Fekete felhők gyűlnek az önkormányzatok fölött

2024. szeptember 2., hétfő, Közélet

A múlt évhez hasonlóan a román kormány újból sürgősségi kormányrendelettel szabná meg, hogy az önkormányzatok mire költhetnek, olyan formában, mint az a tavalyi év utolsó negyedében történt. A kormány az egyre növekvő költségvetési hiányt próbálja így csökkenteni, egy ilyen intézkedés azonban egyrészt ellehetetleníti az önkormányzatokat, másrészt pedig működő cégeket juttathat csődbe.

  • A fedett uszodánál zajlik az építkezés, elviekben ezt a munkálatot nem érintené a megszorítás. A szerző felvétele
    A fedett uszodánál zajlik az építkezés, elviekben ezt a munkálatot nem érintené a megszorítás. A szerző felvétele

Megköti az önkormányzatok kezét a kormány, megismétlődik az a forgatókönyv, ami 2023-ban is zajlott. Kézdivásárhely polgármestere, Bokor Tibor szerint valójában sokkal rosszabb lesz a helyzet, mint tavaly. „Átolvastam a tervezetet, és ha abban a formában marad, akkor a múlt évihez képest sokkal durvább megszorítások érkeznek. Kifizetéseket és munkálatokat kell leállítanunk, ellehetetlenítenek ismét. Olyan beruházásaink vannak, hogy még az önrészt sem fizettük ki, ezzel pedig meg is gátolnak benne. Innen indul el a dominóhatás: mi nem fizetünk, a dolgozó cégek hoppon maradnak, a kisebbek akár csődbe is jutnak. Ismét egy meggondolatlan, rossz döntés előtt állunk. Azt mondják, hogy a tőlünk elvett összeg a tartalékalapba kerül. Az egy dolog, hogy most sincs pénzünk, de hátha lesz? Kerek egy hónapja várunk egy bukaresti aláírásra, hogy a kincstárból az uniós pályázatok finanszírozására felvehessük a kölcsönt, eddig válasz nélkül. Nemhogy segítenének, hogy kilábaljunk az anyagi nehézségekből, sőt, inkább a sírgödrünket ássák” – panaszolta a céhes város elöljárója. Úgy vélekedik: ebben a helyzetben csak a multik tudnak megélni, a helyi vállalkozásokat tönkreteszik.

Antal Emőke városmenedzser elmondta: jó pár héttel ezelőtt tették le az elszámolást a gázhálózat bővítésére, csak ebben az egy esetben 15 millió lejről van szó. „Gyakorlatilag nekünk mintegy 30 millió lejjel tartozik összesen az állam a gázvezetéses munkálatokra. A cég elvégezte azt, amit kellett, gyakorlatilag meghitelezte a román államot. Megvásárolta a szükséges anyagot, fizette az alkalmazottakat, és június közepétől várja, hogy megkapja a pénzét” – magyarázta a városmenedzser.

A kormány egyébként azt reméli, hogy a tervezett megszorításokkal mintegy kétmilliárd euró – 10 milliárd lej – körüli összeget spórol meg. Ez azonban csepp a tengerben, ugyanis a július végéig felhalmozott államadósság már 60 milliárd lejre rúg, és független szakértők úgy vélik, hogy év végéig eléri a 140 milliárdot, vagyis a hazai bruttó össztermék 6–7 százalékát. Ez a duplája annak, amit az Európai Bizottság célként meghatározott; az sem kizárt, hogy a választásokkal járó túlköltekezés miatt a hiány még jobban hízni fog. A megszorítások egyébként tiszavirág-életűek, hiszen 2025 januárjától feloldják majd a tiltást, így az intézkedés eredménye annyi, hogy a kifizetések a következő esztendő költségvetési elszámolásában jelennek majd meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 200
szavazógép
2024-09-02: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Nyugdíjemelés Háromszéken

44 700 nyugdíjat számolt újra a Kovászna megyei nyugdíjpénztár, ezek közül 38 695 időskori járandóság összege emelkedett – tudatja az intézmény pénteki sajtóközleményében.
2024-09-02: Nyílttér - Hecser László:

Elment a derűs arcú Juliska néni

Kolumbán Juliska néninek nem kellett nagyszerű tetteket végrehajtania, mégis szerette egész Erdővidék, sőt, annak határain kívül is sokan. Az erdőfülei asszonynak ehhez elég volt 2020-ban az Emlékgyárosok filmkameráiba belenéznie és nemes egyszerűséggel, nagy közvetlenséggel mesélnie múltjáról. Kivételesen hosszú élete során – négy éve éppen százkét éves volt! – sok mindent megélt, nehézségek során ment át, mégsem keseredett meg, jó kedéllyel tudta a világot szemlélni.