Készül Sepsiszentgyörgy költségvetéseKevesebb jut idén az oktatásnak — Fekete Réka

2009. február 13., péntek, Közélet

Tavalyhoz képest tizenöt százalékkal kevesebb jut anyagi költségekre, a beruházások terén elsőbbséget élveznek a már megkezdett munkálatok, újak megkezdése elsősorban ott lehetséges, ahol már készen van a tervezés. A Sepsiszentgyörgy polgármestere által tegnapra összehívott megbeszélésen többek között ezekről tájékoztatták a helyi óvodai és iskolai pénzügyi központok igazgatóit.

A tavaly novemberben összesített költségigénylést tegnap tételenként tárgyalták a városházán. Antal Árpád polgármester, Sztakics Éva alpolgármester és Keresztély Irma tanácstag, megyei főtanfelügyelő az igazgatók javaslatai alapján elsőbbségi listát állított fel. Mert az már biztos, hogy az anyagi költségek terén spórolniuk kell, ezt kormányhatározat írja elő a költségvetési intézményeknek, így a tavalyi 5,6 millió lejnek csupán 85 százalékát költhetik el, holott a gáz, az áram és a víz ára tetemesen emelkedett. A helyi költségvetés elosztása még nem történt meg, de az már sejthető, hogy az igényelt 15 millió lejt nem kapják meg az oktatási intézmények, ami a 2008-ban rájuk fordított összeg kétszerese lenne, akkor ugyanis az óvodák, iskolák számára elkülönített 7,1 millió lejből 5,6 milliót költöttek fenntartásra, közel 1,2 milliót beruházásra, több, mint 187 000 lejt ajándékjegyekre és 93 000 lejt ösztöndíjakra.

A polgármester rosszallja, hogy az intézményvezetők kevés költségcsökkentő beruházást javasoltak, pedig egy drágán megvásárolt fűtőkazán, hőszabályozó hosszú távon meghozza az árát, akár hitel felvételével is megéri befektetni, és azt is nehezményezi, hogy azok az egységek, amelyek maguk végzik a közbeszerzést, gyakran drágábban vásárolnak, illetve végeztetnek el munkálatokat, mint ahogy az önkormányzat teszi. Azt ellenben tudniuk kell, hogy a költségvetésben a szóban forgó alacsonyabbik ár fog szerepelni, a különbözetet maguknak kell előteremteniük. A városvezető leszögezte: a szakszervezetek ama politikai üzenete, miszerint a sepsiszentgyörgyi tanügyi alkalmazottak azért nem kapják meg a tizenharmadik fizetést, mert a polgármester nem akarja kifizetni, hamis. A kormány osztja el, és eddig az nem érkezett meg. A jelen lévő igazgatók egy része nem volt elégedett a válasszal, ugyanis tudni vélik, hogy a megye egyes településein az alkalmazottak már megkapták a tizenharmadik havi bért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-02-13: Belföld - x:

Hírsaláta

PERREL FENYEGETI BOCOT. Călin Popescu Tăriceanut azzal vádolja az új hatalom, hogy az általa aláírt szerződéssel teljhatalmat adott a Sterling Resources kanadai cégnek a hágai Nemzetközi Bíróság által Romániának megítélt fekete-tengeri kontinentális talapzat kőolaj- és földgáztartalékai fölött. Tăriceanu mindezt a leghatározottabban elutasította, és közölte, bepereli Emil Boc miniszterelnököt, és nem szimbolikus kártérítést fog követelni. (Manna.ro)
2009-02-13: Közélet - x:

Para Mária akvarelljei a Vigadóban

Kovászna, Zabola és Sepsiszentgyörgy után Para Mária kovásznai amatőr festő Kézdivásárhelyen a Vigadó földszinti kiállítótermében mutatkozik be.