Tanévnyitó HáromszékenA családban legfőbb a szeretet, a közösségben a biztonság

2024. szeptember 10., kedd, Közélet

Háromszék háromszáznégy oktatási egységében közel 31 500 óvodás és iskolás, valamint több mint 2700 pedagógus, több száz más feladatkörben dolgozó tanügyi alkalmazott számára tegnap megkezdődött az új tanév, amelyet a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc Általános Iskola új igazgatója, Vicsai Norbert azzal az üzenettel nyitott meg: a családban a legfőbb a szeretet, a közösségben a biztonság.

  • Az előkészítősök bevezetésével kezdődött a tanévnyitó ünnepség. Albert Levente felvételei
    Az előkészítősök bevezetésével kezdődött a tanévnyitó ünnepség. Albert Levente felvételei

Sepsiszentgyörgy egyik hátrányos helyzetű lakónegyedében éppen olyan örömteli volt a tegnapi találkozó a régi és új diákok, pedagógusok körében, mint Háromszék bármely iskolájában. A Csíki negyedi százhetvenöt óvodás kilenc csoportja és a százhatvanegy diákot számláló kilenc osztály a vakációban okostáblákat kapott, az elemisek számára az új bútorzat is megérkezett, a gimnáziumi tagozaton a régebbiek is nagyon újnak tűnnek, megkímélték a diákok, de hamarosan ők is kapnak még újabbakat – magyarázta közös iskolakörutunkon az igazgató. Vajon mit rejt az iskolapad? – kérdezhették a tegnapi becsengetéskor a diákok. Amikor beléptek, füzetek, tankönyvek várták, és tanítójuk, osztályfőnökük, akik mellett valóban biztonságban érezhetik magukat. Erre utalt a tanévnyitó ünnepségen az intézményvezető, aki a diákokat, kollégáit és a jelen lévő szülőket köszöntő beszédében a család és a közösség szerepét hangsúlyozta.

A vakációs élmények, tapasztalások minden gyermek számára fontosak, érdemes ezeket átgondolni, kinek mit jelentettek ezek, mert részei annak a tudásnak, ahonnan tovább lehet lépni és folytatni az új ismeretek szerzését – foglalható össze Szőcs Imola, a magyar nyelvű óvodai oktatásért felelős tanfelügyelő mondandója. Talán a jelen lévő szülőknek is szólt Vicsai Norbert igazgató zárógondolata: az oktatás kötelező, erő és előny.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád idei tanévnyitó üzenetét Lakatos László önkormányzati képviselő olvasta fel. Egy Maros megyei iskolaigazgató tavalyi tanévnyitó beszédéből ihletődve a városvezető azt kívánja a diákoknak: mosollyal, jókedvűen, ne autóval, inkább kerékpárral, lábbusszal érkezzenek az iskolába, tanuljanak mindennap újat, játsszanak, nevessenek. A szülőknek is üzen a városvezető: a reggeli búcsúzáskor jobban jönne egy ölelés a szia elköszönésnél, délben ne kérjék számon a jegyeket, inkább azt, mi újat tanultak, mit csináljanak együtt délután. A polgármesternek a tanárok számára is van néhány tanácsa: ne az eredményeket kérjék számon a gyermekektől, bízzanak saját magukban, oktatói képességükben.

 

 

Hasonló gondolatok hangzottak el tegnap Háromszék  tanintézményeiben és a templomokban, ahol a felekezeti tagozatok tartották a tanévnyitót, valamint a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban, ahol a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett hagyományos ökumenikus istentiszteleten kívántak áldást az új tanévre.

Tegnaptól 5800 óvodás, közel 18 000 elemi és gimnáziumi tagozatos diák, 5700 középiskolai és szakiskolás tanuló, majdnem 400 technikumi hallgató és néhány esti osztály tanulói kezdik meg a 2024/2025-ös tanévet Háromszéken. A Sepsi Bölcsi hatszáznál több gyermekével együtt 32 000-hez közelít a gyermekek részvétele a háromszéki tanügyi rendszerben, s bár nem ez a legfőbb mutatója az oktatásnak, mégis fontos eleme, hisz gyermekek nélkül sok jelenlegi iskola és óvoda bezárná kapuit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2024-09-10: Közélet - Bartos Lóránt:

Tanévkezdés Kézdivásárhelyen

Tegnap reggel Kézdivásárhely minden iskolájában és óvodájában megtörtént az ünnepélyes tanévkezdés. A diákok zöme előbb szentmisén vett részt, majd az oktatási intézmények udvarán hallgatták meg az első csengőszót és a köszöntőbeszédeket.
2024-09-10: Máról holnapra - Nagy D. István:

Ha megszólal az iskolacsengő

Gyerekzsivajjal, nevetéssel, fürge cipőkopogás zajával telítődtek tegnap reggeltől az óvodák és iskolák több hónapig csendbe burkolózó folyosói, termei, virágcsokrokat szorongató, ünneplőbe vagy legalábbis szépen öltözött gyerekek és szülők szaporázták a kellemes napos délelőttön valamely tanintézet irányába a lépést.