A háromszékiek fele nyolcszáz lejnél kevesebbért dolgozik - Mózes László

2009. február 16., hétfő, Közélet

Tavaly a háromszéki alkalmazottak közel húsz százaléka minimálbérért dolgozott, legtöbben 540—800 lej között kerestek, míg a befizetett társadalombiztosítási járulék alapján kiszámított legnagyobb jövedelem 89 445 lej volt.

A megyei nyugdíjpénztár 2008-as összesítése szerint Háromszéken átlagosan 51 694 alkalmazott után fizetnek tb-járulékot a munkaadók, a bérekre vonatkozó adatokat a leadott tb-nyilatkozatok alapján számították ki. Az alábbi számok évi átlagot jelentenek, és a bruttó bért mutatják.

Az alkalmazottak közel egyötöde (18,38 százalék) minimálbért, azaz 540 lejt kapott, egyharmaduk (33,02 százalék) pedig 540—800 lej között keresett. Hasonló nagyságrendű, közel harmincszázaléknyi (29,44) a 800—1500 lejért dolgozók száma. Ez a három csoport az alkalmazottak nyolcvan százalékát teszi ki, azaz 1500 lej fölötti fizetést tízezernél kevesebben visznek haza: 1500—2500 lej között hatezren (11,79 százalék) keresnek, 2500—5000 között háromezren (5,94 százalék). Az ennél magasabb jövedelműek száma igen alacsony, hatszázan (1,2 százalék) dolgoznak 5000—10 000 lej közötti juttatásért, míg tízezer lej fölötti fizetést százan kapnak, ez az összes alkalmazott 0,19 százalékát jelenti. Havonta a legnagyobb bérek a megyében 30 000—60 000 között ingadoznak, szeptemberben utalták ki a legmagasabb, közel kilencvenezer lejes juttatást, ezeket többnyire magántulajdonban lévő vállalatok fizetik. Az összesítésben nem szerepelnek azok a megyei fiókegységek (bankok például), melyeknél az országos anyavállalat a fővárosban fizeti be a járulékokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-02-16: Közélet - x:

Traian Băsescu nem kér bocsánatot - Bodor János

Az autonómia ügyében nem talált a szó — nyilatkoznak a magyar vezetők
Szombat délelőtt a kovásznai protokollvillában Traian Băsescu államfő a Kovászna és Hargita megyei rendőrség és hírszerző szolgálat vezetőivel, majd prefektusaival és alprefektusaival egy-egy órás eszmecserét folytatott, délután pedig több mint öt órán át tárgyalt a két megye tanácselnökeivel és a városok, municípiumok polgármestereivel gazdasági kérdésekről és az autonómiáról.
2009-02-16: Közélet - x:

Dörögtek a hídfőn a székely harangok… (Történelem emberközelben) - Szekeres Attila

Kisgyörgy Zoltán előadás közben
Kányádi Sándor A kökösi hídon című versét is idézte Kisgyörgy Zoltán helytörténész, lapunk munkatársa péntek este a Bod Péter Megyei Könyvtárban A háromszéki harangok és Gábor Áron című előadásában, melyet a magyar szabadságharc és a háromszéki önvédelmi harc 160. évfordulója alkalmából szervezett múltidéző rendezvénysorozat keretében tartott.