezdése elsősorban ott lehetséges, ahol már készen van a tervezés. A Sepsiszentgyörgy polgármestere által tegnapra összehívott megbeszélésen többek között ezekről tájékoztatták a helyi óvodai és iskolai pénzügyi központok igazgatóit.