Para Mária tárlata a VigadóbanExpresszív színvilág - Pásztori Tibor Endre

2009. február 14., szombat, Kultúra

Lírai témakezelésével belső térben komponál; eleinte kimért, feszes, majd fokozatosan könnyed stílusával magához vonz, és részesévé tesz tájképeivel a tájjelleg üzenete elfogadásának egészen az azonosulás érzetéig.

,,Egy embert nem taníthatsz meg semmire, csupán segíthetsz neki, hogy maga fedezze fel a dolgokat" — vélekedik Galilei. Ez minden műkedvelőre érvényes, de különösen a többedszer nyilvánosság elé bátorkodó Para Mária kovásznai amatőr festőre, aki abban lesz hiteles, hogy a természet dolgait (rerum naturam) képein át közli, akárcsak önmagát. Azért ahol az akarat lendülete, a fantázia élénksége, az érzelmek intenzitása és a békességnek személyes, közösségi és kozmikus aspektusa sugárzik, ott helye van a galilei-i segítségnek.

Ismertetői feladathoz tartozik az olyan jellemző vonás felmutatása, amelynek alapján valami felismerhető, jelesen a művész a táj és ember formanyelvének oly elemét szólítja meg, amely önbizalmat kölcsönöz, improvizálásra indít. Legfeltűnőbb ismertetőjele a csodálatos egyszerűségben jut kifejezésre, amely az odafigyelés dacára sem fordít figyelmet a szükségtelen részletekre. Lelkivilágot gazdagított, szülőföld iránti vonzalmat erősített számos látogatóban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-02-14: Kultúra - x:

Edények, dísztárgyak, ékszerek (Zsolnay-kiállítás a Képtárban) - Bogdán László

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra termékeiből nyílt izgalmas, érdekes, elbűvölő kiállítás a sepsiszentgyörgyi képtárban a Pécs 2010. Európa Kulturális Fővárosa bemutatása rendezvénysorozat nyitányaként.
2009-02-14: Kultúra - x:

Virág helyett — vallomás (A színész naplójából) - László Károly

Hová tűntek el az emberek vasárnap délután Sepsiszentgyörgy utcáiról? Benézek a színházba. Zsúfolt ház, a terembe nem fértem be. Ez a titok nyitja. Ott voltak az emberek. Benkő Gizella táncoktató, balettmester kis művészei tartottak bemutatót.