Nyugdíjemelés Háromszéken

2024. szeptember 2., hétfő, Közélet

44 700 nyugdíjat számolt újra a Kovászna megyei nyugdíjpénztár, ezek közül 38 695 időskori járandóság összege emelkedett – tudatja az intézmény pénteki sajtóközleményében.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A legnagyobb emelés 4559 lejes: ennyivel kap többet szeptembertől egy háromszéki nyugdíjas (nem írják, hogy mit vagy mennyit dolgozott), az átlagos növekedés pedig 30,52 százalékos a megyében. A legkisebb nyugdíjemelések 1–100 lej közötti összegek.

A nyugdíjpénztár vezetősége által kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy a kormány, a munkaügyi miniszter és az országos nyugdíjpénztár elnöke szerint egyetlen nyugdíj sem fog csökkenni: akinek kisebb összeg jött ki az újraszámolással, mint amennyit augusztusban kapott, az továbbra is az eddigi nyugdíját fogja megkapni; a szociális nyugdíj összege automatikusan 1281 lejre emelkedik.

Újdonság, hogy október elsejétől 2000 lejről 3000 lejre nő a nyugdíjak adózási küszöbe – tudatja még a nyugdíjpénztár vezetősége, amely arról is biztosítja a megye nyugdíjasait, hogy teljes mértékben a rendelkezésükre állnak, ha bármilyen tisztáznivalójuk van az újraszámolással kapcsolatosan.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 197
szavazógép
2024-09-02: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Jó hely lehet-e Románia?

Némileg meglepő adatsorral rukkolt elő pénteken az Országos Statisztikai Intézet: 2022 után Románia a 2023-as évet is lakosságtöbblettel zárta. Magyarán, ha hinni lehet a hivatalos statisztikáknak, immár két éve nem fogy, hanem növekszik az országban élők száma.
2024-09-02: Közélet - Bartos Lóránt:

Fekete felhők gyűlnek az önkormányzatok fölött

A múlt évhez hasonlóan a román kormány újból sürgősségi kormányrendelettel szabná meg, hogy az önkormányzatok mire költhetnek, olyan formában, mint az a tavalyi év utolsó negyedében történt. A kormány az egyre növekvő költségvetési hiányt próbálja így csökkenteni, egy ilyen intézkedés azonban egyrészt ellehetetleníti az önkormányzatokat, másrészt pedig működő cégeket juttathat csődbe.