Zsolnay-kiállítás a KéptárbanEdények, dísztárgyak, ékszerek - Bogdán László

2009. február 14., szombat, Kultúra

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra termékeiből nyílt izgalmas, érdekes, elbűvölő kiállítás a sepsiszentgyörgyi képtárban a Pécs 2010. Európa Kulturális Fővárosa bemutatása rendezvénysorozat nyitányaként.

Döbbenten hallgattuk a megnyitón, hogy Magyarország határain kívül ez az első kiállítás a Zsolnay-termékekből, innen megy majd Bukarestbe a tárlat gazdag, változatos anyaga, és onnan Európa nagyvárosaiba. Hogy Pécsen rendben mennek-e a dolgok, elkészülnek-e a tervezett épületek, kérdéses. Nyilván, az agilis Toller László polgármester tragikus autóbalesete, majd az őt a polgármesteri székben követő Tasnádi Péter hirtelen halála sem tett jót az ügynek, s a zavar és a bizonytalanság sem, amit mi sem bizonyít jobban, mint ama sajnálatos tény, hogy a felkészülést irányító, a munkálatokért és programokért felelős csoport immár a hetedik (?) menedzsert fogyasztja… De ebbe most mélyebben ne menjünk bele, annál is inkább ne, mert abban, hogy ez a gyönyörű város egyáltalán Európa kulturális fővárosa lehetett, műemlék épületei és a pezsgő kulturális élet mellett nagy — ha nem éppen döntő — szerepe van a Zsolnay porcelángyár hírének-nevének, világszerte keresett termékeinek!

Az első teremben egy pannón olvasható a Zsolnay gyár rövid története. Nem tanulságok nélkül való olvasmány, igazi magyar sikertörténet árnyakkal és fényekkel, hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel. Szá­munkra most az a lényeges mindebből, hogy mi történik ma, amikor a Zsolnay manufaktúra ismét a csúcson van, s hogy miért, azt a kiállított edénykollekciók, dísztárgyak és a Zoób Kati divattervező által tervezett és egyre keresettebb ékszerek meggyőzően bizonyítják. És azt is, hogy a Zsolnay nem véletlenül márkanév a szakmában, immár több mint másfél évszázada. S hogy miért lehetett az, rendkívül meggyőzően fejtegette Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, aki az edények, dísztárgyak és ékszerek mellett megnyitójában a Zsolnay gyár szerteágazó és gazdag építészeti kapcsolataira is kitért. S itt érdemes két adalékra felfigyelni. A Lyka Károly által ,,ezermesternek" nevezett Zsolnay Vilmos, a gyár ,,lelke" 1890-ben jelentkezett a piacon a pirogránit épületdíszítő kerámiával, mely a kor minden jelentősebb magyar középületén látható. Zsolnay sokat dolgozott együtt a magyar szecesszió nagy építészeivel, például Lechner Ödönnel is. Wartha Vincével közös kísérletei során állította elő az 1900-as párizsi világkiállításon nagy feltűnést és sikert aratott fémes fényű, színjátszó eozinmázat, amely aztán a szecessziós edények és dísztárgyak egyik legfontosabb díszítőelemévé vált, összetéveszthetetlenné téve a gyár termékeit, amelyek a legjobb hagyományokat folytatva — és ezt a tárlat is ,,fényesen" bizonyítja — nem véletlenül keresettek ma is a nagyvilágban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-02-14: Kultúra - x:

Két gróf: Bánffy Miklós és Károlyi Mihály - B. Kovács András

Olvasom, hogy Bánffy Miklós irodalmi teljesítményéről a legelmarasztalóbb véleményt unokatestvére, a szintén hangadó arisztokrata, gróf Károlyi Mihály fogalmazta meg. A jócskán előítéletes szentencia szerint: ,,A grófok nem voltak írók, s ha itt-ott mégis tollat ragadtak, és magukról írtak — mint például Bánffy Miklós —, akkor teljesen hamis és szépített képet adtak világukról."
2009-02-14: Kultúra - x:

Expresszív színvilág (Para Mária tárlata a Vigadóban) - Pásztori Tibor Endre

Lírai témakezelésével belső térben komponál; eleinte kimért, feszes, majd fokozatosan könnyed stílusával magához vonz, és részesévé tesz tájképeivel a tájjelleg üzenete elfogadásának egészen az azonosulás érzetéig.